VIDEO Mii de copii au luat păduchi şi râie de la începutul anului şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La începutul fiecărui an şcolar, elevii ar trebui verificaţi de asistentele medicale din şcoli  FOTO: Adevărul
La începutul fiecărui an şcolar, elevii ar trebui verificaţi de asistentele medicale din şcoli  FOTO: Adevărul

La mai puţin de o lună de la începerea anului scolar, mii de copii au luat păduchi şi râie chiar din instituţiile în care învaţă, susţin medicii de la direcţiile de sănătate publică. Deşi cifrele sunt în scădere şi vizează mai ales mediul rural, astfel de cazuri au fost semnalate şi în licee din mediul urban.

În urma triajului epidemiologic după vacanţe, mii de elevi au fost descoperiţi cu păduchi, unii şi cu scabie, relatează Digi24, care citează date de la direcţiile de sănătate publică.

Spre exemplu, în Gorj au fost depistate 65 cazuri de elevi cu păduchi. Un număr destul de mic în comparaţie cu judeţul Suceava, unde sunt 336 cazuri de infestare cu păduchi şi 53 de cazuri de scabie.

Peste 260 de cazuri sunt şi în Neamt şi Satu Mare. Cu toate acestea, situaţia este mai bună decât în alţi ani, susţin medicii.

În 2011, de exemplu, în toata ţara erau 8.600 de cazuri de păduchi şi 430 de râie, iar un an mai târziu cazurile de scabie scăzuseră la 350.

Cum se tratează

Copiii care merg la grădiniţă şi cămin, preşcolarii şi cei din clasele elementare sunt cei mai predispuşi, mai ales fetele, deoarece ele îşi împart mai des bunuri personale, care pot fi infestate.

Dacă cineva bănuieşte că ar avea păduchi, atunci ar fi indicat să folosească un pieptene cu dinţi rari foarte fini şi păduchii vor rămâne prinşi în acesta. Ulterior, după ce a fost consultat şi un medic, trebuie să folosească şampoane şi tratamente speciale recomandate de specialist.

Totodată, toate hainele şi aşternuturile din casă trebuie spălate, trebuie făcută curăţenie în toată casă, iar periile şi alte accesorii de păr trebuie curăţate foarte bine, de preferat cu alcool, pentru a preveni apariţia paraziţilor.

Medicina şcolară, pe butuci 

Deşi în jur de 3,3 milioane elevi încep anual şcoala, 24% din şcolile româneşti nu au avize sanitare valabile. Ba mai mult, mare parte din ele se confruntă cu o altă mare problemă – lipsa de personal medical specializat. În momentul de faţă, un medic şcolar are în grijă aproximativ patru unităţi de învăţământ şi peste 2.500 de elevi.

Concret, la nivel naţional, există puţin peste 1.500 de medici şcolari şi în jur de 2.000 de asistente, în condiţiile în care cifrele ar trebui să fie duble.


Pe aceeaşi temă:

Sute de elevi cu păduchi şi râie, în şcolile din judeţul Buzău

Şcoli pline de păduchi. Peste 200 de elevi botoşăneni au fost depistaţi cu pediculoză la controalele medicale

Păduchii, o problemă de igienă, afectează mai ales elevii. Cum te fereşti de ei?

Medicul de şcoală, o altă prefăcătorie a sistemului de educaţie. Înjumătăţiţi, fără medicamente şi îngrădiţi profesional

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite