Rezultatele simulării la Evaluarea Națională 2024. Notele la matematică, un dezastru!

0
Publicat:

Rezultatele simulării la Evaluarea Națională 2024 au fost anunțate de ministerul Educației vineri, 23 februarie, iar concluzia este dramatică: la Limba română, 26% dintre elevi au luat note sub 5, în timp ce la matematică situația este și mai gravă: 57% dintre note au fost sub 5.

Elevii au luat la matematică cele mai mici note din ultimii patru ani. Sursa foto: arhivă
Elevii au luat la matematică cele mai mici note din ultimii patru ani. Sursa foto: arhivă

Elevii de clasa a VIII-a au aflat rezultatele simulării Evaluării Naționale. Se pare că la matematică au avut cele mai mari probleme pentru că la această materie s-au înregistrat  cele mai mici note din ultimii patru ani. Este adevărat, încă de la susținerea examenelor profesorii au atras atenția că subiectele la matematică au fost foarte dificile. Au existat încă de pe atunci voci care au anunțat că rezultatele vor fi, așadar, sub așteptări. 

Concret, la matematică mai mult de jumătate dintre copiii care au susținut simularea Evaluării Naționale au luat note între 1 și 5. La limba română, peste 70% dintre elevi au reușit să obină nota 5.  Există însă și copii care au reușit să obșină nota maximă. Mai exact 44 de elevi au luat 10 la română. 

Rezultatele simulării la Evaluarea Națională 2024. A fost dezastru la matematică

Iată și câteva cifre date publicității de ministerul educației:

73,98% dintre elevi au obținut nota 5 sau peste 5 la Limba română;

44 de elevi au luat nota 10 la Limba română;

42,37% dintre elevi au obținut nota 5 sau peste 5 la Matematică;

91 de elevi au luat nota 10 la Matematică;

82,93% dintre elevi au obținut nota 5 sau peste 5 la Limba maternă;

22 elevi au luat nota 10 la Limba maternă;

Prof. Ionela Neagoe, directoarea Colegiului național Gheorghe Lazăr din Capitală a declarat într-o intervenție televizată că subiectele la matematică au avut, într-adevăr, un grad de dificultate sporit. Însă, acest lucru a fost spre benefriciul elevilor. „Subiectul de la matematică a fost mai greu decât ce se dădea până acum, dar asta nu înseamnă că este ceva rău pentru niște copii care se pregătesc pentru un examen. Pentru noi este un reper pentru a construi acolo unde sunt hibe. Vedem unde avem de lucru mai mult și insistăm acolo”. 

Comparativ cu rezultatele de anul trecut, la Colegiul Lazăr s-au înregistrat cam aceleași rezultate. „Suntem un caz fericit. De exemplu, în 2023 am avut la matematică nouă note de zece. Anul acesta nu avem. În schimb, la română, anul acesta avem mult mai multe note între 9 și 9,99”, a mai declarat Ionela Neagoe. 

Rezultatele simulării la Evaluarea Națională 2024: „Un dezastru!”

Însă, la modul general vorbind, dacă e să ne uităm la media generală a copiilor, la notele înregistrate anul acesta în toate școlile din țară, situația nu este deloc roz. „Este nevoie ca învățământul să fie o prioritate națională. Situația este dramatică. Demult ar fi trebuit făcute intervenții punctuale acolo unde aer anevoie. Putem să le facem dacă avem profesori pregătiți, dacă și copiii sunt susținuți acasă, în familie. Acele rezultate nu sunt doar ale profesorilor și ale școlilor ci și ale mediului în care trăiesc elevii”, este de părere directoarea Colegiului Gh. Lazăr.

Aceasta a ținut să precizeze că și subiectele de la limba română au fost mai dificile decât în anii trecuți. „Subiecte greuțe..Testele au fost destul de provocatoare pentru copii. Nu au fost de nivel mediu. Rezultatele din acest an cer o atenție deosebită căci sunt extrem d emulți copii care nuj reușesc să treacă pragul notei 5.”

Rezultatele simulării la Evaluarea Națională 2024 au fost transmise școlilor urmând a fi comunicate elevilor de către profesorii de la clasă. Însă, cum copiii încă se află în vacanță, aceștia vor afla cum s-au descurcat la examen abia săptămâna viitoare. 

Notele de la simulare Evaluare Națională 2024 nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi discutate împreună cu profesorii de la clasă.

Acesta este și primul an în care lucrările au fost corectate digital. Lucrările au fost scanate, încărcate în platforma digitală și evaluate de doi profesori aleși în mod aleator.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite