Peste 15.000 de copii nu au primit tichetele educaționale de 500 de lei. Ce spune ministrul Marcel Boloș
0Mai mult de 15.300 de copii ai căror părinți nu au venituri au fost lăsați fără tichetele educaționale de 500 de lei, la 6 luni de la începerea anului școlar. În urma apariției în presă a informației, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a transmis că în maxim 30 de zile, tichetele vor ajunge la aceste familii.
„Colegii, în cursul zilei de astăzi, trebuie să elaboreze planul de acțiune, ca să putem ajunge la zi cu plățile voucherelor educaționale, că am discutat ultima dată că va fi martie-aprilie perioada de plată și, sper eu, în cel mult 30 de zile, să avem rezolvată problema”, a transmis ministrul pentru Edupedu.ro.
Potrivit publicației, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a solicitat inspectoratelor școlare transmiterea documentelor de eligibilitate, cu toate că cei peste 15.300 de copii se află pe lista finală a beneficiarilor încă din luna octombrie.
„Potrivit surselor Edupedu.ro, școlile au trimis listele finale încă din luna septembrie la inspectoratele școlare, iar pentru fiecare copil introdus în acele liste există dosarul cu documentele depuse de familie, documente care conțin adeverințele de venit solicitate. Acele liste au fost deja verificate, asumate de școli și apoi reverificate de către inspectorii școlari”, notează publicația.
Marcel Boloș, întrebat dacă s-a întâmplat acest lucru, a spus că nu știe dacă au fost sau nu verificate documentele. Ministrul precizează că acești copiii figurează cu venit zero, dar acesta „poate însemna că, din neglijență, au scăpat de la verificare sau nu li s-au solicitat documente. Din punctul ăsta de vedere, poate, trebuiau inspectoratele să ceară declarații pe propria răspundere. Dar, cum am spus, acum n-aș mai vrea să ne întoarcem în trecut, aș vrea să le rezolvăm problema, că deja mecanismul acesta a înregistrat întârzieri”.
În ceea ce privește interogarea datelor, ministrul a precizat că există o aplicație informatică pentru voucherul de energie și că acolo au fost interogate bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiari. „Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional. Avem instrumentul informatic, odată cu implementarea mecanismului de plată a cardurilor de energie”.
Potrivit proiectului, beneficiază de sprijinul financiar de 500 de lei: copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei); elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).
Documentele necesare pentru primirea tichetelor:
- Adeverința cu salariul net pe luna iulie 2022, pentru părinte/tutore care este angajat -original sau copie
- Adeverința ajutor social, de la primărie, pentru părinte/tutore care are ajutor social -original sau copie
- Decizie indemnizație creștere copil și cupoane de indemnizație pentru părinte/tutore care primește indemnizație – copie
- Decizie pensionare și cupoane pensie, pentru părinte/tutore pensionar – copie
- Decizie șomaj și cupoane șomaj, pentru părinte/tutore șomer- copie
- Pensie alimentară – copie extras cont bancar
- Alte documente din care să reiasă venitul net
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat cîă în anul școlar 2022 - 2023 sunt 405 mii de beneficiari. În plus, ministrul a precizat că 160.000 de elevi au primit tichetele în perioada septembrie-noiembrie, 190.000 au primit banii la finalul lunii decembrie, iar restul de 55.000 vor primi în primăvară. Banii pot fi folosiți pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor pentru școală.