Soluţie de avarie: manuale şcolare gratuite de doar de 55 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi oficialii din Educaţie au promis manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele terminale din liceu, momentan s-a găsit o soluţie de compromis: le vor deconta, celor care doresc, doar 55 de lei din suma totală pe care o dau pe cărţile necesare pentru examenul de Bacalaureat.

După ce iniţial ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a promis că elevii de clasa a XI-a şi a XII-a vor primi manuale gratuite în acest an şcolar, ce puţin pentru materiile pe care le susţin la examenul de Bacalaureat, Ministerul Educaţiei a lansat un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) care intră astăzi în şedinţa Executivului, prin care elevilor li se va acorda un decont de maximum 55 de lei pentru manuale.

Banii abia dacă ajung pentru două manuale, unul de Română şi un altul de Matematică, susţin experţii în Educaţie, adăugând că măsura este una heirupistă, luată pe ultima sută de metri, chiar înainte de începerea noului an şcolar.

În consecinţă, ei afirmă că situaţia ar trebui remediată cât mai repede posibil. „E o soluţie cârpită după părerea mea”, spune expertul în Educaţie Marian Staş.

„Soluţia aceasta nu e în spiritul egalităţii de şanse, în spiritul tratării corecte şi oneste a textului de lege. E un risc mare ca gestul să fie perceput ca o desconsiderare şi o lipsă de respect din partea oficialilor din Educaţie”, a explicat Staş.

În total, Ministerul Educaţiei ar trebui să asigure 12 manuale în clasele terminale de liceu pentru cele 12 materii obligatorii trecute în trunchiul comun, care necesită manuale şcolare.

Elev: „Vor apărea conflicte în şcoli”

La rândul său, Alexandru Bajdechi, fostul preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, spune că măsura este ilegală.

„Legea îi obligă să asigure manuale gratuite pentru tot învăţământul preuniversitar, ei trebuie să pună în executare legea, nu să mimeze că fac asta. În plus, o să apară următorul fenomen: fiecare profesor le va spune elevilor de la clasă să ia manual pentru materia lui, ceea ce va genera un conflict în şcoli. De asemenea, nu sunt incluşi şi elevii din învăţământul particular în acel HG", atrage atenţia Bajdechi.
În plus, există riscul ca unii elevi să fie descurajaţi şi să spună că la un decont de doar 55 de lei, nu mai are rost să-şi ia manuale.

Cât costă, de fapt, manualele

Directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, Alexandru Constantinescu aminteşete că pe piaţa liberă, o culegere de matematică de liceu costă în jur de 25 de lei. „Cred că au vrut să acopere cheltuielile pentru materiile de la primele două probe scrise, adică Română şi Matematică sau Istorie, nu au cum să le ajungă banii aceştia pentru toate manualele de Bac”, apreciază directorul.

El spune că este, totuşi, mai bine decât deloc. Şi profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” priveşte pozitiv măsura, chiar dacă nu este completă. „Chiar dacă nu poţi deconta mai mult de două-trei manuale, măsura de a susţine chiar şi parţial achiziţionarea de manuale şcolare după terminarea învăţământlui obligatoriu este indiscutabil un lucru pozitiv, un pas înainte. Învăţământul are nevoie de o susţinere puternică, trebuie încurajat cu burse consistente”, a spus Riegler.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţă, spune că reprezentanţii elevilor au acceptat soluţia aceasta parţială în schimbul promisiunii că până la sfârşitul lunii noiembrie, Ministerul Educaţiei va da drumul licitaţiei de manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a. „Am ajuns la această înţelegere cu condiţia ca în octombrie-noiembrie, ministerul Educaţiei să dea drumul la licitaţia pentru toate manualele şcolare de la clasele a XI-a şi a XII-a”, a spus Oniţă.

Cum se face decontul

Elevii depun la secretariatul şcolii o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală din care reies numele elevului sau al părintelui şi informaţii referitoare la manualele achiziţionate precum suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz. Elevii vor putea face decontarea până la data de 15 noiembrie, iar sumele pentru decont provin din bugetul de stat alocat Ministerului Educaţiei. Oficialii estimează că manualele vor costa în jur de 20 de milioane de lei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite