VIDEO Adevărul Live. Cum vor fi consiliaţi elevii şi studenţii în universităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile vor fi obligate, începând de anul viitor, să înfiinţeze cabinete de consiliere profesională pentru studenţi, dar şi pentru elevi, cu cel puţin un consilier la 2.000 de studenţi, potrivit unei metodologii recent publicate în Monitorul Oficial. Despre impactul pe care îl va avea această metodologie în sistemul universitar am discutat la Adevărul Live.

În platou a fost prezent expetrul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş, care a analizat impactul consilierii profesionale la nivel universitar. 

Iar prin Skype a participat la emisiune preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Cristi Popescu

Principalele declaraţii:

Cristi Popescu: De la protestele de anul trecut noi am cerut aceste centre de consiliere în universităţi. Ele au fost înfiinţate în 2005, dar nu exista nicio metodologie clară care să arate cum trebuie să funcţioneze, cine are acces la ele, dacă doar studenţii sau şi elevii etc.

Studiul nostru a arătat că nu erau destui specialişti şi se ocupau mai mult de târguri, workshop-uri şi nu de partea de consiliere. În plus, doar 15% din studenţi ştiau că există astfel de centre de consiliere.

De multe ori universitatea nu reuşeşte să creeze o punte către piaţa muncii, tinerii nu ştiu ce se caută, care sunt oportunităţile pe piaţa muncii, deci aici ar trebui să intervină aceste centre. Trebuie să le arate o cale, nu doar să promoveze universitatea.

Marian Staş: Metodologia acoperă o nevoie imensă în ceea ce priveşte dezvoltarea armonioasă a tinerilor, prin consilierea de carieră. 1 consilier la 2000 de studenţi e un raport foarte mare, randamentul e mic. 

Viaţa este deschisă, fiecare îşi alege opţiunile, important e ca studenţii să ştie că există astfel de centre şi să poarte o discuţie cu consilierii şi să vadă ce pot obţine de la ei, să aibă abilităţi pentru a decide pe mai departe şi să înveţe cum să-şi pună în aplicare propriile opţiuni. Esenţial e ca rolul consilierilor să fie unul solid de însoţitori, de oglinzi de bună calitate, astfel încât tinerii să înveţe cum să-şi aleagă calea.

Indiferent de unde înveţi, te poţi duce la orice astfel de centru de consiliere, această deschidere e foarte benefică.

Cristi PopescuFoarte multe centre îşi desfăşoară acum activitatea graţie unor profesori care au vrut să se implice sau unor voluntari, nu e o consiliere unul la unul cu specialişti.

De multe ori studenţii nu ştiu ce opţionale să aleagă, mai există tutori de an care ajută, dar de multe ori studenţii sunt lăsaţi în aer.

Sunt câteva exemple de bune practică, dar sunt prea puţine acum. Aceste centre trebuie să aibă un număr mai mare de angajaţi, să avem la cine să mergem, şi e important că aceste centre vor avea şi partea de consiliere psihologică. OMS a arătat că 20% din persoane au probleme, cum ar fi depresiile, şi aici vorbim de anxietate la schimbarea oralului, e perioada de examene, sunt tineri care clachează în sesiune.

Marian Staş (foto dreapta): Studenţii trebuie să ştie că pot vorbi deschis cu aceşti consilieri. 

image

Este esenţial ca aceste centre să organizeze târguri de carieră pentru studenţii universităţii, aşa cum se întâmplă în lume, la Harvard, Stanford, Berkeley, să crească angajabilitatea propriilor absolvenţi.

Cristi Popescu: Există centre de consiliere şi în preuniversitar. Dar am vrut ca elevii să aibă posibilitatea, prin parteneriate, să afle de la centrele de consiliere din fiecare universitate despre ce pot învăţa, pentru ce meserii se pot pregăti. 

Aceste centre se vor consulta şi cu organizaţiile studenţeşti pentru strategia anuală, să le atragem atenţia dacă nu se îndreaptă în direcţia potrivită.

Marian Staş: Consilierea pentru liceeni e de bună calitate dacă ei fac şcoală altfel, e nevoie de multe alte componente pe care le învaţă în şcoală. Aşadar e o soluţie parţial corectă să le ofere consiliere în universităţi, adică rezolvă pe jumătate problema. Dar e nevoie de consilieri bine pregătiţi, coach-i adevăraţi.

Cei care ajung la o facultate greşită nu dau randament, ca atare e foarte importantă consilierea, liceenii trebuie să afle cum lucrează profesorii universitari, diferit de cei de la liceu, şi ce pot învăţa în funcţie de facultatea aleasă.

Cristi PopescuStudenţii vor avea pe cineva care le va răspunde la întrebări sau dacă au probleme, aşa cum era dirigintele în liceu, Arunci când vor un loc de muncă, vor afla cum să caute un loc de muncă, cum să se prezinte în faţa angajatorilor. Important e ce îţi vor asumă universităţile din această metodologie, mingea e în terenul lor acum.

Marian Staş: E o oportunitate extraordinară pentru studenţi, dar şi pentru cultura organizaţională a universităţilor.

Ce prevede metodologia publicată recent

Centrele universitare de consiliere în carieră au ca obiectiv orientarea şi consilierea elevilor sau studenţilor astfel încât aceştia să fie capabili să îşi poată planifica şi gestiona în mod optim propriul traseu educaţional, se arată în metodologia de organizare.

Un alt obiectiv este reducerea abandonului universitar cauzat de motive profesionale sau de orientare în carieră, precum şi de motive personale sau de adaptare la mediul universitar. Consilierea are menirea de a facilita relaţia dintre studenţi şi piaţa muncii, astfel încât aceştia să cunoască nevoile şi provocările reale ale pieţei şi mai are rolul de a creşte angajabilitatea studenţilor în domeniile de studiu absolvite.

Centrele se adresează studenţilor instituţiei de învăţământ superior în care funcţionează, indiferent de programul de studiu pe care aceştia îl frecventează sau de forma de învăţământ, inclusiv studenţilor veniţi la studii prin programe de mobilităţi, elevilor din anii terminali de liceu, prin parteneriate încheiate cu unităţi din învăţământul preuniversitar, dar şi absolvenţilor proprii sau ai altor universităţi.


ANALIZĂ ANOSR De ce avem absolvenţi şomeri: un consilier se ocupă în medie de 8.500 de studenţi

ANALIZĂ De ce renunţă 4 din 10 studenţi la facultate

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite