Generaţia pierdută a Uniunii Europene: ce ne facem cu 8 milioane de tineri needucaţi şi şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifrele somajului în rândul tinerilor sunt înfiorătoare
Cifrele somajului în rândul tinerilor sunt înfiorătoare

Comisia Europeană a anunţat că va face eforturi suplimentare pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă în statele care se confruntă cu creşteri mari ale ratelor şomajului, în special Grecia şi Spania. Măsurile economico-sociale anunţate de Comisia Europeană, acum trei ani, când a început criza economică, au fost considerate subiecte tabu.

"Trebuie să ţintim către o politică integrată în interiorul Uniunii Europene şi să ne coordonăm mai bine politicile sociale atât la nivel naţional cât şi la nivelul Uniunii Europene", a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.

Comisia Europeană vrea să implementeze o politică unitară pentru a reglementa salariile, condiţiile de angajare şi politicile sociale. "Am văzut în timpul acestei crize că unele ţări au fost mai performante la aceste capitole datorită sistemului educaţional pentru a răspunde cererilor de pe piaţa muncii", a mai adăugat Barroso.

În acest timp, previziunile economice făcute de OECD pentru majoritatea ţărilor europene sunt sumbre, analiştii acestui for revizuind în sens negativ estimările legate de creşterea economică.

Secretarul general al OECD, Angel Gurria, a demonstrat că, pentru ca Uniunea Europeană să aibă locuri de muncă pentru 75% din populaţia activă şi să îşi îndeplinească targetul pentru anul 2020, ar trebui să creeze 17 milioane de noi locuri de muncă!

Astfel, se vede deja spectrul unei generaţii ratate, aproximativ 7,8 milioane de tineri din Uniunea Europeană fiind needucaţi, fără pregătire şi fără loc de muncă.

Deja se observă un fenomen: şomajul pe termen lung. Procentul celor care rămân fără un loc de muncă mai mult de 2 ani a crescut simţitor. Şi, cu cât timp stai mai mult acasă, cu atât şansele de a obţine un job scad vertiginos. "Este o criză a locurilor de muncă", a concluzionat şi Laszlo Andor, comisarul european pentru muncă.

Grecia, Irlanda, şi Portugalia "se bucură" de o rată a şomajului de 22,4%, 14,9% şi 15,7%. Dar campioană absolută este Spania, cu 25,1%. Situaţia este şi mai dramatică în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Unul din cinci irlandezi şi portughezi sunt fără loc de muncă, în timp ce în Spania, 53% din tineri sunt pe drumuri, iar în Grecia sunt 55%.

Sugerând modalităţi de a obţine bani pentru investiţii, Ministrul Afacerilor din Irlanda, Richard Bruton, a vorbit despre vânzări de active şi de capitalizarea fluxurilor de venituri, precum taxarea apei. Pe de altă parte, Bruton a evidenţiat că dacă nu este stimulat consumul şi investiţiile în noi afaceri, va fi aproape imposibil să fie create atâtea locuri de muncă pentru a fi atins target-ul din 2020, iar zona euro va fi privită în continuare cu neîncredere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite