Protocol de predare a Religiei în şcoli, semnat între Ministerul Educaţiei şi Biserica Creştină după Evanghelie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei, Biserica Creştină după Evanghelie din România - Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie (BCER-UBCE) şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat marţi, un protocol de colaborare care vizează predarea disciplinei religie în şcoli şi organizarea învăţământului teologic creştin după Evanghelie.

Documentul a fost semnat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de preşedintele UBCE, Virgil Achihai, şi de Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Protocolul este similar în materie de prevederi, drepturi şi obligaţii cu cele semnate de Ministerul Educaţiei şi Secretariatul de Stat pentru Culte cu Biserica Ortodoxă Română (2014), Sinodul Bisericii Reformate din România, Biserica Unitariană din Transilvania şi cultul romano-catolic de limbă română, cultul romano-catolic de limbă maghiară şi greco-catolic, respectiv Episcopia Evanghelică Lutherană Cluj (2015).

Ministerul Educaţiei mai spune că va semna parteneriate de colaborare în domeniul învăţământului cu toţi reprezentanţii cultelor oficial recunoscute în România.

În luna mai, Ministerul Educaţiei a semnat un protocol cu Biserica Catolică, care vizează predarea disciplinei religie în învăţământul preuniversitar de stat, respectiv organizarea învăţământului teologic catolic, cultul romano-catolic de limbă română, romano-catolic de limbă maghiară şi greco-catolic.

Anul trecut a fost semnat parteneriatul cu Biserica Ortodoxă Română, care prevede că Patriarhia trebuie consultată în ceea ce piveşte structura examenului de certificare a competenţelor profesionale ale absolventului de învăţământ teologic ortodox preuniversitar, profesorii de Religie sunt numiţi cu binecuvântarea chiriarhului (reprezentantul Patriarhiei), iar şcolile au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, valorilor şi simbolurilor religioase.

În ceea ce îi priveşte pe profesorii de Religie, încadrarea acestora pe post se face cu un aviz scris din partea chiriarhului, iar refuzul acordării binecuvântării se comunică în scris solicitantului şi trebuie să fie temeinic motivat. Retragerea binecuvântării se face în urma unor abateri grave de la doctrina sau morala cultului şi duce la încetarea contractului individual de muncă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite