Abia ajunse pe băncile copiilor, 11.000 de Abecedare vor fi retrase din şcoli
0La nici o lună după ce elevii de clasa I au primit, în sfârşit, Abecedarele, peste 11.000 de copii vor rămâne fără acestea, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti.
Mai exact, instanţa a decis ca manualele de Limba Română pentru clasa I scoase de editurile Litera şi Siveco să fie retrase din şcoli după ce reprezentanţii editurii Akademos au contestat în instanţă ultima licitaţie pentru Abecedare.
„Sper că asta nu va afecta anul şcolar în curs. Cert este că din toamnă elevii nu vor mai putea opta între şase variante de manual, ci cel mai probabil între cinci. Când vom primi motivarea instanţei, vom acţiona în consecinţă”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a adăugat că pentru manualele editurii Litera au optat 6% din elevi.
La rândul lor, învăţătorii care predau după manualele Litera şi care sunt din nou în situaţia în care vor rămâne fără Abecedare, sunt revoltaţi de situaţie şi atrag atenţia că educaţia nu se face în funcţie de interese economice.
Învăţătoarea Carmen Oncescu de la Şcoala Gimnazială "Ion Heliade Rădulescu" spune că în cazul în care se vor retrage manualele înainte de sfârşitul acestui an şcolar, atunci va preda după aceleaşi metode după care a predat şi până acum o lună când au venit manualele de la Litera.
„O să fac fişe, o să aduc texte, dar asta impune nişte costuri suplimentare pentru hârtie, pentru multiplicarea fişelor. Nu mă aşteptam să primim manualele şi să ni le ia înapoi. E clar o bătălie economică, iar noi facem carte după interesele economice ale altora", spune dascălul.
Akademos: „Revenim în lista câştigătorilor!”
Reprezentanţii editurii Akademos, contestatarii licitaţiei pentru Abecedare susţin că decizia instanţei este în favoarea lor. „Caietul de sarcini prevede că există şase edituri câştigătoare, iar oferta noastră a fost prima respinsă, deci Akademos revine pe lista câştigătorilor. Urmează să semnăm contractul-cadru cu ministerul, să deblocăm garanţiile şi să tipărim manualele. Vom face luni o notificare către autoritatea contractantă în care vom solicita anularea acordului-cadru şi întocmirea unui nou document în care se regăseşte şi Akademos Art”, susţine Luiza Popescu, administratorul editurii Akademos.
"Este prematur să anunţăm câştigători sau perdanţi"
Pe de altă parte, reprezentanţii editurii Litera precizează că, potrivit rezultatelor licitatiei, manualele de comunicare în limba română realizate de consorţiul Litera+SIVECO au fost deja tipărite şi livrate în şcoli, conform contractului încheiat cu MEN, iar "obiectul hotărârii Curţii de Apel nu îl reprezintă anularea contractului", potrivit reprezentanţilor Litera.
"Eu aştept motivarea Curţii de Apel. Nu putem înţelege sentinţa şi nu ştim de ce am fost nominalizaţi de instanţă. Este prematur să anunţăm câştigători sau perdanţi", a declarat pentu Adevărul Marin Vidraşcu, director executiv al editurii Litera. De asemenea, reprezentanţii Litera au subliniat că instanţa „nu a specificat nimic cu privire la retragerea sau eliminarea manualelor Litera şi SIVECO din şcoli".
Istoria unei licitaţii de „poveste”
În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.
Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă, unde au câştigat.