11 răniţi ucraineni, trataţi la Bucureşti
0Cei 11 ucraineni răniţi în conflictele de la Kiev, care au fost aduşi sâmbătă la patru spitale din Capitală cu un avion militar, urmează să fie supuşi mai multor intervenţii chirurgicale din cauza faptului că tratamentul de care au beneficiat în Ucraina a fost, în cele mai multe situaţii, unul incomplet.
Decizia finală în ceea ce-i priveşte va fi luată de medicii români astăzi după ce ieri au fost supuşi mai multor investigaţii.
„Răniţii sunt din rândul protestatarilor, sunt de sex masculin şi sunt născuţi după anul 1980. Unul are o problemă medicală, iar ceilalţi 10 au probleme traumatice”, a explicat pentru „Adevărul“ doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi coordonator al misiunii umanitare.
Lista cu răniţii, modificată de câteva ori
Potrivit acestuia, lista răniţilor care urmau să fie aduşi în România a fost modificată de câteva ori. De altfel, deşi iniţial se vehicula un număr mai mare de pacienţi care urmau să fie preluaţi de spitalele bucureştene, printre care Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Bagdasar şi Spitalul Marius Nasta, decizia de a trata la noi 11 pacienţi a aparţinut autorităţilor ucrainene.
„Capacitate de a mai aduce pacienţi există. Însă, astfel de lucruri se decid la nivel înalt. În ceea ce priveşte misiunea de faţă, decizia definitivă s-a luat în cadrul Guvernului, care a alocat banii pentru tratarea tinerilor răniţi din fondul de rezervă al statului. Durata spitalizării acestora depinde de starea de sănătate a fiecăruia”, a completat Arafat. Pe parcursul zborului de la Kiev, răniţii, care au fost însoţiţi de o echipă formată din opt medici SMURD şi doi medici militari, au beneficiat de servicii de mentenanţă, de monitorizare, dar şi de oxigenoterapie.
Starea răniţilor este stabilă
Starea celor 11 ucraineni era ieri una stabilă. Concret, unul dintre ei este tratat de medicii de la Marius Nasta, doi au ajuns la Spitalul Bagdasar Arseni, patru sunt internaţi la Spitalul Floreasca şi alţi patru la Spitalul Universitar.
„Pacienţii care au fost aduşi la noi sunt conştienţi şi cooperanţi şi nu au leziuni ameninţătoare de viaţă. Sunt internaţi pe secţiile de chirurgie plastică, ortopedie şi chirurgie generală. Decizia finală legată de tratarea lor o vom lua astăzi, când vom stabili dacă vor fi sau nu supuşi unor noi intervenţii chirurgicale”, a explicat profesorul Cătălin Cârstoiu, şeful Spitalului Universitar.
La rândul său, medicul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, susţine că cei patru tineri internaţi în unitatea sanitară vor fi reoperaţi, ei aflându-se deja pe secţiile chirurgicale.
11 persoane rănite în Ucraina au fost aduse sâmbătă în România