Raed Arafat crede  că este important ca studenţii români din străinătate să revină în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este important ca studenţii români care preferă să urmeze cursurile universităţilor de peste hotare să revină în România şi să contribuie la dezvoltarea ţării, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

„Sper ca studenţii de afară să vină înapoi cu expertiza acumulată. România trebuie să le ofere şansa de a se întoarce şi a face ceea ce ştiu să facă”, a subliniat Raed Arafat, care a fost prezent la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) 2013. „Important este să aveţi curajul să veniţi înapoi”, a întărit Arafat, membru al juriului care a desemnat cei mai buni studenţi şi absolvenţi români din străinătate pentru anul academic 2011-2012, dintre cei  înscrişi în competiţia LSRS.

„Sper ca în curând să pot primi în echipa de la Ministerul Afacerilor Externe şi studenţi din rândul LSRS”, a afirmat, în cadrul evenimentului desfăşurat la Palatul Parlamentului, şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Amintind faptul că este profesor de drept internaţional la Facultatea de Drept din Bucureşti, diplomatul a mărturisit că îşi îndeamnă studenţii să plece să studieze în străinătate, relatează Agerpres.

„Dar le spun şi să se întoarcă acasă”, a adăugat el, felicitând totodată diplomaţia română pentru activitatea ONG-ului care a intrat în cel de-al patrulea an de existenţă. „LSRS poate fi un minister de externe paralel”, a mai spus Aurescu.

Cu ocazia acestei gale, LSRS a lansat şi strategia SMART Dispora, menită să faciliteze revenirea în ţară a absolvenţilor români.

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora vizează cinci lucruri: accesul la concursurile din administraţia publică românească, reduceri fiscale pentru revenirea în ţară pe o perioadă determinată, diaspora ca punte pentru investiţiile străine, transfer de cunoştinţe şi bune practici prin intermediul unui corp de experţi din diaspora şi programe de internship şi fellowship în instituţiile de stat, preluate după modelul american.

„Toţi vrem acelaşi lucru: o Românie din care să nu mai vrem să plecăm”, a subliniat şi Sebastian Burduja, preşedintele ONG-ului studenţesc care, în patru ani de existenţă, a ajuns la 7.500 de membri şi 30 de reprezentanţe şi filiale  în întreaga lume.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite