Pentru prima dată de la Revoluţie, directorii de şcoli, evaluaţi cu subiecte unice pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorii de şcoală vor susţine examene scrise cu subiecte elaborate la nivel naţional
Directorii de şcoală vor susţine examene scrise cu subiecte elaborate la nivel naţional

Dacă luni elevii au intrat în emoţiile unui nou an şcolar, de marţi intră şi directorii şcolilor în febra examenelor. Asta pentru că s-a dat startul depunerii candidaturilor pentru funcţiile de directori de grădiniţe, şcoli şi licee, şi după cum Ministerul Educaţiei a anunţat de curând, directorii nu vor mai fi numiţi de inspectorii generali, ci vor susţine examene scrise pentru ocuparea funcţiilor.

Este prima oară, după Revoluţie, când pentru ocuparea funcţiei de director de şcoală, profesorii vor susţine un examen cu subiecte elaborate la nivel naţional. 

Astfel, data-limită de depunere a dosarelor este 2 octombrie, iar, potrivit calendarului aprobat de Ministerului Educaţiei, proba scrisă este pe 12 octombrie, iar interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. „Acum aplicăm legea, pentru că aceste concursuri sunt prevăute în Legea Educaţiei Naţionale. Din câte ştiu eu, nu au mai avut loc concursuri din 2008. Până acum directorii erau delegaţi pe o perioadă determinată de către Inspectoratele şcolare, fără a fi vreun concurs propriu-zis, fără transparenţă. Impactul va fi mare, pentru că profesorii văd că aplicăm legea şi că selecţia va fi în funcţie de valoarea celor care se înscriu la concurs”, a declarat pentru „Adevărul” ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.  Acesta a precizat că probele de concurs vor fi înregistrate audiovideo, astfel încât să fie asigurată transparenţă totală.

Profesionalizarea directorilor

Preşedintele Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu, susţine că examenul scris cu subiecte elaborate la nivel naţional va diminua puterea politicului şi a autorităţilor judeţene este un prim pas către profesionalizarea directorului de şcoală. 

„Se distompează influenţa autorităţilor judeţene, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi se ajută. Este primul pas către profesionalizarea carierei de director. Încă nu avem şcoli de directori, din Facultate ies profesori, nu directori, or concursul este primul pas către profesionalizare pentru că a fi profesor este diferit de a fi director. Sunt alte competenţe. Ceva nou şi bun este şi faptul că un profesor poate da concurs pentru a fi director la o altă şcoală decât predă, ceea ce ar aduce o viziune nouă, obiectivă acelei unităţi de învăţământ”,  arată expertul în Educaţie. 

Concursurile sunt binevenite, susţine şi preşedintele Asociaţiei Edu Cer, Ştefan Vlaston, în schimb, timpul de pregătire al profesorilor care vor să devină directori este destul de scurt. Astfel, riscul este ca tot vechii directori să câştige concursurile. 

Condiţii de înscriere

La concurs se pot înscrie candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au absolvit cu diplomă de licenţă/absolvire studii universitare, 

b) fac parte din Corpul naţional de experţi în management educaţional

c) sunt titulari în învăţământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au cel puţin gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea;

d) dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativele „Foarte bine“, primite în ultimii patru ani şcolari lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere 

e) nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii patru ani şcolari anteriori anului desfăşurării concursului, 

f) nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;

g) sunt apţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei;

h) nu au avut statutul de „lucrător al Securităţii” sau „colaborator al Securităţii”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite