Ponta se declară nemulţumit de sistemul de educaţie românesc şi admite pericolul generaţiei pierdute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat luni, în deschiderea conferinţei europene privind educaţia şi piaţa muncii pentru tineri, că nu este mulţumit de modul în care funcţionează sistemul de învăţământ din România, dar că acesta este îmbunătăţit în fiecare zi, adăugând că există riscul ca tinerii care au terminat cursurile după 2008 să fie o „generaţie pierdută” dacă statele UE nu iau măsuri.

La finalul conferinţei privind educaţia şi piaţa muncii, organizată, luni, la Palatul Parlamentului, şeful Guvernului a fost întrebat de presă dacă este mulţumit de modul în care arată sistemul de învăţământ din România, iar premierul a răspuns că nu.

"Nu, îl îmbunătăţim în fiecare zi. De aceea facem tot ceea ce facem", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

În discursul susţinut la conferinţă, şeful Executivului a atras atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană, deci şi România, se confruntă cu mai multe provocări, respectiv criza economică şi financiară, competitivitatea, schimbările climatice, crizele de la frontiere, dar a apreciat că cea mai gravă criză poate fi cea a lipsei locurilor de muncă pentru generaţiile care au terminat diverse forme de educaţie după 2008.

"Consider că cea mai gravă criză cu care Europa se poate confrunta se pregăteşte în aceşti ani, şi anume criza unei generaţii posibil pierdute a Europei. Este vorba despre generaţia care, după 2008, termină diverse forme de educaţie, nu-şi găseşte un loc de muncă, o specializare adecvată, o carieră în viaţă, şi de aceea cred că această generaţie, dacă Europa, ţările membre, România, nu iau măsuri concrete acum, aceasta va fi într-adevăr o generaţie pierdută şi ar fi un lucru mai rău decât orice altă criză sau provocare cu care Europa se confruntă", a spus Ponta.

Ministerul Educaţiei din România organizează luni şi marţi conferinţa cu tema „Menţinerea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, în sistemul educaţional şi/sau în programe de formare profesională: Provocări comune - soluţii comune”, eveniment la care participă premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, comisarul european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, preşedinţii Comisiilor de Învăţământ din cele două Camere ale Parlamentului, Ecaterina Andronescu şi Angel Tîlvăr, dar şi ministrul Educaţiei şi Cultelor din Grecia, Konstantinos Arvanitopoulos. 


Harta generaţiei pierdute din România. Judeţele cu cei mai mulţi tineri şomeri

Peste 23% din românii cu vârsta sub 25 de ani sunt şomeri, majoritatea absolvenţi de liceu,iar Prahova este judeţul fruntaş la acest capitol. Autorităţile susţin că, din acest an, România va primi fonduri europene consistente pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.

5.000 de elevi care au picat Bac-ul, şcoliţi şi angajaţi prin două proiecte europene de aproape 40 de milioane de lei

Ministerul Muncii a lansat miercuri două proiecte-pilot, implementate în perioada 23 decembrie-30 iunie 2015, cu un buget total de aproape 40 de milioane de lei, care vizează 5.052 de tineri între 15 şi 24 de ani, din mai multe zone ale ţării, care nu au luat Bacalaureatul şi sunt şomeri. La final, o parte vor fi integraţi în şcoală sau în programe de formare ori de reconversie profesională, iar cel puţin 10% trebuie să fie angajaţi.

STUDIU Cum absoarbe piaţa muncii „generaţia pierdută“: facultăţile care te ajută să-ţi găseşti un job după absolvire

Un student din cinci nu-şi găseşte un job după licenţă. Un studiu realizat în premieră la UBB Cluj-Napoca arată care sunt specializările de unde studenţii s-au angajat imediat după absolvire.

ANALIZĂ Cauzele unei „generaţii pierdute“: de ce ajung absolvenţii şomeri

Tinerii între 15 şi 29 de ani care nu au un loc de muncă şi nici nu studiază reprezintă o adevărată problemă, atât pentru societate, cât şi pentru buna lor dezvoltare, arată o analiză a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD). Experţii au găsit o serie de factori care favorizează fenomenul şomajului în rândul tinerilor, o problemă identificată la nivel global sub numele de „generaţia pierdută“.

ANOFM: Peste 43.000 de absolvenţi, majoritatea de liceu, s-au înscris ca şomeri în iunie şi iulie

Peste 43.000 de absolvenţi s-au înregistrat în ultimele două luni ca şomeri, 35.728 dintre ei fiind absolvenţi de învăţământ liceal sau post-liceal, informează ANOFM. Asta în condiţiile în care şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, iar autorităţile au luat decizia de a majora cheltuielile cu asistenţa socială acoperite din buget. Mai precis, în momentul acesta sunt mai mulţi şomeri decât s-a estimat la începutul anului.

Tinerii şomeri şi politicile ratate

Şomajul în rândul tinerilor este o problemă acută cu care se confruntă nu doar România, ci toate ţările membre ale Uniunii Europene, într-o măsură mai mare sau mai mică.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite