VIDEO BACALAUREAT 2013 Prima zi la Bac: subiecte uşoare, emoţii mari
0Tinerii care au absolvit clasa a XII-a au intrat, de ieri, în examenele Bacalaureatului, cu proba orală la Limba Română, care va continua până miercuri. Subiectele n-au fost grele, spun ei, dar tensiunea s-a simţit în sălile de examen.
Atât elevii, cât şi profesorii spun că au fost emoţii mari în sala de examen, în prima zi a Bacalaureatului, la proba orală de Limba Română.
„Când am intrat în sala de examen am văzut negru în faţa ochilor şi nu mi-au dat decât vreo patru minute ca să mă adun, nu am apucat să scriu nimic pe ciornă“, a povestit Cristina, o tânără care a absolvit clasa a XII-a la Liceul Teoretic „George Călinescu“ din Capitală şi care a obţinut ieri calificativul Avansat, echivalentul notei 9.
Tensiunea a resimţit-o însă cu mult înaintea probei, spune ea: „Emoţiile au început chiar cu o seară înainte de examen, când am şi plâns, am plâns şi în dimineaţa asta (n.r. - ieri-dimineaţă)“.
În schimb, o colegă de-a ei susţine că a fost copleşită de emoţii abia în sala de examen, când a văzut cât de bine pregătit era candidatul dinaintea ei.
„Nu am avut nicio problemă până când nu l-am auzit pe băiatul dinaintea mea, despre care ştiam că este inteligent şi foarte bine pregătit. Subiectul a fost uşor, dar mi-am zis că nu am cum să mă descurc atât de bine ca el şi m-am blocat un pic“, mărturiseşte Mihaela, absolventă tot la „George Călinescu“.
Când am intrat în sala de examen am văzut negru în faţa ochilor şi nu mi-au dat decât vreo patru minute ca să mă adun, nu am apucat să scriu nimic pe ciornă. Cristina, elevă la Liceul Teoretic „George Călinescu“
Andreea, o altă tânără de la acelaşi liceu, spune că a avut aceeaşi problemă: „Eu sunt o fire foarte emotivă şi când vezi că alţii fac mai bine decât tine, nu ai cum să nu te inhibi“.
Eu sunt o fire foarte emotivă şi când vezi că alţii fac mai bine decât tine, nu ai cum să nu te inhibi.
Andreea, elevă la Liceul Teoretic „George Călinescu“
„E primul lor examen“
La Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ din Bucureşti, elevii spun acelaşi lucru: emoţiile au fost foarte mari, pe măsura primei zile de examinare de la Bac. „Nu a fost foarte greu, mie mi-a picat arta fotografică în lumea contemporană şi ai ce să spui, ce să elaborezi, dacă ştii subiectul, dar desigur că am avut emoţii, cum să nu am, e prima zi de examen“, a spus Alexandra, care a terminat clasa a XII-a la „Virgil Madgearu“.
O altă elevă care a absolvit acelaşi liceu, Cristina, a resimţit aceeaşi tensiune specifică unei probe orale. „La primul subiect am avut o scrisoare de dragoste şi la al doilea a trebuit să-mi exprim opinia despre bursele din străinătate. Emoţiile sunt cele mai mari când te afli în faţa comisiei şi trebuie să dovedeşti ceea ce ştii, totul depinde de un moment“, a povestit Cristina, după ce a ieşit din sala de examen.
Emoţiile sunt cele mai mari când te afli în faţa comisiei şi trebuie să dovedeşti ceea ce ştii, totul depinde de un moment. Cristina, elevă la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“
„Paradoxal, deşi a fost uşor, candidaţii au avut emoţii, dar e primul lor examen oral, e de înţeles“, a explicat profesoara de Limba Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“.
Recapitularea pe ultima sută de metri nu e indicată
Tincuţa Apăteanu, expert în educaţie şi cofondator al platformei Edusfera, spune că elevilor le sunt testate competenţele de comunicare orală la Limba română în condiţiile în care, în clasă, nu exersează competenţele lingvistice de care au nevoie la această probă.
„La şcoală sunt chiar penalizaţi dacă exprimă o opinie care este divergentă cu cea a profesorului, li se spune să stea cuminţi în bancă şi să tacă, în loc să fie încurajaţi să vorbească şi să dezbată, ceea ce duce la probleme de comunicare mai târziu“, a explicat Apăteanu pentru „Adevărul“.
Elevilor le sunt testate competenţe de comunicare orală la limba română, pe care nu le exersează la clasă. Tincuţa Apăteanu, expert
Consilierul şi psihologul Diana Ioaneş, de la Colegiul Naţional „George Coşbuc“, le recomandă elevilor ca, atunci când au emoţii, să facă exerciţii de respiraţie şi să aibă încredere că nu au uitat tot ceea ce au învăţat.
„Elevii trebuie să fie bine pregătiţi, asta este important. Le recomand să se relaxeze, să-şi ocupe timpul cu ceva plăcut în seara de dinainte de examen. Trebuie să se decupleze, altfel devine un haos în capul lor, mai ales dacă încearcă să mai recapituleze pe ultima sută de metri. Informaţia este în continuare acolo, însă, cu cât se panichează mai mult, cu atât se blochează mai rău şi nu mai pot accesa informaţia, deci trebuie să se relaxeze“, i-a sfătuit cosilierul şcolar pe tineri.
Cu cât se panichează mai mult, cu atât se blochează mai rău şi nu mai pot accesa informaţia, deci trebuie să se relaxeze. Diana Ioaneş, consilier şcolar
Calendarul examenelor naţionale
Bacalaureatul 2013 a început ieri, cu proba orală la Limba şi literatura română, evaluare care va dura până miercuri, 12 iunie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
Urmează proba orală la limba maternă, între 12 şi 14 iunie. Evaluarea competenţelor are loc în perioada 17-21 iunie, iar proba orală la o limbă străină se va ţine între 25 şi 28 iunie.
Examenele scrise încep pe 1 iulie, cu proba la limba română, urmează limba maternă pe 2 iulie, proba obligatorie a profilului pe 3 iulie, iar proba la alegere se va ţine pe 5 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, când se vor depune şi contestaţiile, urmând ca mediile finale la prima sesiune de Bac să fie publicate pe 12 iulie.
Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul şcolar se încheie pe 14 iunie, iar înscrierile la Capacitatea din 2013 au loc între 17 şi 19 iunie. Proba scrisă la română se va susţine pe 25 iunie, cea la limba maternă pe 26 iunie, iar examenul la matematică va fi pe 27 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie, când se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie.