Şcoala în trei schimburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul unui elev de clasa a V-a a ajuns ca cel al unui student la master. Şi anul acesta şcolar începe cu orare modificate în şcolile aflate în renovare. Elevii de la câteva instituţii din sectorul 4 învaţă în trei schimburi.

În mai multe şcoli din Bucureşti, incluse în programul de reabilitare finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii, orele de curs au fost reduse de la 50 la 40 de minute. Este vorba despre instituţii care au un singur corp de clădire şi, ca atare, profesorii au împarţit şcoala.

Este cazul Şcolii generale nr.194 din Bucureşti. Aici, anul trecut orele ajunseseră la doar 30 de minute. Unora dintre părinţi li s-a spus recent că renovarea clădirii se va termina în decembrie. Orarul a ajuns să fie organizat în trei schimburi. Acum programul unui elev de clasa a V-a este asemănător cu al unui masterand.

Fiul Laviniei învaţă la „Marin Sorescu" în clasa a V-a şi are un orar obositor. „Luni şi marţi intră la ora 3, iar în restul zilelor, intră la 4 fără un sfert. Ajunge acasă după 7 jumate. Nu se comasează materia, nu se recuperează, nu ştiu cum fac faţă. Bănuiesc că sunt mai expeditivi şi dau mai multe teste. Cât de scurte să fie testele? Sunt teste fulger, cred. Mă întreb când au timp să facă prezenţa? Sunt 30 în clasă", povesteşte Lavinia.

Părinţii nu au alternativă

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, prin scurtarea orelor s-a evitat transferul elevilor în alte instituţii de învăţământ. „ Ne-am gândit la securitatea lor. În plus, unirea a două cancelarii nu este productivă", a mai spus Banu. La şcoala nr. 108 „Alexandru Obregia" din Capitală situaţia orarului scurtat se prelungeşte şi anul viitor fiindcă renovarea întregii clădiri va mai dura încă un an, potrivit conducerii instituţiei.

Părinţii sunt nemulţumiţi de scurtarea orelor, dar speră ca situaţia să se schimbe în curând. „Ne adaptăm fiindcă nu este singura şcoală în această situaţie din sector. Pentru ei, într-un fel e mai bine fiindcă ajung repede acasă. Sunt probabil însă mai obosiţi", spune mama unui elev din clasa a III-a. „Ideal ar fi fost să nu se fi schimbat. Nu ni s-a spus cât va ţine perioada. Am înţeles că era singura soluţie, fiindcă sunt destui de mulţi copii. Decât să-i mute cine ştie unde ", spune mama unui băieţe în clasa a II-a de la şcoala nr. 108. Bogdan e în clasa a VI-a şi e mulţumit că măcar termină orele mai repede. „Într-un fel e bine pentru noi, dar e cam scurtă ora şi nu prea avem timp să facem. Se simte", adaugă băiatul. Directorii declară însă că lecţiile nu devin mai scurte, iar profesorii nu sunt nemulţumiţi că nu ar avea timp să îşi predea materia.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite