Zeci de cercetători români din străinătate acuză ministerul de excluderea lor din comisiile CNATDCU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Componenţa consiliului care acordă titlurile de doctor şi primul care a stabilit că Victor Ponta a plagiat ar urma să fie modificată din nou
Componenţa consiliului care acordă titlurile de doctor şi primul care a stabilit că Victor Ponta a plagiat ar urma să fie modificată din nou

Cercetătorii români din străinătate au semnat o scrisoare online prin care acuză Ministerul Educaţiei pentru că i-ar fi exclus din lista membrilor Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), recent modificată.

Ministerul Educaţiei i-a eliminat, printr-un ordin de săptămâna trecută, pe cercetătorii romani din străinătate care făceau parte din comisiile de specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), acuză aceştia într-o scrisoare deschisă, semnată până în prezent de aproape 100 de persoane.

Scrisoarea publicată pe platforma CIVITAS, sub numele Ph. D. gabriel Cornilescu, cercetător asociat la Departamentul de Biochimie, Universitatea din Wisconsin - Madison, a fost semnată, până acum, de aproape 100 de persoane.

Noua componenţă a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), for care a dat primul verdict de plagiat în cazul premierului Victor Ponta, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial (MO), numărul de membri fiind mărit de la 21 la 44.

Printre membri se numără şi Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase în Dosarul ”Trofeul Calităţii”. Deşi numărul de membri s-a dublat, din listă lipsesc cercetătorii români din străinătate.

1.600 de lucrări de doctorat aşteaptă pe masa CNATDCU

Prezentă joi la conferinţa de bilanţ a primarului Capitalei, Sorin Oprescu, legată de şcolile BEI, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat că lista membrilor CNATDCU nu este închisă şi a explicat că ar urma o a doua etapă, în care vor fi încadraţi şi cercetătorii români din străinătate, potrivit Mediafax. 

Potrivit oficialului, aceştia din urmă nu ar fi fost prinşi în primul ordin pentru că era o urgenţă numirea celorlalţi, întrucât pe timpul verii (de la desfiinţarea fostei componenţe a CNATDCU, în 29 iunie) s-au adunat 1.600 de teze de doctorat de analizat.

Ce prevede scrisoarea deschisă semnată de cercetătorii români din străinătate 

scrisoare deschisă CNATDCU

Istoria blocării şi restructurării Consiliului de atestare a diplomelor

În 29 iunie, CNATDCU a stabilit că premierul Ponta a plagiat în teza de doctorat. Şedinţa Consiliului General a avut loc deşi cu o zi înainte Consiliul fusese desfiinţat printr-un ordin semnat de Liviu Pop, ministrul interimar de atunci al Ministerului Educaţiei.

Pop a decis pe 28 iunie că acest organism trebuie desfiinţat, pe motiv că CNATDCU nu a prezentat o serie de rapoarte până la data de 21 iunie şi cerea creşterea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, pe baza propunerilor mediului universitar.

După aproape o lună, actualul ministru, Ecaterina Andronescu, declara că acest for a fost constituit pe criterii politice, ”un lucru teribil de nefericit”, susţinând decizia de reconstituire a componenţei sale din propunerile universităţilor, potrivit Mediafax.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite