Subiecte Bac-ul olimpicilor 2015. Absolvenţii de liceu au susţinut luni examenul la Limba şi Literatura Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni s-a dat startul probelor scrise la sesiunea special a examenului de Bacalaureat, dedicată sportivilor şi olimpicilor din loturile naţionale, care la vară vor fi plecaţi la competiţiile internaţionale, astfel că vor fi în imposibilitatea de susţine examenul în sesiunea din iunie-iulie.

Concret, peste 200 de candidaţi susţin luni proba la Limba Română, urmând ca marţi să susţină examenul la proba obligatorie (Matematică sau Istorie în funcţie de profil), în timp ce miercuri vor susţine proba la alegere, la care candidaţii au posibilitatea să aleagă între zece materii. 

Subiectele din această sesiune sunt mai dificile decât cele din vară, susţine George Trifan, profesor de informatică la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, unde pregăteşte olimpici. Cu toate acestea, dascălul admite că percepţia generală este că subiectele au un grad de dificultate mai scăzut decât cele din vară.

„Personal, cred că subiectele care se dau la sesiunea specială sunt puţin mai dificile decât cele din vară, judecând după subiectele care s-au dat în ultimii ani. Serviciul de evaluare se poate hazarda să dea subiecte mai grele, având în vedere că numărul de candidaţi este foarte mic”, apreciază Trifan.

Olimpicii, însă, nu sunt foarte îngrijoraţi de asta. Spre exemplu, olimpicul internaţional Rareş Buhai, care a fost premiat în ultimii ani cu mai multe medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică susţine că nu are emoţii, exceptând doar proba de la Limba şi Literatura Română.

„Săptămâna trecută am dat proba orală la Limba Română şi la proba de Competenţe Digitale. A fost destul de uşor. Am emoţii mai mari la proba scrisă de la Română, dar mă voi descurca, pentru că şi la Română e nevoie de logică”, a explicat olimpicul.

La rândul său, Ecaterina Stanca, profesor de Limba Română la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală arată că temerile elevilor şi emoţiile pe care le au sunt îndreptăţite, luând în calcul subiectele care s-au dat în 2014 şi 2013 la sesiunea specială de Bacalaureat dedicată olimpicilor. „Există o incertitudine după ce s-a dat doi ani la rând poezia la subiectul al treilea, cel care le dă şi cele mai mari probleme la rezolvare elevilor", a explicat Stanca.

Ce a picat la Limba şi Literatura Română

După doi ani de poezie la sesiunea specială, elevii din clasele a XII-a care susţin sesiunea specială a examenului de Bacalaureat au avut de comentat, la subiectul al III-lea, tema şi viziunea despre lume într-o operă studiată, care aparţine genului dramatic. Mai exact, elevilor de la profilul real le-a picat comedia, iar celor de la profilul uman, drama.

„Comedia şi drama sunt subiecte uşoare care nu le vor impune dificultăţi elevilor, mai ales că le-a picat genul dramatic şi la simularea pe care au susţinut-o anul trecut, când erau în clasa a XI-a”, a precizat Iulia Pop, profesoară de Limba şi Literatuira Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală.

Profesoara a explicat că elevii au avut de ales între mai multe opere literare, în funcţie de ce au studiat la clasă. Spre exemplu, pentru comedie aveau de ales între „O scrisoare pierdută” sau „O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale. În cazul dramei, elevii au studiat la clasă texte precum „Iona” de Marin Sorescu sau „Jocul ielelor” de Camil Petrescu.

Subiecte dificile la uman

La subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un text argumentativ de 150-300 de semne. Dacă cei de la profil real au avut de scris despre rolul activităţilor extraşcolare în pregătirea adolescenţilor pentru viaţă, elevii de la profil uman au avut de argumentat rolul reţelelor de socializare în promovarea artei.

„Al doilea subiect de la profilul real a fost uşor şi de aşteptat. Elevii au rezolvat multe subiecte de acest gen la clasă. În schimb, la profilul uman, a picat o temă mai complicată. Nu cred că se gândeau la un asemenea subiect, mai ales că cei care dau acum în sesiunea specială nu sunt neapărat nişte cunoscători ai artei, venind mai curând de pe filieră vocaţională”, este de părere profesoara Iulia Pop.

La primul subiect, elevii de la profilul real au avut de răspuns la o serie de cerinţe pe baza unui fragment din „Marele Singuratic” de Marin Preda, iar elevii de la uman au avut un fragment din „Sakuntala” de Vasile Voiculescu. 

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au urmat profilul Real 

subiecte bac olimpici
subiecte bac olimpici

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au urmat profilul Uman

subiecte bac olimpici profil uman
subiecte bac olimpici profil uman

Subiecte de nivel mediu la Matematică

În ceea ce priveşte matematica, profesorul Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, a explicat să subiectele sunt de nivel mediu.

„Până în 2006, când participau numai adevăraţii olimpici la sesiunea specială, subiectele erau mai grele”, a spus profesorul, referindu-se la faptul că pe lista participanţilor la sesiunea specială sunt trecuţi şi olimpicii sportivi. În 2012 a fost o anchetă după ce pe listă fuseseră trecuţi sute de liceeni care nu erau, de fapt, olimpici sportivi adevăraţi.

Săptămâna trecută, olimpicii au susţinut probele orale la Limba Română, Limba Maternă, la o Limbă Străină şi Competenţe digitale. Asemenea examenului naţional din vară, probele orale sunt evaluate în baza unor calificative şi nu se calculează la media generală. Deşi eliminatorii în teorie, în realitate există puţine şanse ca elevii să nu promoveze probele orale, motiv pentru care ele sunt considerate inutile de unii profesori.

Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live

Săptămâna aceasta, joi şi vineri, profesori de la licee de top vor rezolva subiectele primite de elevi la Bac-ul olimpicilor la două materii. Astfel, joi, profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti va rezolva de la 14:00 subiectele primite la limba Română, iar vineri, profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" va rezolva de la 13:00 subiectele de la Matematică.

Rata de promovare a crescut de la 50% la 70%

Anul trecut, rata de promovare la sesiunea specială a examenului de Bacalaureat a fost de 72%, 99 din 137 de candidaţi promovând examenul. În 2013, la Bacalaureatul olimpicilor au participat 209 candidaţi dintre care au promovat 100, rata de promovare fiind sub 50%.

În 2012, rata de promovare a fost de 34,21%. Chiar în 2012, sesiunea specială a Bacalaureatului a generat un scandal în mediul educaţional şi sportiv, existând suspiciuni că un sfert dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor, n-aveau ce să caute pe liste, neîndeplinind condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei.

Din calculele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), cel care a sesizat neconcordanţele, doar 108 sportivi aflaţi la vârsta Bacalaureatului erau în evidenţele Centrelor Naţionale de Pregătire, iar la examen s-au prezentat 877 de elevi. Federaţiile sportive au trimis direct la Ministerul Educaţiei listele fără ca acestea să fie verificate de COSR, for care putea cunoaşte sportivii. Aşa s-a ajuns ca pe listele pe care în mod normal trebuiau să se regăsească sportivi medaliaţi să fie trecuţi sportivi fără performanţe importante.

Calendarul sesiunii speciale de Bacalaureat 2015

25 mai - Limba şi literatura română –proba scrisă
26 mai - Proba obligatorie a profilului –proba scrisă
27 mai - Proba la alegere a profilului şi specializării –proba scrisă
28mai - Limba şi literatura maternă –proba scrisă. Afişarea rezultatelor până la ora 18:00. Depunerea contestaţiilor (orele 18 – 20)
29 mai - Rezolvarea contestaţiilor, Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite