O nouă zi de proteste ale transportatorilor. Culise de la negocierile cu Ciolacu. Ce au obținut fermierii de la ministrul Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii și fermierii participă la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții ministerelor responsabile. Între timp, protestatarii sunt din nou în stradă. Negocierile de la Ministerul Agriculturii par să se fi încheiat cu un succes pentru fermieri, cu o serie de cerințe asumate de minister într-un proces verbal.

Guvernul României le-a transmis protestatarilor un calendar de discuții Foto: Arhivă
Guvernul României le-a transmis protestatarilor un calendar de discuții Foto: Arhivă

UPDATE 19.41 Vama Calafat este blocată din nou, pentru a treia zi, de protestul fermierilor și transportatorilor. Zeci de tractoare și camioane au blocat punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria.

Multe dintre acestea au fost încuiate și abandonate de către proprietari, care le-au lăsat și au plecat acasă, notează Digi24.

Fermierii și transportatorii spun că acesta este un alt semn de protest. Aceștia se vor întoarce duminică dimineață după autovehicule, cu speranța că lucrurile se vor schimba după negocierile din această seară. Detalii și imagini aici

UPDATE 18.21 Transportatori şi fermieri din judeţul Arad au protestat, sâmbătă, pentru a doua zi, formând coloane de utilaje agricole, camioane şi taximetre pe mai multe drumuri din zona municipiului Arad, Nădlac sau Ineu.

Protestatarii arădeni spun că vor să arate că susţin protestele colegilor din ţară şi se plâng în speciale de preţurile la carburanţi, costurile cu RCA sau sunt nemulţumiţi de alte taxe.

Ei s-au organizat pentru protest pe reţelele de socializare. Detalii aici

UPDATE 18.16 O acţiune de protest a transportatorilor a avut loc, sâmbătă, pe DN 24B (DE 581), în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa.

Un număr de 20 de autoturisme mici, trei autotrenuri şi o autoplatformă au fost oprite pe prima bandă a sensului de mers către Republica Moldova, vehiculele având claxoanele pornite, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală.

Potrivit autorităţilor, conducătorii auto şi pasagerii din maşini au avut un comportament paşnic, nefiind înregistrate probleme, iar traficul rutier nu a fost perturbat.

La faţa locului au fost trimise trei echipaje de poliţie rutieră şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.

UPDATE 18.15 Discuţiile de la Ministerul Agriculturii cu delegaţia fermierilor s-au finalizat cu încheierea unui proces verbal, toate cele scrise fiind asumate de minister, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Florin Barbu.

"A durat ceva acest dialog. S-a încheiat un proces verbal între Ministerul Agriculturii şi fermieri, iar cele puse în procesul verbal Ministerul Agriculturii şi le-a asumat", a spus Barbu, la finalul întâlnirii.

Astfel, cele două părţi au convenit echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1, precum şi faptul că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispoziţiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României. Termenul de rezolvare a acestui punct este proxima şedinţă de Guvern. Mai multe detalii despre ce au obținut fermierii, aici

UPDATE 16:20 Surse citate de digi24.ro susțin că negocierile cu Marcel Ciolacu de vineri seara s-au încheiat cu plecarea premierului, care a spus că nu funcționează pe amenințări.

Membrii executivului ar fi fost de-a dreptul stupefiați de unele dintre cererile protestatarilor, care ar fi spus că vor combustibili gratis, ca în Venezuela, „pentru că noi (România, nr.) producem petrol“. Printre cerințe, unele reluate și sâmbătă la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, s-au mai aflat cereri ca transportatorii și fermierii să nu mai fie obligați să facă ITP pentru utilajele agricole și camioane, transportatorii să nu mai fie controlați în vămi, camioanele să nu mai fie cântărite și să nu mai fie obligați să aibă GPS, pentru a putea fi urmărit traseul transportului.

Reprezentanții Guvernului ar fi catalogat cererile drept absurde, iar după 3 ore de discuții, Marcel Ciolacu s-a enervat și a plecat din sală, după ce unul dintre liderii protestatarilor l-ar fi amenințat. „O să vedeți dumneavoastră ce se întâmplă dacă nu ne dați ce vrem, o să ne chemați aici peste două ore iar”, ar fi spus protestatarul. Prim-ministrul ar fi replicat „eu nu funcționez pe amenințări” și a plecat de la discuții, lăsându-i pe protestatari cu secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

UPDATE 15.50 Delegaţia fermierilor a cerut sâmbătă reprezentanţilor Ministerului Agriculturii soluţii pentru creditare, să nu mai intre în ţară cereale din Ucraina, controalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură să nu mai fie drastice şi definiţia fermierului, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.

"Au cerut soluţii de creditare. Ministrul le-a explicat că există în vigoare programul de 5 ori subvenţia prin care pot lua credite avantajoase de la CEC cu o simplă adeverinţă eliberată de APIA. De asemenea, ministrul le-a transmis ca există deja în transparenţă decizională un act normativ care le suspendă obligaţiile de plată dacă au dificultăţi", a subliniat sursa citată.

Potrivit acesteia, fermierii au mai cerut să nu mai intre cereale din Ucraina în ţară, definiţia fermierului şi să nu mai fie drastice controalele APIA.

"Ministrul le-a explicat ca acele controale sunt absolut obligatorii pentru a ne asigura că banii europeni şi cei de la buget sunt cheltuiţi corect", au menţionat sursele guvernamentale.

Guvernul a anunţat sâmbătă dimineaţa, printr-un comunicat, că reprezentanţi ai ministerelor şi ai unor instituţii publice vor avea sâmbătă consultări cu cei ai transportatorilor şi fermierilor, pentru a discuta, pe fiecare domeniu în parte, revendicările acestora.

UPDATE 15.00: „Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate astfel:

Astăzi:

Ora 18.00 – Ministerul Transporturilor

Ora 20.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară

Duminică, ora 11.00 – Ministerul Finanțelor

Guvernul României, împreună cu ministerele și instituțiile publice implicate, vor continua să comunice constant evoluția acestui dialog pentru găsirea celor mai rapide și bune soluții la probleme legitime ridicate de transportatori și fermieri, anunță executivul într-un comunicat de presă.

Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată sâmbătă, la ora 13:00, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, au anunţat reprezentanţii ministerului, care au reiterat invitaţia pentru ora 18:00.

"Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii îşi arată toată disponibilitatea de a rezolva problemele ridicate de fermieri şi transportatori. În acest sens, astăzi, la ora 13:00, au fost aşteptaţi, la sediul MTI, reprezentanţii lor de către o echipă formată din: ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu; directorul general al CNAIR, Cristian Pistol; directorul general al ARR (Autoritatea Rutieră Română n.r), Dorin Ştefan; directorul general ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier n.r), Tudor Nişulescu; directorul Direcţie de Transport Rutier (din cadrul MTI), Adriana Kalapis; consilierul de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Minel Ivaşcu. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegaţia acestora nu s-a prezentat la întâlnire. Reiterăm public invitaţia pentru astăzi, ora 18:00", au precizat reprezentanţii MTI.


Guvernul a anunţat sâmbătă dimineaţa, printr-un comunicat, că reprezentanţi ai ministerelor şi ai unor instituţii publice vor avea sâmbătă consultări cu cei ai transportatorilor şi fermierilor, pentru a discuta, pe fiecare domeniu în parte, revendicările acestora.

În continuarea dialogului cu transportatorii și fermierii care protestează pe Centura Capitalei și în țară, Guvernul României le-a transmis reprezentanților transportatorilor și fermierilor un calendar de discuții cu miniștrii și reprezentanții unor instituții publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate”, a transmis sâmbătă Executivul.

Întâlnirile vor avea loc astăzi după următorul program:

Ora 12.00 – Ministerul Agriculturii

Ora 13.00 – Ministerul Transporturilor

Ora 14.00 – Autoritatea pentru Servicii Financiare

Ora 15.00 – Ministerul Finanțelor

Transportatorii și fermierii aflați sâmbătă la intrarea în București au anunțat că vor continua protestul, deoarece, la discuțiile de la Guvern, premierul Marcel Ciolacu „nu a vrut să-și asume absolut nimic”. Reprezentanții fermierilor, aflați la Afumați, susțin că nu vor ca protestul să degenereze și au blamat încercările de acaparare politică a protestului, conform G4Media.

Guvernul își probează astfel disponibilitatea de a găsi soluții concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori și fermieri.

Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi, printre altele, de evoluţia preţului la RCA. De asemenea, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.

Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Palatul Victoria, consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii

Cu o zi înainte, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat cu reprezentanţii confederaţiilor şi asociaţiilor relevante de transportatori, discuţiile urmând a fi reluate miercurea viitoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite