A fost lansată o hartă a infrastructurii rutiere și „pe șine” din regiunea Bucureşti - Ilfov

0
Publicat:

Asociația de Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) pune la dispoziţia publicului larg, începând de luni, o hartă completă despre infrastructura de transport rutier şi cel pe şine (inclusiv de tramvai) din regiunea Bucureşti - Ilfov, dar şi informaţii despre numărul de autobaze şi depouri, despre circulaţia vehiculelor pe linii în timp real, precum şi o hartă a arterelor cu ambuteiaje.

Stație de autobuz
TPBI a lansat o hartă a infrastructurii rutiere și celei pe șșine din București-Ilfov

Dacă eşti într-o intersecţie cu mai multe staţii şi nu ştii ce autobuz vine primul dintre cele pe care ai opţiunea să le iei pentru a ajunge mai repede la destinaţie, poţi folosi smartphone-ul cu localizare prin GPS, utilizând datele oferite de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov (TPBI) printr-un nou proiect dezvoltat intern. TPBI pune la dispoziţia publicului larg, începând de luni, 21.10.2024, pe site-ul https://mo-bi.ro/, un instrument foarte util, ca alternativă la altele similare, o hartă completă despre infrastructura de transport rutier şi cel pe şine (inclusiv de tramvai) din regiunea Bucureşti - Ilfov. De asemenea, aici se găsesc informaţii despre numărul de autobaze şi depouri, despre circulaţia vehiculelor pe linii în timp real, precum şi o hartă a arterelor cu ambuteiaje", se arată într-un comunicat al TPBI.

Potrivit sursei citate, acest instrument îi este foarte util publicului călător. Astfel, oricine intră pe site şi accesează harta interactivă, dacă are deschisă opţiunea de localizare prin GPS, va vedea toate staţiile din apropiere, iar prin accesarea oricărei staţii, poate vedea ce linii poate utiliza, precum şi timpul de sosire a vehiculelor din staţia selectată.

Călătorii pot accesa şi o hartă asemănătoare cu serviciul oferit de aplicaţia InfoTB, care prezintă în timp real toate vehiculele de pe fiecare linie. Este vorba despre o aplicaţie realizată în Angular, ca front-end, cu hartă şi monitorizare în timp real a transportului public. Instrumentul oferă şi date despre poziţiile vehiculelor şi numărul pasagerilor, aşa cum sunt comunicate de dispozitivele îmbarcate pe vehiculele de transport public.

Tot aici, apăsând un buton aflat în partea stângă a hărţii, se pot vedea toate traseele de noapte. În partea dreaptă sus, se află un buton, care deschide - premieră în România - o hartă realizată în colaborare cu Waze şi Google, ce prezintă în timp real toate arterele aglomerate din Capitală, pe fiecare dintre ele fiind menţionate lungimea ambuteiajului şi viteza de deplasare a vehiculelor prinse în trafic. Totodată, pe pagina hărţii interactive, în partea de jos, pot fi activate mai multe straturi (layere) cu informaţii foarte utile: reţeaua şi staţiile de Metrou, punctele intermodale tip 'Park&Ride', proiectul cu serviciile Trenului Metropolitan, inclusiv cu staţiile de tren propuse şi cele existente, precum şi punctele periculoase din oraş, cu toate zonele în care au fost înregistrate accidente din ultimii ani", se spune în comunicat.

În plus, sunt disponibile şi Nomenclatorul stradal al Capitalei, loturile de linii de tramvai propuse a fi reabilitate, propunerile de extindere a actualelor linii de tramvai etc.

De asemenea, cei interesaţi pot folosi această hartă pentru a face diverse simulări prin încărcarea pe ea a unui fişier de tip GeoJSON şi folosirea sa temporară, deocamdată fără posibilitatea de a salva lucrarea.

În curând, prin acest proiect, TPBI va oferi publicului acces la datele deschise (open data) utilizate pentru transportul public, aşa cum se întâmplă în toate marile oraşe europene. Codul sursă al acestui proiect este disponibil sub licenţă GPLv3. 'Open Data Infrastructure pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov' face parte din grupul celor trei proiecte finaliste ce vor fi premiate la Conferinţa Cities of Tomorrow organizată la 24 octombrie 2024, la Oradea, de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană - AHK", adaugă TPBI. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite