Realitatea dură din spatele libertății de a merge la școală, în România. „Este un cerc vicios al sărăciei”

0
Publicat:

Legea prevede gratuitatea învățământului public, însă realitatea ne arată că părinții trebuie să facă față unor cheltuieli strâns legate de școlarizarea copiilor. Costurile „din spate” ale învățământului din țara noastră sunt adevărate obstacole pentru familiile aflate în situații financiare dificile.

Sursa foto: World Vision Romania
Sursa foto: World Vision Romania

România a semnat şi şi-a asumat Garanţia Europeană pentru Copii. Un document care obligă statul să asigure acces gratuit şi eficient la educaţia timpurie şi cel puţin o masă sănătoasă în fiecare zi de şcoală pentru copiii care au nevoie. Realitatea românească arată însă că 24,5% dintre elevii din mediul rural abandonează şcoala după primii patru ani, iar 44% dintre adolescenţi sunt expuşi riscului de sărăcie. Un studiu al Organizaţiei World Vision spune că trei sferturi dintre copiii de la ţară nu au mers niciodată la un spectacol de teatru sau la film.

Statisticile sunt îngrijorătoare. 9% dintre copiii din mediul rural nu frecventează o formă de educație în prezent. Este un cerc vicios al sărăciei. Dacă acelui copil care se naște într-o familie defavorizată nu îi poți asigura un minimum de servicii, începând cu cele medicale... situația nu se va schimba. Odată asumate aceste priorități, prin eforturile care s-ar putea face la nivelul guvernului, dar și cu efortul ONG-urilor putem mișca ceva”, subliniază Magda Cămănaru, coordonatorul regional proiect educaţie, World Vision, biroul Iaşi - Vaslui.

Lipsesc materialele educaționale din școli și grădinițe

Cadrele didactice spun că nu au resurse. Dacă ne uităm la comunitate, vedem o lipsă a infrastructurii, şi atunci autorităţile locale cer ajutor şi suport ONG-urilor în a îmbunătăţi această infrastructură.

Peste 38% dintre cadrele didactice ne-au spus că nu au suficiente materiale educaționale la Grădiniță. Nu există jucării adecvate vârstei. Probabil și din această cauza nici activitățile pe care le derulează cu copiii nu sunt foarte atractive. Noi venim în întâmpinarea acestor grădinițe cu 3.500 de kit-uri educaționale, pe care le vom oferi grădinițelor celor mai dezavantajate”, explică coordonatorul regional proiect educaţie, World Vision, biroul Iaşi - Vaslui.

Pe de altă parte, părinții trebuie să facă față unor cheltuieli strâns legate de școlarizarea celor mici. Fie că este vorba de uniformă, manuale alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală sau meditații. Așa par și decalajele între mediul rural și cel urban.

Putem vorbi de decalaje între mediul rural și mediul urban. Uneori, chiar și în mediul urban, între diferite zone ale orașelor. Vorbim de copii care vin din familii defavorizate. Copii care nu au o situație materială fericită acasă, lucru care își pune amprenta și asupra frecventării grădiniței, de exemplu”, spune Mihaela Simion, inspector pentru Educație Timpurie, Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Speranța în comunitate moare ultima

De cele mai multe ori, tot comunitatea, prin diferite echipe sau companii, reușește să intervină în aceste cazuri. An de an, campanii sociale organizate la nivel local și chiar național reușesc să strângă haine, hrană, rechizite și jucării educative. La Iași, pe lista școlilor care prezintă risc de abandon din partea elevilor se află și Școala Gimnazială Sticlăria, arondată Școlii Primare Scobinți „Spiru Haret”.

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Adoptă o scrisoare. Oferă un bob pe speranță cu NOI(R)”, au fost strânse aproximativ 150 de cadouri necesare elevilor acestei unități de învățământ. Cei mici i-au trimis scrisori lui Moș Crăciun, cu dorințe de tipul: geci de iarnă, ghetuțe.

Elevii Școlii Sticlăria, jud. Iași  FOTO Nicolas Țiu
Elevii Școlii Sticlăria, jud. Iași FOTO Nicolas Țiu

Libertatea de a merge la școală are, de fapt, granițe. Multe dintre acestea sunt în strânsă legătură cu nevoile materiale și financiare ale elevilor și familiilor acestora. Așa apare și abandonul școlar. Mobilizarea de anul trecut a clienților Noir Coffee Roasters ne-a convins că trebuie și putem să continuăm. «Adoptă o școală. Oferă un bob de speranță cu NOI(R)» este o campanie socială care apelează la efortul comun al clienților și partenerilor, pentru îmbunătățirea educației, prin crearea unui context în care elevii să aibă șansa de a dezvolta abilități și competențe care să le permită să prospere în lumea de astăzi și de mâine”, subliniază reprezentanții Noir Coffee Roasters.

Cei mici i-au mărturisit lui Moș Crăciun realitatea în care trăiesc. De exemplu, în una dintre scrisori un elev a scris: „(...) Mai vreau o pereche de ghete pentru că ale mele mi-au rămas mici”.

Scrisoarea unui elev de la Școala Sticlăria, jud. Iași  FOTO Alina Batcu
Scrisoarea unui elev de la Școala Sticlăria, jud. Iași FOTO Alina Batcu
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite