Subiecte Bac-ul olimpicilor 2015. Ce le-a picat elevilor care au susţinut marţi probele la Matematică şi Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 200 de sportivi şi olimpici din loturile naţionale care trec în această perioadă prin febra Bacalaureatul au susţinut, marţi, proba scrisă la Matematică sau Istorie, în funcţie de profilul de studiu.

Dacă la Matematică, cea mai problematică probă a examenului de maturitate, profesorii apreciază că subiectele au fost sub nivelul mediu, la Istorie, elevii de la profilul umanist au avut de realizat un eseu despre România postbelică, o temă dificilă chiar şi pentru cei care au învăţat bine, susţin profesorii de specialitate.

Ministerul Educaţiei a elaborat trei variante de subiecte pentru profilul real, în funcţie de specializarea elevilor: Mate-Info, Ştiinţele Naturii sau Tehnologic.

„Subiectele de la specializarea Mate-Info nu impun nicio dificultate. Tocmai am rezolvat exerciţiile de la cel de-al treilea subiect cu elevii mei de la clasa a X-a şi s-au descurcat. Pot spune că nivelul de dificultate a scăzut faţă de anul trecut, când a fost mediu”, consideră Costel Chiteş, profesor de Matematică la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, din Capitală.

Subiecte grele la Istorie

Elevii de la profilul umanist au dat probă la Istorie, însă n-au fost neapărat mai avantajaţi, deoarece subiectele din acest an au fost dificile, necesitând o bună cunoaştere a întregii materii, consideră Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul naţional „George Coşbuc”, din Capitală.

Mai exact, la cel de-al treilea subiect, elevii au avut de realizat un eseu de două pagini despre stat şi politică în România postbelică. Elevii aveau şi câteva indicaţii de construire a acestui eseu, precum precizarea unui fapt istoric care a favorizat instalarea stalinismului în România sau prezentarea unei caracteristici a Constituţiei din 1965.

„Subiectul se referea la comunism şi, din păcate, unii elevi nu-şi dau seama ce trebuie să trateze la perioada postbelică. Subiectul n-a fost uşor, a avut un grad de complexitate relativ înalt”, este de părere Corneliu Riegler.
De aceea, profesorul îi sfătuieşte pe tinerii care urmează să dea bac-ul în vară să înveţe temeinic capitolul despre comunism, având în vedere că o treime din subiectele din care se alege varianta de examen conţin un eseu care face referire la această perioadă istorică.

Toate variantele de examen sunt împărţite în trei subiecte principale, care valorează câte 30 de puncte, urmând ca 10 puncte să fie acordate din oficiu, de profesorul evaluator.

Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat 2015

25 mai - Limba şi literatura română –proba scrisă
26 mai - Proba obligatorie a profilului –proba scrisă
27 mai - Proba la alegere a profilului şi specializării –proba scrisă
28mai - Limba şi literatura maternă –proba scrisă. Afişarea rezultatelor până la ora 18:00. Depunerea contestaţiilor (orele 18 – 20)
29 mai - Rezolvarea contestaţiilor, Afişarea rezultatelor finale

Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

Săptămâna aceasta, joi şi vineri, profesori de la licee de top vor rezolva subiectele primite de elevi la Bac-ul olimpicilor la două materii. Astfel, joi, profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti va rezolva de la 14:00 subiectele primite la limba Română, iar vineri, profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" va rezolva de la 13:00 subiectele de la Matematică.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au urmat Mate-Info

image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au urmat profilul Tehnologic

image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au urmat Ştiinţele Naturii

image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examen la Istorie

image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite