Petiţie antiplagiat lansată de Societatea Academică din România
0Propunerea scriitorului Andrei Pleşu de depunere a tuturor titlurilor de doctor în semn de protest faţă de cei care le-au obţinut ilegal n-a fost îmbrăţişată cu entuziasm de mediul academic, însă Societatea Academică din România (SAR) a reformulat ideea lansând o petiţie antiplagiat adresată Ministerului Educaţiei.
Societatea Academică din România (SAR) solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice luarea de măsuri urgente pentru stoparea valului de plagiate şi a imposturii academice din cadrul şcolilor doctorale din România.
Şcolile doctorale au luat naştere în baza Legii Educaţiei Naţionale Nr. 1/2011, putând fi înfiinţate la iniţiativa unei universităţi (IOSUD) sau a Academiei Române (art. 158 din LEN 1/2011 şi art. 12 din HG 681/2011). Desfiinţarea acestora poate fi iniţiativa internă a universităţii sau rezultatul pierderii acreditării (art. 170 din LEN 1/2011 şi art. 44-45 din HG 681/2011). Astfel, răspunderea revine, pe paliere diferite, fiecărei universităţi organizatoare de doctorat pentru deficienţele proprii, şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice la nivel de sistem.
„Deşi Legea Educaţiei prevede evaluarea şcolilor doctorale, acest fapt nu s-a realizat până în prezent, determinând astfel lipsa unor sancţiuni concrete pentru şcolile doctorale care încalcă în mod flagrant normele etice din cercetarea ştiinţifică şi nu produc performanţă relevantă şi recunoscută la nivel internaţional”, se arată în textul petiţiei.
Mai exact, petiţia solicită Ministerului Educaţiei:
- Respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi evaluarea şcolilor doctorale;
- Suspendarea automată a dreptului de funcţionare pentru orice şcoală doctorală în cadrul căreia au fost găsite mai mult de 2 plagiate, până la evaluarea şi remedierea situaţiei;
- Suspendarea dreptului de funcţionare pentru orice şcoală doctorală în care nu există numărul minim de conducători de doctorat prevăzut de lege care să îndeplinească criteriile CNCS 2011 de eligibilitate.
Andrei Pleşu: A apărut o formă de prostie
Petiţia a fost lansată în urma declaraţiilor scriitorului Andrei Pleşu, făcute marţi în cadrul Grupului de Dialog Social. El a vorbit despre o „formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.
„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor", a spus Pleşu, citat de Mediafax.
În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.
„Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.
Alina Mungiu-Pippidi: Trebuie aplicată Legea educaţiei
Totuşi, propunerea scriitorului n-a fost foarte bine primită în mediul academic. Alina Mungiu-Pippidi, doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, a declarat că soluţia este una metaforică şi nepractică, precizând că este necesară aplicarea Legii educaţiei şi evaluarea şcolilor doctorale.
Mediul academic reacţionează fără entuziasm la protestul propus de Andrei Pleşu faţă de plagiat
„E o soluţie complet nepractică. Nu se poate. Nimeni nu-şi poate suspenda titlul, oamenii sunt profesori conferenţiari în virtutea acestui titlu pe care îl primesc. Ei nici nu ar mai avea dreptul să predea. Şi, după cum s-a văzut, nici Ponta, când a vrut să-şi dea titlu înapoi ca să scape, din perspectivă legală n-a putut. În plus, există oameni care au titluri de la alte universităţi, nu numai de la universităţi româneşti. Asta este o soluţie metaforică. Soluţia este cu totul alta şi eu am dat-o foarte clar, dar la soluţia pe care am dat-o eu, din păcate, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, s-a opus o mare parte", a spus Alina Mungiu-Pippidi, citată de Mediafax.
Ea a precizat că problema este aceea că „numărul plagiatorilor sau impostorilor academici este foarte mare".
„Trebuie să aplicăm legea şi să evaluăm toate şcolile doctorale din această ţară. Criteriile le mai putem discuta în detaliu, pot fi diferenţe între discipline. Şi, acolo unde ele (şcolile doctorale, n.r.) nu îndeplinesc nişte criterii minimale, să le închidem. Asta e ce e de făcut, nu proteste simbolice. Ci să aplicăm legislaţia pe care o avem şi să facem curăţenie sistemică, nu la persoană", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.