VIDEO Avertisment CE: unul din 5 tineri europeni este analfabet. Băieţii stau mai prost decât fetele la citit şi la scris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană vrea ca, până în 2020, rata de analfabetism în UE să scadă de la 20% la 13%       Foto: Comisia Europeană
Comisia Europeană vrea ca, până în 2020, rata de analfabetism în UE să scadă de la 20% la 13%       Foto: Comisia Europeană

Unul din cinci adolescenţi de 15 ani şi aproape 75 de milioane de adulţi din Europa nu ştiu să citească şi nici să scrie, ceea ce le îngreunează găsirea unui loc de muncă şi creşte riscul de a cădea pradă sărăciei şi excluziunii sociale, arată un studiu al Comisiei Europene.

Unul din cinci europeni în vârstă de 15 ani şi aproape un adult din cinci nu are competenţele de citire şi scriere de bază, necesare pentru a funcţiona cu succes într-o societate modernă, este avertismentul formulat în studiul realizat de un grup de experţi la nivel înalt, creat de Comisia Europeană (CE).

Raportul grupului la nivel înalt evidenţiază o diferenţă semnificativă de gen: în medie, 13,3% din fete au rezultate slabe în ceea ce priveşte cititul şi scrisul, faţă 26,6%, rata medie întâlnită în rândul băieţilor.

Diferenţa de gen este mai mică în Ţările de Jos, Danemarca şi Belgia şi mai mare în Malta, Bulgaria şi Lituania, mai arată statisticile CE citate în studiu, raportate la nivelul lui 2009.

Marea majoritate a copiilor şi adulţilor cu nivel scăzut de competenţe de citire şi scriere s-au născut şi au crescut în ţara în care trăiesc, iar limba în care sunt instruiţi este limba maternă.

Şcoala, părinţii, anturajul şi patronii, actorii schimbării

Aproape toţi cei care au dificultăţi de citire şi scriere ar putea însă învăţa dacă ar beneficia de un sprijin adecvat. ”Numai persoanele cu cele mai grave probleme cognitive sunt incapabile să ajungă la competenţe funcţionale de citire şi scriere”, susţin autorii studiului.

Şcoală joacă unul dintre cele mai importante roluri în schimbarea acestei situaţii, însă este nevoie de sprijin şi din partea altor actori: părinţii, în primul rând, ca exemplul cel mai apropiat, anturajul, mediul social şi chiar angajatorii, adaugă experţii Grupului, prezidat de ASR Prinţesa Laurentien a Ţărilor de Jos.

Investiţia în alfabetizare, motorul dezvoltării economiei globale

Cercetătorii mai relevă un paradox al zilelor noastre: în timp ce cititul şi scrisul sunt mai importante şi mai relevante ca oricând în contextul lumii digitizate, competenţele noastre nu reuşesc să ţină pasul. ”Se impune răsturnarea urgentă a acestei situaţii alarmante”, avertizeaz aceştia.

Ei susţin că investiţiile pentru îmbunătăţirea nivelului de alfabetizare în rândul europenilor de toate vârstele, de la copii, elevi, până la adulţi, cu bugete consistente şi o implicare asumată şi în mediul politic, sunt justificate economic, invocând ”câştiguri tangibile de miliarde de euro pe termen lung pentru indivizi şi societate”.

Ce recomandări fac Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, şi Prinţesa Laurentien:

Comisarul Vassiliou va discuta constatările raportului cu miniştrii educaţiei în cadrul reuniunii informale din Cipru, din 4-5 octombrie, în urma căreia ţările UE vor stabili priorităţile pentru creşterea alfabetizării, ce vor fi asumate la nivel naţional şi european.

Miniştrii educaţiei din Uniunea Europeană (UE) au stabilit un obiectiv comun de reducere a ratei de adolescenţi de 15 ani cu competenţe reduse de citire de la 20%, în prezent, la 15%, până în 2020.

Un studiu britanic lansat vineri şi care a precedat Ziua Mondială a Cititului (9 septembrie) a relevat că doar 3 copii din 10 citesc zilnic, în afara şcolii, în timp ce aproape unul din 5 abia se atinge de o carte sau nu citeşte niciodată, proporţie similară cu cei care se simt chiar ruşinaţi dacă prietenii lor i-ar vedea citind.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite