Armata Română cumpără sisteme de comandă-control la standard NATO
0
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vrea să achiziţioneze în perioada următoare echipamente moderne de comunicaţii şi control, parte dintr-un program mai complex de înzestrare în domeniul C4I (command, control, communications, computers and intelligence). Este vorba de 13 sisteme comandă-control de nivel batalion şi 4 de nivel brigadă, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul MApN.
Concret, conform instituţiei militare, achiziţia reprezintă doar Faza 1 din cadrul etapei 1 a programului de înzestrare „Sistem integrat de comunicaţii şi informatică pentru batalion” (SICIB), respectiv etapa 1 de înzestrare „Punct comandă – tip brigadă”(PC Bg).
„Având în vedere evoluţiile în mediul de securitate internaţional, precum şi diversitatea situaţiilor în care este posibil ca Armata României să intervină cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara acestuia, se impune dotarea structurilor din sistemul naţional de apărare cu Sisteme integrate de comunicaţii şi informatică pentru Batalion şi Puncte de comandă-tip brigadă, care să ofere capabilităţi sporite specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional”, arată Ministerul Apărării în document. Instituţia mai precizează că aceste contracte fac parte din programul esenţial de înzestrare „Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR”. Interesant este că atunci când a plănuit realizarea acestui program esenţial de înzestrare, MApN şi-a propus să achiziţioneze un număr mai mic de astfel de echipamente, dar ulterior acesta a fost corectat.
Ofertanţii trebuie să aibă autorizaţii de securitate industrială
Documentul MApN cuprinde şi procedura prin care se vor realiza achiziţiile. Companiile candidate trebuie să fie în posesia unei autorizaţii de securitate industrială şi sunt obligate să ofere „un angajament ferm, încheiat în formă autentică” de a fabrica sistemele, începând cu primul produs, pe teritoriul naţional al României, în capacităţi de fabricaţie, integrare, testare şi mentenanţă ale operatorilor economici din cadrul industriei naţionale de apărare. În plus, ofertanţii trebuie să fi livrat în ultimii 7 ani produse similare (C4I) către armate NATO sau UE în valoare de cel puţin 540 de milioane de lei. În fine, companiile candidate trebuie să depună o garanţie de participare la procedură de 2% din valoarea contractului multianual fără TVA, garanţia de execuţie a contractului fiind de 10% din valoarea totală fără TVA.
Echipamente cu mai multe variante constructive pentru schimbarea celor din anii ’80
MApN mai precizează că echipamentele SICIB vor fi în trei configuraţii şi vor ajunge la unităţile de infanterie, tancuri, artilerie, rachete, artilerie terestră sau apărare antiaeriană, logistică. Apoi, sistemele PC Bg vor avea două variante constructive pentru infanterie sau rachete operativ tactice. Oricum, toate echipamentele trebuie să fie compatibile NATO, mai ales că cele utilizate de MApN în prezent nu prea respectă această cerinţă. „Ca urmare a realităţilor actuale, măsurile întreprinse în domeniul optimizării structurilor organizatorice ale Forţelor Terestre s-a pus în evidenţă discrepanţa dintre dotarea cu tehnică şi echipamente militare a structurilor existente de tip batalion, regiment şi brigadă, cu cele similare din dotarea armatelor ţărilor membre NATO sau UE, în condiţiile în care mare parte din dotarea actuală este moştenită de la structurile anterioare, dotate cu echipamente realizate în tehnologia perioadei 1960-1980 şi compatibile structurilor vechii alianţe din care ţara noastră a făcut parte (Tratatul de la Varşovia)”, precizează oficialii Ministerului Apărării Naţionale.