Sfaturile pentru părinții cu copii slabi la învățătură date de experții de la Harvard
0Experții de la Universitatea Harvard vin cu o serie de sfaturi de care părinții ar trebui să țină cont, mai ales dacă au un copil cu rezultate slabe la învățătură. Căci notele mici, eșecurile repetate, chiar absenteismul ar putea ascunde în diverse probleme emoționale cu care copilul se confruntă.
În multe cazuri, spun experții, rezultatele slabe la învățătură, dezinteresul pentru școală, notele mici, absenteismul sunt generate de anumite probleme emoționale cu care elevul s-ar putea să se confrunte. Prin urmare, este foarte important să nu etichetăm copilul ca fiind nepăsător sau leneș, ci să descoperim cauzele reale care au declanșat acest comportament al său. Pot fi factori emoționali, de motivație, probleme legate de încrederea în sine sau dificultăți în a gestiona stresul. Uneori, poate fi vorba de o metodă de învățare nepotrivită pentru stilul copilului sau chiar de probleme de sănătate, precum dificultăți de concentrare sau tulburări de învățare. Prin urmare, înainte de a lua măsuri, părinții ar trebui să petreacă mai mult timp în compania copiilor lor, să discute cu ei despre școală și despre cum se simt în acel mediu.
Apoi, să nu uităm că munca de acasă a prinților trebuie continuată de profesori, la clasă. Altfel este aproape inutilă. Dascălii ar trebui să fie și ei implicați în acest proces. Pentru că petrec zilnic ore bune alături de copil, profesorii pot intui de multe ori mai bine decât părinții care sunt, de fapt, motivele reale ale aversiunii față de școală.
Presiunea excesivă duce la performanțe slabe
Ceea ce trebuie să știe părinții este faptul că presiunea excesivă asupra performanței școlare poate face mai mult rău decât bine.Copiii care simt că eșecul lor dezamăgește vor fi mai predispuși la anxietate și stres, ceea ce poate agrava dificultățile școlare. Experții de la Harvard subliniază că părinții trebuie să creeze un mediu de încredere și susținere emoțională. Ei ar trebui să se concentreze pe efortul depus de elev, nu neapărat pe notele cu care acesta vine acasă. Căci o notă de 10, un premiu întâi cu coroniță nu-i asigură neapărat și succesul în viață. De multe ori notele nu reflectă cu adevărat ceea ce știe sau nu știe copilul tău. Prin urmare, elevii ar trebui să fie încurajați nu numai pentru note, ci și pentru efortul depus. Ei ar trebui încurajați să se concentreze pe progres, nu pe competiția cu ceilalți.
Părinții trebuie să fie sprijin pentru copiii lor în procesul de învățare, și nu critici. Dacă copilul este judecat aspru pentru rezultatele slabe, va deveni mai puțin deschis în a-și exprima emoțiile și problemele. În schimb, arată-i că ești acolo pentru a-l sprijini și pentru a-l ajuta să găsească soluții. Și niciodată nu-l compara cu ceilalți.
Specialiștii de la Harvard subliniază că rutina este extrem de importantă în procesul de învățare. Un program fix pentru teme și studiu ajută copilul să-și dezvolte obiceiuri sănătoase și să-și organizeze mai bine timpul. Însă, avertizează specialiștii,părintele trebuie să se asigure că există un echilibru între timpul dedicat învățării și timpul pentru relaxare sau activități recreative.
Copilul trebuie să învețe din greșeli
Experții de la Harvard subliniază importanța capacității de a învăța din propriile greșeli și de a depăși eșecurile. Părinții ar trebui să le explice copiilor că toată lumea face greșeli și că este normal să nu reușească mereu din prima.
Uneori, problemele de la școală pot fi mai complexe și necesită ajutor specializat. Experții de la Harvard recomandă să colaborezi îndeaproape cu profesorii copilului și, dacă este necesar, să cauți sprijin din partea consilierilor școlari sau a altor specialiști. Iar dacă rezultatele sunt în continuare slabe, opilul ar trebui să primească ajutor specializat. Problemele de învățare, cum ar fi dislexia sau ADHD-ul, necesită strategii specifice de intervenție.