Accidentul aviatic din Siutghiol. Procurorii verifică autenticitatea înregistrării în care victimele ar striga după ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii militari au cerut mai multe date de la Consiliul Judeţean Constanţa, MAI, STS, ISU, dar şi de la autorităţile germane pentru a avea mai multe elemente legate de echiparea elicopterului şi dacă s-au făcut modificări. Procurorii vor să facă o reconstituirepentru a vedea dacă se pot auzi strigătele de ajutor, aşa cum apar într-o înregistrare audio-video.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au cerut mai multe date de la instituţii publice române, dar şi de la Biroul Federal German  pentru Investigaţii Aeronautice pentru a vedea dacă i s-a adus modificări aeronavei. Procurorii vor să verifice dacă elicopterul avea flotoare montate anterior predării de către Consiliul Judeţean Constanţa către Ministerul Afacerilor Interne.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să înainteze Secţiei Parchetelor Militare, în format electronic, datele aflate în evidenţa acestei instituţii cu privire la traficul de voce/apelurile telefonice de anunţare/semnalizare a catastrofei aviatice din data de 15 decembrie 2014. Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa să transmită toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea/primirea elicopterului în cauză, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la data de 15 decembrie 2014“, sunt primele cereri ale procurorilor, care aşteaptă acum documentele.

Procurorii cer ajutorul germanilor de la Biroul Federal German  pentru Investigaţii Aeronautice, acolo unde vor fi trimise „dispozitivele instalate pe elicopterul în cauză, pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluţie al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor“, conform procurorilor.

Reconstituire pentru a afla dacă vocea din mijlocul lacului se poate auzi şi înregistra pe telefonul mobil

Procurorii militari cer identificarea şi audierea tuturor celor care au cunoştinţă despre împrejurările producerii accidentului aviatic, dar şi a martorilor care au asistat la acţiunea echipelor de salvare a victimelor. În acelaşi timp, ISU Constanţa trebuie să transmită un raport de analiză a intervenţiei privind accidentul aviatic, precum şi datele de identificare ale tuturor lucrătorilor din cadrul acestui inspectorat care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor.

Procurorii vor să efectueze o reconstituire „pentru stabilirea modului de propagare, pe lacul Siutghiol, a strigătelor de ajutor provenite de la o persoană aflată pe luciul de apă, la o distanţă de aprox. 314 - 315 metri de mal, respectiv de înregistrare a acestora cu ajutorul unui telefon mobil, identic cu aparatul folosit de către un martor, în aceleaşi condiţii şi împrejurări în care acesta din urmă a efectuat înregistrarea din 15 decembrie 2014“, conform comunicatului Parchetului.

Filmul tragediei

Echipajul SMURD format din pilotul Petru Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton au murit luni, 15 decembrie, la Constanţa.

Pilotul Petre Cătuneanu (47 ani) este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău. Au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA.

Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) este din Mioveni - Argeş, fiind desemnat recent cetăţean de onoare al oraşului său. Era căsătorit şi avea un copil.

Medicul Laura Vizireanu (39 ani) a fost căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, fost şef al IPJ Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, care a serbat recent împlinirea a 9 ani.

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani) îşi pierduse în urmă cu 10 ani soţul bolnav de cancer şi era mama unei copile de 12 ani, Alexia. Îşi refăcuse viaţa alături de logodnicul ei Cristian Ciortan, căruia tocmai îi dăduse vestea că vor fi părinţi. În elicopterul morţii, ea comunica prin SMS, cu iubitul aflat la sol, despre sarcina ei.

Cei patru salvatori efectuaseră o misiune medicală la Tulcea, de unde preluaseră o pacientă în vârstă de 79 ani, care simţea înţepături în zona inimii. Bătrâna fusese adusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aparatul de zbor plecase apoi să alimenteze cu combustibil la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Deasupra lacului Siutghiol din Mamaia, elicopterul s-a prăbuşit inexplicabil. S-a rupt în două la impactul cu apa, iar coada elicopterului a rămas la suprafaţă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO EXCLUSIV Gheorghiţă, barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite