Tabără de educație nonformală pentru elevii de liceu fără posibilități

0
Publicat:

Un profesor de matematică de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București organizează o tabără de antreprenoriat la munte, iar elevii de liceu care provin din familii în care venitul net pe membru este sub 2.000 de lei vor primi burse care acoperă toate costurile. Pentru bursele parțiale, liceenii trebuie să achite 20% din costul programului, respectiv 800 de lei.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Andrei Băleanu, 30 de ani, este profesor de matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București și totodată șeful Asociației Edumath. Alături de soția sa – și ea profesoară de matematică – prin intermediul asociației au derulat până acum mai multe proiecte care aveau în centru această disciplină.

„Am avut șansa unor programe similare”

Anul acesta, în premieră, organizează selecție pentru elevii din primele două clase de liceu din București interesați să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale, în cadrul proiectului Learning Camp. „Este un proiect de educația nonformală dedicat absolvenților de clasa a IX-a și a X-a. Sunt disponibile 20 de locuri, iar implicarea organizatorilor este voluntară, din dorința de a contribui la dezvoltarea tinerilor”, explică profesorul Băleanu.

Ideea proiectului, mai spune dascălul, a plecat de la faptul că atât el, cât și soția lui au avut în liceu, ca și în facultate, șansa de a participa la programe similare: „Sau dacă nu similare, bazate pe educație nonformală care au contribuit destul de mult la dezvoltarea noastră. Și noi având organizația nonguvernamentală și posibilitatea obținerii unor sponsorizări, am dorit cumva să oferim unor tineri o experiență similară cu cea pe care am avut-o noi”.

28 august, etapa I

Prima etapă presupune o școală de vară la Bușteni unde elevii vor învăța noțiuni legate de managementul de proiect, după care, în echipe conduse de coordonatori, vor implementa la București ceea ce au gândit la munte. În plus, elevii vor învăța despre cum să comunice eficient, cum să vorbească în public, cum să lucreze în echipă și să fie lideri. Nu va fi uitată nici partea recreativă, jocurile și plimbările în natură. „Noi vom facilita doar activitățile de coeziune a grupului. În rest, pentru orice curs care are o tematică vom avea oameni cu experiență pe tematica respectivă care vin și țin cursurile. Cursurile de la Bușteni vor fi întinse pe o săptămână, timp în care vor gândi un proiect, iar apoi, la București, vor pune proiectul în practică, cu sprijinul nostru”; a explicat Andrei Băleanu.

Etapa I a proiectului se va derula între 28 august și 3 septembrie, la Bușteni. Participanții vor fi cazați în camere de 2-3 persoane la Hotel Alexandros și vor beneficia de trei mese pe zi și două gustări.

Etapa a II-a a proiectului – cea de punere în practică – se va derula între 3 septembrie și 1 februarie, la București. Întâlnirile de lucru vor fi stabilite în cadrul fiecărei echipe.

„Aș vrea să văd la tineri o implicare mai mare”

Multe persoane cu care am vorbit, mai spune profesorul, asociază managementul de proiect cu spiritul antreprenorial: „Pentru mine nu este neapărat spiritul antreprenorial. Aș vrea să văd la adolescenții din jurul meu o capacitate mai mare de inițiativă, de asumare, de implicare. Și cumva prin acest proiect ne dorim să oferim pentru 20 de tineri o scânteie care, mai departe, să aprindă o flacără. Ne dorim ca acest format să-i facă pe copii să iasă din mediul lor, să-și asume un scop, să-și facă un plan, pornind de la ideile lor. Și apoi, să-și pună în practică toată povestea”.

Elevii care vor să se înscrie la selecție pot să o facă la adresa learningcamp.edumath.ro. Data-limită de înscriere este 24 iulie. Copiii trebuie să completeze un formular cu întrebări. Trei specialiști vor acorda punctaje pe aplicațiile respective și astfel vor fi selectați cei 20.

Care sunt costurile 

Fiecare participant beneficiază de o bursă totală sau parțială. Pentru obținerea unei burse totale, venitul net pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 de lei, în timp ce un beneficiar de bursă parțială trebuie să achite 20% din costul programului, respectiv 800 de lei. „Dar, și cei care achită cei 800 de lei beneficiază practic de un suport financiar din partea noastră pentru ca ei să participe, pentru că altfel nu s-ar acoperi nici măcar cazarea și masa”, a detaliat profesorul condițiile. Valoarea programului este de 4.000 de lei pentru fiecare participant.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite