Plagiatul, la aprecierea Universităţilor. Guvernul a modificat mecanismul de deconspirare a falşilor „doctori“
0Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii astfel încât demnitarii acuzaţi de plagiat nu vor mai fi verificaţi de Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universităţi. Universitatea Bucureşti a anunţat deja că-i va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta.
Doar universităţile vor putea retrage titlurile de doctor în cazul cărora Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va decide că sunt obţinute în mod fraudulos. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Până acum, această responsabilitate era a Consiliul Naţional de Etică.
La foarte scurt timp de la anunţul ministrului, Universitatea din Bucureşti a comunicat că va retrage titlurile de doctor celor trei plagiatori celebri: Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu, de îndată ce va apărea şi metodologia.
„Am modificat două articole, acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deţinători de titluri de doctorat. Am anulat acest articol. Şi în al doilea articol, art. 14, acolo unde sunt reglementate sancţiunile, am scos două reglementari, una legată de retragerea titlului de doctor şi cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat, foarte clar lămurite, nu sunt în atribuţia Consiliului Naţional de Etică, aşa cum am şi anunţat, vor fi cu siguranţă în atribuţiunea universităţilor şi a Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU)", a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, la conferinţa de presă de la Guvern.
Mai exact, de acum încolo, Consiliul Naţional de Etică, ai cărui membri l-au salvat pe Victor Ponta de ruşinea oficială de plagiator, nu va mai putea retrage titluri de doctor şi nici nu se va mai ocupa de analiza presupuselor abateri de la etica universitară a politicienilor, potrivit Ordonanţei de Urgenţă care reglementează atribuţiile Consiliului şi care a trecut ieri de Guvern.
Rectorul Universităţii Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, a declarat pentru „Adevărul" că în mod sigur, acolo unde se dovedeşte că e vorba de doctorate plagiate, Universitatea va retrage titlurile de doctor. „Când primim metodologia de aplicare, vom aplica legea în funcţie de verdictul Comisiei de Etică a universităţii. La Victor Ponta deja avem verdictul, ştim că a plagiat", a spus rectorul Universităţii din Bucureşti. La rândul său, preşedintele Comisiei de Etică, Marian Popescu, a amintit că şi în cazul Olguţei Vasilescu există un verdict oficial. Doar pentru Gabriel Oprea nu s-a pronunţat Comisia. „Analiza tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea am făcut eu în nume personal, nu în numele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti. Vom face şi o analiză oficială", a explicat Popescu.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre ultima suspiciune de plagiat care a ieşit la lumină: teza de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă. Asta pentru că ieri, la ora 15.00, la Universitatea de Apărare „Carol I” nu mai era niciun oficial care să spună dacă vor fi luate la puricat tezele de doctorat ale celor care le-au susţinut aici. În urmă cu circa două săptămâni, reprezentanţii instituţiei spuneau că în cazul „Tobă” nu a fost deschisă nici o anchetă.
Ce atribuţii a pierdut Consiliul Naţional de Etică
Consiliul Naţional de Etică nu va mai putea analiza tezele de doctorat suspectate de plagiat pentru persoane cu funcţii de demnitate publică, pentru conducătorii de institute de cercetare-dezvoltare sau de instituţii publice, membrii ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică din instituţii de cercetare.
De asemenea, Consiliul este degrevat şi de sancţiunile pe care le putea aplica precum retragerea titlului de doctor, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, retragerea calităţii de conducător de doctorat, retragerea titlului didactic universitar, destituirea din funcţia de conducere din instituţia de cercetare sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Alte sancţiuni pe care Consiliul nu le va mai putea aplica sunt interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării şi suspendarea, pe o perioadă determinată de timp între 1 an şi 10 ani, a dreptului de înscriere în concursuri pentru ocuparea de funcţii de conducere. Nu în ultimul rând, Consiliul nu va mai putea nici să îndepărteze persoane din echipa de realizare a proiectului şi nu va putea să mai oprească finanţarea proiectului.
În nota de fundamentare scrie că este necesară modificarea legii pentru a întări autonomia universitară şi a uniformiza atribuţiile şi responsabilităţile la toate nivelurile de studii universitare.
Consiliul Naţional de Etică, revocat în decembrie
Consiliul Naţional de Etică (CNE) a fost revocat la sfârşitul anului trecut, de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Consiliul avea ultimul cuvânt în cazul sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat, peste cuvântul comisiilor de etică din universităţi.
Consiliul Naţional de Etică, forul care l-a scăpat pe Ponta de ştampila oficială de plagiator
Plagiatul lui Victor Ponta a ieşit la lumină în revista „Nature“ în iunie 2012, iar scandalul mediatic a durat luni întregi. Două comisii specializate şi-au dat verdictul în privinţa tezei de doctorat a premierului. Este vorba de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, care a arătat în solicitarea înaintată către Ministerul Educaţiei de retragere a titlului de doctor că fostul premier a plagiat mai multe pagini din teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“.
A doua comisie specializată a fost cea a Consiliului Naţional de Etică, însă componenţa acestui consiliu fusese schimbată brusc de către ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, când se dezbătea teza de doctorat suspectată de plagiat a lui Ioan Mang, care a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei în mai 2012, după ce au apărut în presă suspiciunile de plagiat. Noii membri ai Consiliului au concluzionat că teza de doctorat a premierului Victor Ponta nu ar fi fost plagiată. Situaţia a rămas fără un final clar până la alegerile prezidenţiale de anul trecut. După ce a pierdut fotoliul de preşedinte al României, Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. În acest context, Ministerul Educaţiei a dat o ordonanţă de urgenţă care să permită oricărei persoane care vrea să renunţe la titlul de doctor să o poată face printr-o simplă solicitare la minister.
În OUG nu se specifica exact cum se poate face asta, în ce condiţii, iar când a ajuns în Parlament la dezbateri, Camera Deputaţilor a respins articolul prin care o persoană poate rămâne fără titlu la cerere. În această variantă, Ordonanţa a ajuns în primăvara lui 2015 la Senat, la Comisia de învăţământ condusă de Ecaterina Andronescu. Şi acolo a rămas. Ministrul Educaţiei de atunci, Sorin Cîmpeanu, a spus că nu va publica nicio metodologie de aplicare a ordonanţei atâta timp cât ea nu trece de Parlament.