Ambulanţa și DSU, din nou pe picior de război

0
Publicat:

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" din România (FNSAR) se întîlnesc marţi la discuţii cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă serviciile publice de ambulanţă şi personalul.

Alexandru Rafila se va întâlni cu Sindicaliştii federaţiei ''Ambulanţa'' Foto: Arhivă
Alexandru Rafila se va întâlni cu Sindicaliştii federaţiei ''Ambulanţa'' Foto: Arhivă

Potrivit unui comunicat al FNSAR întâlnirea a fost solicitată în urma protestelor sindicale anunţate, care vor debuta cu un miting în data de 22 noiembrie 2022,  conform Agerpres.  

Săptămâna trecută, Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa" din România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, a anunțat  că va declanşa acţiuni de protest în toate serviciile publice de ambulanţă, în perioada următoare, iar calendarul va debuta cu un miting organizat în 22 noiembrie.

"Calendarul va debuta cu un miting, care va fi organizat în data de 22 noiembrie 2022 în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), respectiv în faţa Ministerului Sănătăţii şi în faţa sediul Guvernului României. La acest miting, vor lua parte şi liderii Blocului Naţional Sindical, cât şi membri din celelalte federaţii afiliate la Blocul Naţional Sindical", se menţionat într-un comunicat al BNS transmis joi AGERPRES.

Nemulţumirile membrilor Blocului Naţional Sindical şi ale membrilor Federaţiei "Ambulanţa" sunt legate de „lipsa de reacţie” a premierului la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 mai 2022, prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

De asemenea, sindicaliştii se declarau nemulţumiţi şi de refuzul şefului DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CISMT), Raed Arafat, de a convoca şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022, şi precizează că lipsa acestor şedinţe a dus la lipsa de consultare, de transparenţă şi de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă privind dezvoltarea şi organizarea.

Însă, DSU a retransmis sâmbătă noaptea un comunicat în care face câteva precizări „pentru corecta informare a opiniei publice”, cu referire la anunțul președintelui FNSR Gheorghe Chiș privind organizarea de acțiuni sindicale, emis în data de 08.11.2022.    

Astfel că în ceea ce privește memoriul la care făcea referire președintele FNSR care a fost transmis unor instituții publice, Departamentul pentru Situații de Urgență spunea că a realizat o analiză amplă a informațiilor false și denaturate din acest memoriu și a transmis, pe cale ierarhică, punctul de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență, demontând punct cu punct fiecare susținere a acestuia”.  

Iar în ce privește spusele președintelui FNSAR, despre lipsa convocărilor la ședințele Comisiei Interministeriale pentru Suport tehnic (CMST) care s-ar datora refuzului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, președinte al CIMST, DSU sublinia că acest lucru „NU este adevărat”.

Există o contradicție în ceea ce se menționează în cadrul punctului 2 din comunicatul de presă și anume, între faptul că Șeful DSU a refuzat să convoace ședințe CIMST pe parcursul anului 2022 și afirmația că aceste ședințe nu au mai fost convocate de la începutul lunii aprilie, fără a se preciza că au fost susținute 2 ședințe CIMST în acest an (01.02.2022 și 12.04.2022)”, nota, printre altele DSU.

FNSR mai acuza sabotarea serviciilor publice de ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-cadru pe anii 2018-2022.  

La acest al treilea aspect, DSU cataloga că termenul de sabotare a serviciilor de ambulanță publice de către autorități Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență ca fiind unul „extrem de grav”  și menționa că „în realitate, problemele” menționate de sindicaliști „au fost generate de situația obiectivă care a apărut ca o consecință a agresiunii Rusiei asupra Ucrainiei și a izbucnirii războiului la granițele României”.

Alte nemulţumiri ale sindicaliștilor vizează lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătăţii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind intenţia de a face achiziţia de ambulanţe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziţia de ambulanţe, achiziţie care, din 2017, a fost preluată de DSU de la Ministerul Sănătăţii, pe motivul că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să facă achiziţii.

În acest sens DSU i-a adresat președintelui FNSAR următoare întrebare:„ De când Ministerul Sănătății este reprezentat de șeful unei organizații sindicale și de ce acesta vorbește despre acțiuni sau activități ale MS ca și cum ar fi reprezentantul acestuia?

FNSAR a solicitat, totodată, corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.  

DSU a făcut precizări pentru ambele aspecte, iar pentru cel din urmă, referitor la revizuirea și corectarea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanță, a menționat că această problemă este exclusiv de competența Ministerului Sănătății.

În concluzie, analizând motivele prezentate în comunicatul de presă semnat de domnul Gheorghe Chiș, constatăm că acestea nu reprezintă argumente reale, ci se bazează pe prezentarea distorsionată a adevărului, pe informații trunchiate și interpretări tendențioase”, mai adăuga DSU.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite