23 de vameşi şi poliţişti de frontieră, cercetaţi pentru luare de mită. Opt persoane au fost reţinute
0DNA anunţă că 23 de vameşi şi poliţişti de frontieră sunt cercetaţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Opt dintre aceştia au fost reţinuţi.
Astfel, au fost reţinuţi patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș.
De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de 15 persoane: cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași - Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca.
"În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală", transmite DNA.
Cele opt persoane reţinut vor fi prezentate Tribunalului Vaslui cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
DNA a făcut, marţi, 32 de percheziţii, la locuinţele celor vizaţi, precum şi la mai multe puncte de trecere a frontierei. Ancheta este realizată în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova.
Reacţia Poliţiei de Frontieră
Ulterior demarării anchetei, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anunțat că traficul transfrontalier și formalităţile de control prin toate punctele se derulează în condiţii normale, fără a fi înregistrate întreruperi sau blocaje.
“Conducerea Poliţiei de Frontieră a oferit şi va oferi sprijin permanent autorităților competente în efectuarea anchetei penale, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni sau vulnerabilităţi de natură să prejudicieze imaginea majorităţii acestui corp profesional. Ne exprimăm astfel convingerea că, împreună cu autorităţile competente, vom contribui la creşterea gradului de integritate în rândul efectivelor noastre”, a mai transmis instituţia.
Cum s-au finalizat alte anchete la vămi
În anul 2011, a fost demarată cea mai mare operaţiune anticorupţie la vămile din ţară, fiind anchetaţi sute de angajaţi ai vămilor sau ai inspectoratelor de poliţie de frontieră. Judecătorii au dispus pedepse cu suspendare, dar şi cu executare, însă nu mai mari de 5 ani.
În cazul acuzaţiilor privind corupţia din portul Constanţa, unde, printre alţii, erau vizați secretarul general al Ministerului de Interne de la acel moment, Laurenţiu Mironescu, și fostul senator Mircea Banias, judecătorii au decis achitare, chiar dacă inculpaţii au stat câteva luni în arest preventiv. În 2021, Laurențiu Mironescu, în prezent șef Serviciu Navigaţie Maritimă în cadrul CERONAV şi preşedinte al Ligii Navale Române, a anunţat că a sesizat CEDO.