Şcoala în Dubai costă mai mult decât universitatea în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii plătesc mai mulţi bani ca să-şi trimită copiii la o şcoală în Dubai decât la o universitate de prestigiu din Marea Britanie. În Dubai, pentru un copil de trei ani, părinţii trebuie să scoată din buzunar peste 12.000 de euro (55.000 de dirhami) pe an pentru şcolarizare. O taxă anuală la o universitate britanică, cum ar fi Cambridge sau Oxford, este mai mică de 10.000 de euro. Până de curând, universităţile engleze erau şi mai ieftine.

Una dintre cele mai scumpe şcoli din Dubai este GEMS World Academy. Ea taxează 11.196 de euro (55.386 de dirhami) pentru clasele pregătitoare, atunci când copiii au doar trei sau patru ani, conform site-ului şcolii, se arată într-o investigaţie făcută de arabianbusiness.com.

Pentru copiii cu vârste între cinci şi nouă ani, taxele ajung până la 14.000 de euro (69.283 dirhami) şi de peste 16.000 de euro (79.733 dirhami) pentru copiii de până în 13 ani. Taxele pentru ciclul gimnazial sunt de 19.500 de euro (96.140 de dirhami).

Cea mai căutată şcoală din Emirate este Repton şi este şi printre cele mai scumpe, comparabilă la taxe cu anul trei într-o universitate britanică, conform „Universities News”.

Cât costă înscrierea la o şcoală din Dubai

Unele dintre cele mai scumpe şcoli din  Dubai în taxează 100 de euro (500 de dirhami) pentru înscriere, nereturnabili, plus costul transportului, costuri medicale şi pentru activităţi extra-curriculare.

Cea mai scumpă universitate din Marea Britanie, Universitatea din Edinburgh, costă între 7.000 şi 20.000 de euro pe an. Cea mai ieftină universitate din Marea Britanie este Robert Gordon , iar taxele ei variază între 4.700 şi 8.000 de euro, dar majoritatea taxelor anuale ale universităţilor britanice sunt de 11.000 de euro.

Însă taxele se aplică doar europenilor. Pentru cei din afara Uniunii Europene, taxele anuale sunt cu aproape 2.500 de euro mai mult. Taxele liceale în Dubai forţează un număr mare de părinţi să solicite împrumuturi bancare sau reeşalonarea facturilor. În anumite cazuri, familiile de englezi din Dubai îşi scot copiii din şcolile de-acolo şi îi trimit înapoi în Marea Britanie pentru şcolarizare

Mike Hynes, director executiv la compania Kershaw & Leonard, care publică un raport în ceea ce priveşte costul traiului în Emiratele Arabe Unite, şi-a trimis cei doi copii mai mari la şcoală în Dubai, dar pe cei doi mai mici i-a dat la şcoală în Marea Britanie, după ce a văzut cum preţurile la şcolile locale o iau razna.

Hynes spune că a fost mai ieftină universitatea britanică pentru fiica sa cea mare decât şcoala din Dubai pe care o urmează fiul său de 14 ani.  „Este uimitor că e mai ieftin să-i trimit la universitate în Marea Brtianie decât mi-a fost să-i dau la şcoală aici. Cât de ridicol sună?”, mărturiseşte Hynes.

Un purtător de cuvânt al „GEMS Education”, compania care conduce şcoala, spune că taxele acoperă un timp mult mai mare de predare pe săptămână, decât un curs universitar, precum şi alte activităţi curriculare. Şi unii angajaţi ai şcolii au plătit taxele sau li s-a oferit bonusuri în cadrul pachetelor salariale, lucru care nu este valabil pentru taxele la universităţi.

Un părinte din Dubai spune că a fost mulţumit de banii pe care i-a primit în bonusuri pentru educaţia celor trei fiice, care costă 7.700 de euro (38.000 de dirhami) pe an la Şcoala cu Predare în Limba Engleză, dar nu a înţeles de ce taxele s-au dublat între al şaselea şi al şaptelea an şi au ajuns până la 13.278 de euro (65.660 de dirhami), mai mult decât taxa anuală a unei universităţi britanice.

„Nu ştiu cât voi mai obţine după o majorare atât de mare”, spune părintele care a dorit să-şi păstreze anonimitatea.

De ce costă atât de mult şcolile din Dubai

Purtătorul de cuvânt al Repton, o altă şcoală din Dubai, spune că taxele sunt mai scumpe decât într-o universitate britanică deoarece formarea copiilor este foarte diferită.

Profesorii au fost recrutaţi din ţara în care-şi are originea programul de educaţie, iar pachetul salarial include bonusuri ca acomodarea, chiria şi asigurarea medicală, lucruri neacoperite de universităţi. El spune că în comparaţie cu o şcoală privată din Marea Britanie, Dubai chiar este mai ieftin.

Şi totuşi, Hynes mărturiseşte că în ciuda preţului de peste 14.000 de euro (70.000 de dirhami) daţi pe an pentru educaţia fiului său în Dubai, el nu a ajuns la acelaşi nivel academic cu cei de-o vârstă cu el din Marea Brtianie.

„Şcolile din Dubai nu oferă aceeaşi calitate a educaţiei pe care ar trebui să o ofere. Este ceva complet greşit în sistemul educaţional de aici: este foarte scump şi nu oferă calitatea unei şcoli britanice”.

„Motivul pentru care Colegiul Dubai şi Şcoala cu Predare în Limba Engleză scapă cu faţa curată este că nu prea există şcoli de calitate, şi nu au existat timp de decenii întregi”, adaugă Hynes.

Tot el spune că şi părinţii din şcolile asiatice sau indiene se luptă cu aceleaşi probleme. Deşi taxele lor anuale sunt mult mai mici (între 3.000 şi 3.700 de euro), sunt totuşi exagerate în comparaţie cu salariile profesorilor.

Taxele şcolare din Dubai sunt în conformitate cu pragul impus de „Autoritatea de Dezvoltare a Cunoştiinţelor şi a Oamenilor”. Şcolile pot solicita să-şi mărească taxele în funcţie de categoria în care au fost încadrate de Biroul Inspectoral Şcolar din Dubai. 

Hynes spune că şi cu limitele impuse de Autoritate, măririle nu se aplică activităţilor extra-curriculare cum ar fi excursiile şcolare care pot ajunge şi la 2.000 de euro (10.000 de dirhami).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite