Alpinistul care a plătit tribut muntelui
0Nicolae Scurtu, salvamontist voluntar în Râşnov, a fost găsit mort după ce a fost surprins sâmbătă de o avalanşă pe un traseu închis din Munţii Făgăraş. A salvat sute de vieţi în acţiunile sale, dar Dumnezeu l-a vrut mai repede în cer, alături de îngeri. Nicolae avea doar 35 de ani.
Şi-a asumat un risc care i-a fost fatal. Nicolae era om de munte, însă sâmbătă, împreună cu alţi salvamontişti experimentaţi, a decis să ia în piept Făgăraşul. Au apucat-o pe un traseu închis tocmai din cauza pericolului mare de avalanşe. O clipă de neatenţie şi zăpada nemiloasă l-a prins sub ea, târându-l trei sute de metri.
Mai citeşte şi:
Patinele şi schiurile ieftine fac victime
Împreună cu el urcau muntele pentru a schia multipla campioană mondială la alpinism Crina Coco Popescu şi tatăl ei, Ovidiu Popescu. Ei au fost mai norocoşi, însă, şi au scăpat. În urma lui au rămas doi copii fără tată.
Găsit după semnalul de mobil
Imediat după producerea avalanşei, ceilalţi patru membri ai echipei cu care Nicolae Scurtu se afla în scocul ucigaş au sunat la 112, cerând ajutor. Zeci de salvamontişti au plecat spre Bâlea Lac, dar nu l-au găsit. Abia ieri dimineaţă, la trei ore de la reluarea căutărilor, Nicolae Scurtu a fost găsit la aproximativ 250 de metri de locul unde a fost surprins de valul de zăpadă, la un metru adâncime.
„Am găsit trupul salvamontistului chiar pe axul avalanşei, la vreo 250 de metri de locul în care a fost surprins. Trupul era chiar în margine, lipit de peretele avalanşei", ne-a declarat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.
În ajutorul salvatorilor montani a venit o echipă de specialişti a SRI, care, cu aparatură specială, au reuşit să detecteze semnalul telefonului mobil pe care Nicolae îl avea asupra sa. Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, a urcat şi el ieri dimineaţă pe munte, pentru a ajuta la căutarea bărbatului îngropat în zăpadă. Se ştiau din copilărie şi chiar lucraseră până acum doi ani împreună, în primărie.
„Un adevărat salvator. Deşi de vreo doi ani îşi deschisese un cabinet stomatologic, lucra ca voluntar la Salvamont Râşnov. Nu ştim dacă a murit din cauza sufocării sau a loviturilor. După ce l-au scos din zăpadă am văzut că avea răni grave la cap. Mai mult, zăpada l-a şi strivit de un perete de stâncă", a povestit Veştea.
„I-au lipsit câţiva paşi ca să scape"
În 1986, pe când avea 12 ani, Nicolae Scurtu s-a înscris în Asociaţia „Amicii Salvamont", din Braşov. Încă de atunci se hotărâse să-şi dedice viaţa salvării vieţii celor aflaţi în pericol pe munte. Rolf Truetsch a condus o perioadă lungă de timp Formaţia Salvamont din Râşnov şi l-a însoţit pe Nicolae Scurtu în sute de acţiuni de salvare.
„Era un om extraordinar. Îl consideram un membru indispensabil al echipei: pe lângă alte calităţi incontestabile, era şi medic, iar acolo, sus, pe munte, acest lucru contează enorm. Chiar şi când nu era cu noi, îl consultam prin staţie sau telefon. Îl ştiu de când era foarte tânăr: un tip calculat, care ştia cât şi când să rişte. Acum, i-au lipsit câţiva paşi ca să scape", ne-a declarat Truetsch.
Salvamontiştii din Râşnov s-au întâlnit, aseară, pentru a-i aduce un ultim omagiu colegului lor.
"Îl ştiu de când era foarte tânăr: un tip calculat, care ştia cât şi când să rişte. Acum i-au lipsit câţiva paşi ca să scape."
Rolf Truetsch
salvamontist
Familist convins
În vârstă de 35 de ani, stomatolog de profesie, căsătorit şi cu doi copii, Nicolae Scurtu era un pasionat al muntelui, alpinist şi salvamontist, membru al Clubului Montan Altitude, din Râşnov.
Anul trecut a participat alături de cea mai tânără alpinistă româncă, Crina Coco Popescu (17 ani), şi de tatăl acesteia, Ovidiu Popescu, un experimentat alpinist, la o expediţie pe vârful Uhuru, din masivul Kilimanjaro, cel mai înalt vârf din Africa.