VIDEO Târgul de gadgeturi educaţionale. Cum arată viitorul şcolii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul s-a desfăşurat în Bucureşti la World Trade Center
Târgul s-a desfăşurat în Bucureşti la World Trade Center

Târgul Educaţional Bucureşti a fost o călătorie în viitorul sălii de clasă pentru elevii care au venit să vadă şi să testeze cele mai noi tehnologii educaţionale.

Tablele interactive şi tablele cu proiector au fost vedetele târgului educaţional de gadgeturi pentru clasă. Copiii se adunau grămadă în jurul lor şi scriau fel de fel de mesaje pe ele. Fiecare tablă era diferită, pe unele scriai cu degetul, puteai să-ţi alegi culorile, fondul pe care scriai, în timp ce alte table erau de fapt un proiector avansat care se poate plasa deasupra unei table normale, iar copiii scriau cu ajutorul unui stilou special.

Proiectoarele pot fi conectate la un calculator, profesorul putând să se folosească de materiale de pe internet cum ar fi manuale digitale sau dacă este profesor de geografie, poate să ia de pe net hărţi. Una dintre table, spre exemplu, avea şi format de caiet de matematică sau de caiet dictando, ori de muzică. "În funcţie de oră şi de ce se predă, pot să se folosească de aceste formate. Un astfel de proiector costă 1.000 de euro, este un preţ special pentru şcoli, pe piaţă tehnologia aceasta costă în jur de 7.000 de euro", a explicat Daniel Ion de la BenQ, una dintre firmele prezente la târg.

Copiii s-au îngrămădit în faţa tablei, unde Daniel le scria ecuaţii uşoare cu un stilou special pe care elevii le rezolvau, în timp ce alţi colegi de ai lor se aşezau în băncile din faţa tablei şi le dădeau fel de fel de instrucţiuni sau le dictau alte probleme. Nu departe de clasa de matematică o tânără desena un căluţ de mare pe o tablă interactivă specială pentru desen. Pe măsură ce desena, fata dobândea şi mai multă dexteritate în timp ce colegii ei se uitau sfioşi din spate. "Prefer să desenez cu creioane sau cu pensula", spune o fată, uitându-se neîncrezător la aplicaţiile de pe tablă.

Alături, mai multe fete de la Şcoala "Tudor Arghezi" se uitau fascinate la un schelet din plastic care stătea sprijinit de o hartă în relief. "Ce am văzut astăzi aici nu se compară cu ceea ce avem la şcoală. Poate copiii noştri vor prinde aşa ceva la şcoală, dar noi nu", a apreciat Thea, o elevă de la "Tudor Arghezi". O colegă de a ei care tocmai a trecut pe la standul cu materiale didactice pentru fizică spune că în 10 minute a înţeles, în sfârşit, materia de clasa a VII-a.

La stand, copii au putut face mici experimente cu un set de lentile pe care le puneau în faţa unor raze roşii să vadă cum se reflectă lumina prin ele. De asemenea, ei puteau să vadă cum se formează fulgerul cu ajutorul unui aparat special sau puteau să observe rotaţia Pământului în jurul Soarelui pe o machetă astronomică special construită. "Am predat la caterdă 44 de ani şi întotdeauna mi-am dorit să am asemenea materiale la clasă, eu m-am zbătut cât am fost profesor să fac rost de materiale după care să le arăt elevilor ceea ce predau. Fizica este o materie care necesită o imaginaţie bogată, altfel nu o vei înţelege şi copiii trebuie ajutaţi să-şi imagineze ceea ce le predăm", a spus profesorul Victor Postelnicu de la standul de fizică al Eurodidactica.

În loc de manuale, mai bine table interactive

Nu departe, un alt grup de copii s-a înghesuit în jurul unei mese pe care puteau desena ca pe o tablă şi unde lăsau mesaje. Spre exemplu, peste tot pe unde a trecut grupul elevilor de la Colegiul Tehnic Media, era semnată şcoala pe tablele interactive. "Sunt foarte utile şi ne putem exprima mai bine. Sincer, în loc să dăm bani pe manuale, mai bine strângem banii şi luăm aşa ceva pentru clasă", sunt de părere Nikita şi Mihai, doi elevi ai liceului Media, care se jucau cu mare dexteritate pe una dintre tablele interactive cu aplicaţii mai complexe. "Uitaţi, pot să desenez şi cu trei degete pe ea", spune entuziasmat Nikita.

Vizavi copiii se uitau fascinaţi la tablete şi la programele educaţionale de pe ele. Cele mai apreciate au fost programele de desen, elevii se aşezau pe jos cu o tabletă în mână şi desenau pe ea, iar imaginea era proiectată pe un ecran mai mare. Toţi încercau să-şi imagineze oare cum ar arăta o şcoală unde se predă numai cu astfel de materiale. Din păcate, tablele interactive costă în jur de 2.000 de euro şi şcolile de stat nu pot să le cumpere decât cu ajutorul sponsorilor sau primăriilor. Momentan, genul acesta de tehnologii există în doar câteva clase de la cele mai bune şcoli din mediul urban şi în şcolile private, care îşi permit să investească în aşa ceva.


Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite