20.000 de AKM-uri româneşti au fost trimise în Irak pentru asaltul final împotriva ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele kurde Peshmerga care au luptat împotriva ISIS au folosit arme de asalt AKM FOTO Hikmet Durgun/Sputnik
Forţele kurde Peshmerga care au luptat împotriva ISIS au folosit arme de asalt AKM FOTO Hikmet Durgun/Sputnik

România a pus umărul serios, anul trecut, la înarmarea forţelor irakiene în toiul bătăliei lor pentru lichidarea luptătorilor radicalizaţi  afiliaţi Statului Islamic (ISIS). Astfel, conform datelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor- ANCEX din  Ministerul Afacerilor Externe vânzările de armament ale României către Irak au fost, anul trecut, aproape duble faţă de 2016.

Concret, din datele ANCEX consultate de “Adevărul”  rezultă că, în 2017, anul în care forţele Bagdadului au dat bătălia finală cu  ISIS, companiile din industria românească de apărare au exportat către Irak armament şi muniţie în valoare de peste 9 milioane de euro într-o creştere evidentă faţă de anul precedent când s-au înregistrat tranzacţii de numai 5,6 milioane de euro.

Irakienii au importat din România 20.000 de arme de asalt AKM în două tranşe, în trimestrele 1 şi 2. Un calcul sumar ne arată că, pentru un astfel de AKM, companiile româneşti au încasat peste 350 de euro. Apoi, tot în trimestrul 1, au mai fost achiziţionate de către Irak aproape 300 de aruncătoare de grenade AG 7 de calibrul 40 de milimetri.  Trimestrul trei a fost rezervat de Bagdad exclusiv achiziţiei de lovituri de tip RPG din România. Este vorba de lovituri de calibrul 73 milimetri, cu fragmentare, pentru aruncătoarele AG 9.

Spre comparaţie, în anul 2016 irakienii au cumpărat din România “numai” 11.000 de arme de asalt AKM, 100 de mitraliere uşoare şi 290 de  aruncătore de grenade antitanc AG 7 de calibrul 40 milimetri.

România a făcut aceste livrări după ce Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX, a eliberat licenţe de export cu produse militare către Irak în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate ONU 1546 (2004).

Unele arme au ajuns şi de cealaltă parte a frontului

În toiul luptelor, arme produse în România au ajuns şi de partea cealaltă a frontului, la luptătorii ISIS. Mai puţine, dar au ajuns. Specialiştii organizaţiei Conflict Armament Research (CAR) au documentat zeci de  tranzacţii cu astfel de arme, tranzacţii care au un scenariu asemănător. De exemplu, verificări au fost demarate după ce la 31 august 2014 în Irak, lângă Tuz Khurma, forţele kurde Peshmerga au recuperat de la ISIS o mitralieră de calibrul 7.62 x 54R mm  produsă în România. 

România a confirmat pentru CAR că arma face parte dintr-un lot autorizat care a fost exportat către Departamentul Armatei SUA prin intermediul unei companii americane.  Când s-a făcut tranzacţia, Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) a primit un document de tip EUC (End-user certificate) care avea şi o clauză de non-re-export emisă de  US Army pe 10 August 2012. 

Concret, România a furnizat 250 de mitraliere şi alte echipamente militare.  Armele au fost exportate pe 6 decembrie 2012 la bordul unui avion. Chestionate de CAR, autorităţile americane nu au furnizat date despre această tranzacţie. Cert este că în 2014 mitralerele româneşti “lătrau” în Irak.

Zeci de mii de morţi

Reamintim  că Statul Islamic s-a prăbuşit în 2017, în urma unei ofensive antijihadiste de anvergură, Irakul rămânând, totuşi, cu oraşe în ruină şi cu o ameninţare extremistă care persistă. La trei ani după ascensiunea şi cucerirea unui teritoriu cât Italia, gruparea ultraradicală a fost înfrântă în Irak în luna decembrie a anului trecut. Supuşi unui potop de bombardamente aeriene ale Statelor Unite, jihadiştii au pierdut în 2017 Mosulul care era „capitala“ sa din Irak. 

Conform unor date, în urma violenţelor, în cei câţiva ani de “guvernare” ISIS peste 100.000 de civili au decedat în Irak.

Şi Afganistanul a “venit la cumpărături” în România

Şi în Afganistan, care se confruntă cu lupte crâncene între forţele guvernamentale (sprijinite de aliaţii NATO printre care şi România) şi cele talibane, companiile româneşti au exportat armament. Nivelul livrărilor este mai redus dacă facem o comparaţie cu  cele destinate Bagdadului, dar nu sunt de neglijat.

Concret, în 2017, firmele româneşti din industria de apărare au trimis în Afganistan muniţie de 4,3 milioane de euro, suma fiind în scădere faţă de anul precedent când s-au înregistrat livrări de 6,3 milioane de euro.

Transporturile au conţinut exclusiv lovituri de AG 9 de calibul 73 de milimetri, cu fragmentare, şi s-au făcut în două traşe, la începutul şi la mijlocul anului.

ANCEX precizează că licenţele de export “au fost emise în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU pentru utilizarea produselor militare de către forţele guvernamentale din Afganistan”.

Reamintim că, la misiunea NATO din Afganistan, Resolute Support Mission, România participă cu 587 de militari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite