Angajații Tarom au declanșat un protest spontan în plin sezon turistic: lista curselor anulate. Reacția ministrului Transporturilor
0În plin sezon turistic, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” este lovit de controverse multiple. Mai multe zboruri au fost anulate astăzi, după de angajații Tarom au declanșat un protest spontan.
Mai multe zboruri ale companiei Tarom care trebuiau să decoleze spre Cairo, Amman și Beirut au fost anulate luni, 8 iulie, din cauza indisponibilității personalului. Mai mulți piloți, câte unul pentru fiecare zbor, au anunțat că sunt bolnavi și nu s-au mai prezentat la program.
Pe lângă zborurile către și dinspre aceste destinații, în jurul orei 9:40 au fost anunțate și alte anulări de zboruri. În total, cursele anulate sunt:
- ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni
- ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni
- ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni
- ROT701/2 Otopeni - Iași-Otopeni
- ROT621/2 - Otopeni - Oradea-Otopeni
- ROT261/2 - Otopeni - Istanbul-Otopeni
- ROT231/2 - Otopeni - Budapesta-Otopeni
- ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt-Otopeni
- ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam – Otopeni
- ROT 381/2 - Otopeni - Paris-Otopeni
Sindicatul încă nu a anunțat oficial un conflict de muncă, dar surse din interiorul companiei susțin că este posibilă anunțarea în orele următoare.
De 16 ani consecutiv, compania aeriană înregistrează pierderi financiare considerabile, iar pierderile financiare reprezintă încă o gaură neagră pentru bugetul de stat, dat fiind faptul că aceste pierderi sunt acoperite din taxele și impozitele plătite de contribuabili.
Potrivit unor surse Antena 3 CNN, în anul 2020, compania Tarom avea 1800 de salariați. Acum, numărul acestora a scăzut la 1100.
Piloții cer majorarea bugetului de salariului cu 30% și renegocierea contractului colectiv, de la 1 august, contract care urmează să expire în luna octombrie.
Salariile piloților Tarom sunt la aproximativ jumătate față de cele ale altor companii, precum WizzAir, spun sursele citate. De exemplu, un pilot comandant Tarom câștigă aproximativ 5000 de euro, în timp ce un pilot Wizzair ia nu mai puțin de 10.000 de euro, cu toate beneficiile.
Sorin Grindeanu a dat un ultimatum companiei
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut managementului companiei Tarom să ia măsuri în regim de urgență, pentru a gestiona situația actuală din Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, după ce în presă și pe rețelele de socializare au apărut informații cum că sute de oameni au fost nevoiți să își petreacă noaptea în aeroport, după anularea zborurilor.
„Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor!
De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM.
Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM!”, a transmis Sorin Grindeanu în cadrul unei postări pe Facebook.
Anularea zborurilor întârzie delgația română care trebuie să ajungă la Summitul NATO
Zborul delegației române care trebuia să plece astăzi de la București spre Paris a fost amânat de Tarom, ca umare a declanșării protestului spontan al angajaților.
Astfel, delegația română, aflată în Aeroportul Otopeni, a fost nevoită să plece spre Paris cu un avion militar, astfel încât să ajungă la timp pentru zborul de legătură de la Paris la Washington.