Noutăţile anului şcolar 2016-2017. Media notelor din clasele V-VIII, pondere mai mică la admiterea la liceu/ Directorii de şcoli vor da concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Media notelor din clasele V-VIII va reprezenta doar 20 la sută din media de admitere la liceu începând cu anul şcolar 2016-2017, faţă de 25 la sută cât a cântărit în ultimii ani. De asemenea, Mircea Dumitru a anunţat că în luna octombrie va fi organizat concursul pentru posturile de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu.

Ministerul Educaţiei a anunţat joi noutăţile anului şcolar 2016-2017. 

Ordinul de Ministru 5079/31 august 2016 modifică metologia de admitere în învăţământul liceal prin care, în calculul mediei de admitere, ponderea mediei claselor V-VIII reprezintă doar 20 la sută, în comparaţie cu 25 la sută cât a avut în anul şcola 2015-2016. De asemenea, admiterea la licu se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care se vor analiza cazuri speciale, astfel încât admiterea să se finalizaze mai repede.

Potrivit Ordinelor de ministru 5.070 şi 5.071/31.08.2026, privind Bacalaureatul, respectiv Evaluarea Naţională, notele de la examenele naţionale vor putea fi modificate în urma contestaţiilor chiar dacă acestea nu vor depăşi 50 de sutimi între prima notă primită şi cea obţinută în urma contestaţiei.

 „Am eliminat prevederea conform căreia nota fnală după contestaţii se modifică numai în cazul în care, între nota iniţială şi nota de la contestaţii, există o diferenţă de minimum 0,5 puncte”, a anunţat secretarul de stat în Ministrul Educaţiei, Monica Anisie. 

Calendarul examenelor naţionale 2016-2017

Examenele naţionale încep în anul şcolar 2016-2017 cu examenul de defintivat în învăţământ, astfel încât proba scrisă va avea loc pe 20 aprilie, primele rezultate vor veni pe 25 aprilie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 29 aprilie.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat va începe pe 6 iunie, imediat după Rusalii, ultima probă va avea loc pe 30 iunie,  iar rezultatele finale vo fi afişate pe 10 iulie. 

Primul examen de la Evaluarea Naţională va avea loc pe 19 iunie, iar ultimul examen va avea loc pe 21. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie

Repartizarea computerizată pentru liceu va avea loc pe 12 iulie, de pe 13 iulie până pe 17 iulie vor fi depuse dosarele, pe 18 va fi făcută centralizarea locurilor libere, iar între 19 şi 21 iulie vor fi repartizate şi soluţionate cazurile speciale. 

Concursul de titularizare se va desfăşura între 12 iulie şi 24 iulie când vor fi afişate rezultatele finale.

A doua sesiune a Bacalaureatului va începe pe 21 august, ultima probă va fi susţinută de elevi pe 31 august, iar pe 6 septembrie vor fi publicate rezultatele finale.

„Am preluat un calendar destul de greu, abia pe 1 septembrie se încheie Bacalaureatul. Toată vara am avut  numai examene naţionale şi nu am dat posibilitatea colegilor notri profesori să îşi poată lua concedii iar copiilor vacanţă”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei. 

În vacanţa de primăvară se va organiza concursul pentru definitivat în învăţământ, dar şi toate olimpiadele naţionale. 

„Am luat această decizie la propunerea colegilor noştri profesori, la propunerea sindicatelor, dar la propunerea părinţilor şi a elevilor. Şi-au dorit să poată participa la mai multe olimpiade în acelaşi timp. Până acum, Olimpiadele erau organiazte într-o perioadă de o săptămână în săptămâna „Şcoala altfel”. În felul acesta nu dădeam posibilitatea elevilor să fie înscrişi şi la etapa naţională, pentru că se suprapunea datele. Fiind la dispoziţie două săptămâni, dăm posibilitatea de a participa la mai multe Olimpiade”, a mai spus Anisie.

Se lucrează la modificarea structurii subiectelor de la BAC

Totodată, Ministerul lucrează la o nouă structură de subiecte pentru candidaţii la Bacalaureat, în sensul că elevii care intră în acest an în clasa a XI-a vor susţine simulările la Bacalaureat după o nouă structură, după un model pilot.

„Am luat în calcul modificarea structurii subiectelor, doar atât”, a mai scris secretarul de stat. 

Masa caldă extinsă la 50 de unităţi şcolare

Peste 30.000 din învăţământul primar şi gimnazial din 50 de unităţi şcolare vor primi un pachet alimentar sau masă caldă în limita a 7 lei. 

Iniţial, potrivit proiectului suspus dezbaterii publice, doar 22 de unităţi aveau să primească suportul alimentar, însă numărul acestora a crescut, potrivit secretarului de stat, pentru a veni în sprijinul câtor mai mulţi elevi care provin din medii defavorizate.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, speră ca până la începerea anului şcolar, pe 12 septembrie, Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă privind decontarea integrală a navetei elevilor.

Inspectorii şcolari, la control. Directorii de şcoli, la consurs

Concursul pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli va fi organizat în luna octombrie şi va fi monitorizat de observatori de la Ministerul Educaţiei, iar de săptămâna viitoare, din cauza numeroaselor plângeri, va începe evaluarea inspectorilor şcolari generali, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Ministrul a spus că în ultima perioadă a primit numeroase sesizări, mesaje publice, referitoare la ceea ce se întâmplă în şcoli sau în inspectoratele şcolare.

În acest context, Mircea Dumitru a anunţat că în luna octombrie va fi organizat concursul pentru posturile de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu.

“Una dintre componente va fi o probă scrisă naţională, iar cealaltă componentă, cea judeţeană, va fi extrem de atent monitorizată de noi. În felul acesta vom respecta în integralitate şi spiritul, şi litera legii”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Acesta a mai spus că vor fi trimişi observatori care să se asigure de desfăşurarea în condiţii de intrasigenţă şi corectitudine a acestor concursuri.

“Am aprobat deja în minister metodologia de concurs. Mesajul cred că trebuie să fie acesta: după 10 ani de intruziune politică în şcoală, credem că este momentul pentru reprofesionalizarea învăţământului şcolar”, a spus Mircea Dumitru.

Concursul se va desfăşura începând cu 12 octombrie - data probei scrise organizată la nivel naţional. Proba de evaluare a CV-ului şi interviul vor avea loc în perioada 13 octombrie-11 noiembrie.

El a mai anunţat că, din cauza numeroaselor sesizări şi plângeri pe care le-a primit pe Facebook, pe messenger, pe e-mail sau direct prin scrisori oficiale adresate ministerului, a decis ca săptămâna viitoare să înceapă şi evaluările inspectorilor şcolari generali pe diferite componente: asigurarea calităţii, respectarea legalităţii.

“Echipe mixte din Ministerul Educaţiei vor face aceste evaluări, la finalul cărora, şi intervalul nu va fi foarte lung, voi lua toate măsurile legale care se impun. Vreau să atrag atenţia că am cerut ca evaluarea să fie obiectivă şi intransigent, în aşa fel încât măsurile pe care le vom lua să fie foarte bine documentate şi să nu fie rezultatul unor decizii arbitrare”, a adăugat ministrul.

Mircea Dumitru spunea încă din 20 august că a primit mai multe sesizări privind modul în care, în unele judeţe, se fac numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli şi că nu va ezita să trimită Corpul de control pentru a verifica aceste sesizări şi pentru a lua "măsuri ferme" în situaţiile în care inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii decât cele legate de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză. El le atrăgea atenţia inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor de şcoli trebuie să ţină cont exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite