Proiect al Ministerului Educaţiei: Reguli mai stricte pentru evaluarea şi monitorizarea programelor de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Reguli de monitorizare mai stricte şi o evaluare mai transparentă vor fi introduse pentru institutele de cercetare care care vor depune programe-nucleu de cercetare-dezvoltare, dacă un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens va fi aprobat de Executiv.

Ministerul Educaţiei vrea să introducă norme metodologice noi privind evaluarea, contractarea, finanţarea şi monitorizarea programelor-nucleu de cercetare-dezvoltare. În acest sens, experţii au realizat un proiect de hotărâre de guvern unde se specifică, printre altele, că propunerile de programe-nucleu trebuie să conţină scopul programului, durata acestuia, obiectivele, rezultatele estimate, resursele umane şi materiale necesare, care este infrastructura majoră de cercetare disponibilă şi care sunt ţintele stabilite.

Secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru,  a explicat pentru "Adevărul" exact ce aduce nou acest proiect de HG. "Practic, institutele de cercetare vor trebui să prezinte situaţia a ceea ce au făcut, care au fost temele, realizările, ce au făcut exact. Se va intensifica, deci, partea de monitorizare. De asemenea, evaluarea programelor va fi mai dură şi mai la obiect. Cercetătorii vor trebui să prezinte infrastructura pe care o vor folosi, modul în care va fi folosită, nu doar să listeze echipamentele. De asemenea, o noutate ar mai fi cum sunt valorificare rezultatele cercetării", a spus Prisecaru. El speră ca HG-ul să treacă repede, având în vedere că de la 1 ianuarie, institutele de cercetare vor putea depune proiecte.

La rândul său, Antoaneta Popescu, de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, a explicat că noutatea principală este "partea de transparenţă, modul în care se va face evaluarea încă de la lansarea competiţiei". Fondurile pentru aceste cercetări vin de la bugetul de stat, fiind vorba de suma din PIB alocată sectorului Cercetare. În ciclul anterior de programe, care a fost lansat în 2009, au fost finanţate 48 de programe de cercetare, iar comunitatea ştiinţifică aşteaptă de mai mult timp reînnorirea cadrului legislativ pentru o nouă rundă de programe, a mai explicat ea.

Ce mai prevede metodologia

Fiecare propunere de proiect component al programului-nucleu se va întocmi pe baza unei structuri-cadru obligatorii, care conţine:

a) titlul, rezumatul, obiectivele şi rezultatele preconizate urmare a realizării proiectului;
b) prezentarea detaliată a proiectului, cu evidenţierea situaţiei existente pe plan naţional şi internaţional, a ţintelor propuse a fi atinse prin implementarea proiectului;
c) schema de realizare şi costurile aferente proiectului;
d) resursele umane existente şi necesare pentru realizarea proiectului;
e) diseminarea rezultatelor cercetării obţinute în proiect;
f) valorificarea rezultatelor cercetării obţinute în proiect, protecţia proprietăţii intelectuale.

"Termenele în care se depun propunerile de programe-nucleu se comunică de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare printr-un anunţ care se va publica pe pagina sa de internet, împreună cu modelele documentelor care însoţesc procedurile", se mai arată în proiectul de HG.

Evaluarea propunerilor de proiecte componente ale programului-nucleu se face pe baza următoarelor criterii:
a) încadrarea şi contribuţia la obiectivele stabilite în propunerea de program-nucleu;
b) coerenta şi credibilitatea scopului şi obiectivelor proiectului;
c) cunoaşterea situaţiei curente în domeniu, gradul de originalitate şi contribuţia la inovare ale propunerii;
d) abordarea ştiinţifică/tehnică, claritatea şi adecvarea metodologiei de cercetare;
e) credibilitatea şi coerenta definirii fazelor şi rezultatelor estimate;
f) competenţa ştiinţifică şi/sau tehnică a personalului propus, încadrarea fiecărei persoane numai cu contract individual de muncă;
g) corelarea bugetului estimat cu obiectivele propuse;
h) calitatea managementului proiectului, inclusiv planificarea resurselor şi managementul riscului;
i) proprietatea intelectuală, planul de diseminare, valorificare şi transfer tehnologic;
j) echipamentele care concură la realizarea obiectivelor proiectului.
(2) Pe baza acestor criterii CCCDI elaborează şi supune spre aprobare autorităţii de stat pentru cercetare-dezvoltare următoarele:
a) metodologia de notare şi cea de selectare a propunerilor de proiecte în vederea finanţării;
b) fişa de evaluare individuală a propunerii de proiect;
c) fişa de evaluare în panel a propunerii de proiect.

HG Norme Metodologice Nucleu Var 02.12.2015

NF_nucleu_2016+modif


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite