Manuale gratuite şi pentru elevii de a XI-a şi a XII-a. Cum trebuie să procedeze elevii ca să le fie decontate
0Începând de anul acesta, elevii din anii terminali de liceu vor primi manuale gratuite. Pentru că este prea târziu să le achiziţioneze pe toate, ministrul Educaţiei spune că va deconta cel puţin materialele didactice pentru materiile pe care tinerii le studiază pentru BAC.
Elevii de clasele a XI-a şi a XII-a vor avea manuale gratuite chiar de anul acesta, cel puţin la materiile pe care le studiază pentru BAC, a informat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la capătul discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii elevilor. Având în vedere că decizia a fost luată pe ultima sută de metri înainte de începerea anului şcolar, Ministerul Educaţiei nu poate achiziţiona manualele direct de la editori să le pună pe băncile elevilor, însă s-a ajuns la un compromis pentru anul şcolar care începe acum. „În urma discuţiilor cu elevii, vom aloca o sumă care să le acopere măcar cheltuielile pentru manualele de la materiile care se dau la Bac. Din păcate, nu mai este timp să achiziţionăm manualele direct, dar elevii îşi vor putea deconta cheltuielile făcute pe manuale în baza unei chitanţe”, a explicat ministrul. Cîmpeanu estimează că manualele vor costa bugetul de stat în jur de 20 de milioane de lei, bani pe care speră să-i obţină la recalcularea bugetară.
Aproape 350.000 de elevi au nevoie de manuale
Reprezentanţii elevilor spun că sunt de acord cu această formulă, dar că de la anul ar vrea să aibă manualele pe bănci, în baza unei achiziţii făcute de minister, aşa cum se face pentru elevii claselor din învăţământul obligatoriu. „Nu cred că se pot acoperi toate manualele de anul acesta, având în vedere că nu a fost prevăzută cheltuiala în bugetul iniţial. De aceea cred că e în regulă să primim manuale gratuite măcar pentru materiile de Bac”, a spus Horia Oniţă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. În total, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, anul acesta ar urma să beneficieze de manuale gratuite 170.000 de elevi de clasa a XI-a şi 173.000 de elevi de clasa a XII-a.
Până acum, manualele şcolare nu au fost distribuite gratuit la clasele a XI-a şi a XII-a fiindcă învăţământul obligatoriu, adică cel gratuit prin lege, este asigurat de stat doar până la sfârşitul clasei a X-a. În realitate, gratuitatea învăţământului de stat este sub semnul întrebării, având în vedere numeroasele cheltuieli pe care le fac părinţii pe auxiliare, caiete, rechizite şi chiar pe infrastructura şcolară. În Legea Educaţiei este trecut, ce-i drept nu foarte clar, că manuale gratuite ar trebui să fie asigurate pentru tot învăţământul preuniversitar. Chiar la dezbaterile care se ţin zilele acestea pentru noua Lege a Educaţiei s-a vehiculat varianta unui învăţământ obligatoriu de 13 clase, adică de la clasa pregătitoare şi până la sfârşitul clasei a XII-a. „Dacă s-ar institutui obligativitatea aceasta, atunci nu ar mai fi loc de interpretări, dacă să aibă sau nu şi elevii de clasele a XI-a şi a XII-a aceleaşi beneficii pe care le au ceilalţi, cum ar fi manualele gratuite”, au arătat specialiştii în Educaţie.
Cum ar putea afecta abandonul şcolar
Un alt aspect al acestei măsuri ar putea fi scăderea abandonului şcolar la liceu, fenomen cauzat de sărăcie, mai spun experţii. „Orice lucru care duce la reducerea costurilor şcolare este un lucru bun, care încurajează educaţia în special în mediile defavorizate, unde se resimte cel mai mult cheltuiala, dar vom vedea abia după implementare care va fi impactul”, este de părere expertul în Educaţie Şerban Iosifescu, directorul Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. „Manualele gratuite vor ajuta procesul de învăţare. Când predam, deseori mă supăram că unii elevi nu aveau manuale şi când îi întrebam de ce, îmi spunea pur şi simplu că nu au bani părinţii să le cumpere cărţile pentru şcoală. Copiii care se află în astfel de situaţii învaţă după notiţe şi din manualele colegilor, care le mai împrumută. E un lucru foarte bun că le vor da şi lor manuale acum şi efortul bugetar nici nu este mare”, a arătat la rândul lui Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro.
Alte motive de abandon şcolar
Potrivit unor studii publicate de organizaţii precum UNICEF, care analizează legătura dintre sărăcie şi educaţie, un alt motiv care duce la abandonul şcolar este distanţa parcursă de elevi ca să ajungă la liceu. De asemenea, specialiştii mai spun că parte din tinerii care abandonează şcoala ajung să facă asta pentru că rămân de timpuriu în urmă cu învăţătura şi preferă să renunţe când văd că nu fac faţă. „Mai există şi factorul muncii, de la 16 ani încolo, adică din clasa a XI-a, tinerii deja pot munci legal, şi într-un context socio-economic de sărăcie cruntă, ei preferă să câştige bani cât mai repede pentru a contribui la venitul familiei. Nu de puţine ori, familia este cea care îi împinge să renunţe la şcoală pentru a munci”, mai subliniază specialiştii.