Ar putea România să doboare dronele rusești? Explicația unui fost purtător de cuvânt al NATO

0
Publicat:

Epavele dronelor rusești au căzut deja de mai multe ori pe teritoriul României, care este membră NATO. România ar putea doborî dronele rusești, dar există anumite nuanțe în acest context.

Dronă iraniană Shahed folosită de armata rusă FOTO Profimedia
Dronă iraniană Shahed folosită de armata rusă FOTO Profimedia

România ar putea doborî dronele rusești. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat Channel 24 de către Jamie Shea, fost înalt oficial și purtător de cuvânt al NATO, potrivit 24tv.ua.

Cu ajutorul NATO și al sistemelor proprii, România ar putea doborî aceste drone, în special Shahed iraniene, care nu sunt foarte rapide și sunt destul de mari, deci pot fi țintite", a spus el.

Cu toate acestea, Jamie Shea a precizat că totul depinde de percepția incidentului ca fiind un atac deliberat și nu un accident. Cu alte cuvinte, pentru a activa articolul 5 al NATO, este necesar să se înțeleagă că ținta atacului a fost un stat membru al Alianței.

Bineînțeles, Rusia este responsabilă, deoarece Rusia, nu Ucraina, este cea care trage cu aceste sisteme pentru a distruge clădiri, depozite de cereale și pentru a ucide civili. Dar, în ceea ce privește invocarea articolului 5, depinde foarte mult de evaluarea faptului că acest atac a fost deliberat, că ținta a fost un stat membru NATO și că acest atac nu a fost un accident”,  a declarat purtătorul de cuvânt al NATO de multă vreme.

Ce prevede articolul 5 din NATO?

În cazul în care unul dintre aliați este victima unui atac armat, toți ceilalți aliați NATO vor considera, fără excepție, că acel act de violență este un atac armat împotriva tuturor și vor lua toate măsurile pe care le consideră adecvate pentru a ajuta aliatul atacat.

În plus, Jamie Shea a evidențiat problema resturilor, „care este o problemă clasică de apărare aeriană, deci nu este atât de simplu. Dacă lovești o dronă și aceasta se sparge în 1.000 de bucățele care cad la sol, este foarte dificil să interceptezi acele 1.000 de bucățele”, a spus el.

În cele din urmă, Jamie Shea consideră că măsurile luate de guvernul român în ceea ce privește adăposturile și sistemele de avertizare împotriva raidurilor aeriene sunt firești.

Epava unei drone rusești căzute în România

În luna septembrie, epavele dronelor rusești au căzut de mai multe ori în România, când ocupanții au încercat să atace regiunea Odesa.

După prima prăbușire, autoritățile române nu au recunoscut acest fapt, dar ulterior au confirmat informația. Ca răspuns la această amenințare, România va întări măsurile de securitate în zonele limitrofe Ucrainei.

De asemenea, Statele Unite intenționează să desfășoare în viitorul apropiat avioane de luptă suplimentare în România pentru a consolida misiunile de control aerian ale NATO.

În același timp, Alianța a precizat că NATO nu deține informații care să indice vreun atac deliberat al Rusiei pe teritoriul aliaților săi, adică al României.

România a declarat că este pregătită să doboare dronele rusești care reprezintă o amenințare pentru țara sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite