Studenţi britanici, „adăpostiţi“ în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul englezilor aplicanţi la Universitatea Harvard a crescut anul acesta de la 370 la 500
Numărul englezilor aplicanţi la Universitatea Harvard a crescut anul acesta de la 370 la 500

Triplarea taxelor este principalul motiv pentru care mulţi tineri din Marea Britanie migrează educaţional în America. Universităţile americane din Ivy League se confruntă cu un aflux de britanici ca reacţie la creşterea taxelor şi scăderea locurilor la universităţile din ţara lor.

Cifre obţinute de cotidianul brianic „The Guardian" de la şapte instituţii prestigioase din America arată că sute de britanici îi calcă pe urme actriţei Emma Watson din filmul „Harry Potter", care a hotărât să-şi continue studiile în America. Principala atracţie pare să fie Harvard, care a primit toamna trecută 500 de aplicaţii de la tineri britanici, cu mai mult de trei ori mai multe ca anul trecut. Înscrierile la Yale şi Princeton, de asemenea instituţii din Ivy League, s-au dublat în ultimii cinci ani.

Standarde puse la îndoială

Un raport despre studenţii internaţionali, realizat de Institutul Educaţiei Internaţionale, arată că în 2004 erau 8.274 de studenţi britanici care învăţau în America. În 2009, cifrele au ajuns la 8.861. Un director de liceu englez a explicat pentru „The Guardian" că deşi creşterea taxelor reprezintă un motiv puternic pentru a aplica la universităţi americane, cauzele exodului pot fi şi  noile îngrijorări legate de standardele universităţilor britanice. „Există un curent care spune că universităţile noastre încep să scârţâie", spune Andrew Halls, director la King's College, o şcoală publică din Wimbledon, în sud-estul Londrei. „Acum elevii de 13-16 ani se gândesc mai mult la universităţile americane decât o făceau înainte. A apărut o convingere că dacă nu te duci la Oxford sau Cambridge, mai bine pleci în State".

„Universităţile din America pun accentul pe „omul total". Le place să audă de studenţi care cântă la pian sau despre alte activităţi extra-curriculare. Deja din ce în ce mai mulţi părinţi spun că acesta este motivul pentru care sunt de acord să facă un sacrificiu financiar destul de mare plătind pentru o universitate americană", spune directorul.Taxele la o universitate din Ivy League ajung şi la 60.000 de dolari, pe an, iar marea majoritatea a programelor de licenţă durează patru ani. La universităţile de stat taxele sunt mai mici, dar este dificil să obţii un loc acolo fără cetăţenie americană.

Diversitate de cursuri

Alexandra Morton, 18 ani, a respins oferte de la patru universităţi de top din Mares Britanie, printre care şi Cambridge, pentru a studia la toamnă la Princeton, în Statele Unite. Morton spune că a ales astfel datorită diversităţii materiilor, dar şi a „incredibilelor facilităţi". Tânăra a absolvit Colegiul de fete Cheltenham, iar în America va studia Arte Liberale şi speră să se specializeze în Literatură Engleză.

Ea spune că cel puţin 10 dintre prietenii ei din liceu au ales să facă facultatea în America. „Voi putea să optez pentru o limbă pe care nu am mai făcut-o până acum, spre exemplu, Italiană sau Rusă", spune Alexandra. Ea a vizitat câteva campusuri din State  împreună cu părinţii acum trei ani, într-o vacanţă. „Princeton a fost impresionant. Are o bibliotecă uriaşă şi un capus frumos. Multe dintre facultăţile de la noi sunt împrăştiate în mai mule oraşe, aici la Princeton totul este concentrate într-un singur loc".

"Voi putea să optez pentru o limbă pe care nu am mai făcut-o până acum, spre exemplu, italiană sau rusă.''
Alexandra Morton studentă

Ştirea săptămânii: 500.000  de dolari, premiu în educaţie



Qatar a lansat un premiu global pentru educaţie: 500.000 de dolari. Soţia emirului Qatar-ului, Sheikha Moza al-Misnid (foto), este organizatoarea proiectului. Premiul va fi dăruit în timpul Summitului Internaţional pentru Educaţie (World Innovation Summit for Education), care se va ţine la Doha toamna aceasta, între 1-3 noiembrie. „Premiul va ajunge la o persoană sau o echipă de şase persoane care au lucrat împreună, care au adus o contribuţie semnificativă în orice domeniu al educaţiei, în orice parte a lumii", a spus Sheikha Moza al-Misnid, soţia emirului. Ea este preşedinta Fundaţiei Qatar, organizaţie specializată în educaţie şi cultură şi conduce şi „Oraşul Educaţiei", un grup din care fac parte mai multe universităţi printre care şi Georgetown, dar şi Parcul Ştiinţei şi Tehnologiei din Doha. Detalii despre competiţie găsiţi la www.wise-qatar.org. Statul Qatar încearcă să se poziţioneze ca centru regional al educaţiei universitare şi culturii.

Oprah Winfrey primeşte încă un doctorat onorific. O universitate sud-africană îi va dărui celebrei vedete americane un doctorat onorific, după ce luna trecută s-a terminat emisiunea care a consacrat-o, „Oprah Winfrey Show". University of the Free State vrea astfel să-i recunoască succesele ca lider media global, dar şi contribuţia în educaţie şi dezvoltare. „Într-o vizită din 2000 la fostul preşedinte Nelson Mandela, Winfrey a promis că va construi o şcoală pentru fete în Africa de Sud. Promisiunea s-a transformat în 2007 în Academia de Leadership pentru fete Oprah Winfrey", susţin profesorii universităţii.

Coreea de Sud măreşte salariile profesorilor. În timp ce în Europa şi America salariile scad, în Coreea de Sud, lefurile profesorilor universitari cresc, iar consecinţele se văd în taxele şcolare. Mărirea recent a devenit subiect de dezbatere politică naţională şi a adus proteste în Seul. Astfel, salariile cresc în funcţie de vechime, fără a ţine cont de ceea ce publică sau de ce predau. În 44 de universităţi private, salariul mediu anual a ajuns la 92.000 de dolari, în perioada 2007-2010. Potrivit statisticilor din 2009, salariile profesorilor şi pentru personalul reprezintă cel mai mare capitol bugetar.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite