Parteneriatele între companiile farmaceutice şi universităţile din SUA atrag suspiciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile farmaceutice finanţează cercetări la universităţile de top din Statele Unite   FOTO: Shutterstock
Companiile farmaceutice finanţează cercetări la universităţile de top din Statele Unite   FOTO: Shutterstock

În căutarea lor pentru descoperirea celor mai noi medicamente, companiile farmaceutice fac echipă cu unele dintre universităţile de top ale Statelor Unite ale Americii (SUA), recrutând viitorii oameni de ştiinţă din campusuri drept parteneri şi oferind la schimb posibilităţi de milioane de dolari pentru a lucra la dezvoltarea unor medicamente experimentale.

Un exemplu este firma Big Pharma care a căutat demult să profite de pe urma inovaţiilor mediului academic în acorduri mai limitate, scrie "Washington Post".

Acum, cele două părţi îşi împart sarcinile în mod egal, dar „vânarea” cercetării universitare de către companiile farmaceutice a atras cu sine furia academicienilor purişti care pun sub semnul întrebării aceste parteneriate din punct de vedere al profiturilor egale, totul de dragul ştiinţei.

"Se ajunge la o estompare a graniţelor dintre mediul academic al centrelor medicale şi companiile deţinute de investitori”, spune dr. Marcia Angell, fostul redactor-şef al „New England Journal of Medcine” şi un critic de seamă al tradiţiei industriei farmaceutice de a se folosi de campusuri majore.

Mediul academic, un mediu experimental

Pfizer Inc., Astra Zeneca PLC sau Eli Lilly and Co. sunt printre cele mai importante companii farmaceutice internaţionale care semnează acorduri cu instituţii de învăţământ superior precum Universitatea din New York, Harvard sau Universitatea din California sau din San Francisco.

Schimbarea constă în expirarea brevetelor pentru nume profitabile ale industriei farmaceutice precum Seroquel, Lipitor şi Protonix, despre care observatorii din industrie spun că a adus profituri de 36 de miliarde de dolari din vânzarea medicamentelor pe piaţa americană în 2011 şi 2012.

Mai mult ca oricând, producătorii de medicamente au nevoie de noi surse de venit pentru a diminua profiturile încasate de pe urma medicamentelor care au acum un concurent serios.

„Există o nevoie reală din partea Big Pharma de a fi inovativă în modul cum îşi asigură resursele”, spune Van Ellis, avocat şi partener al companiei Morrison & Foester. „Iar mediul academic este incredibil de preocupat de modul în care pot să sprijine cercetarea.”

Eşecul parteneriatelor

Un raport de cercetare din 2011 al Organizaţiei şi Industriei Biotehnologice a descoperit că doar 1 din 10 medicamente prospective testate între 2003 şi 2010 au primit aprobare din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente. Aceasta este dovada că au scăzut ratele de succes din faza de experiment. Rapoartele anterioare au arătat o rată de aprobare de 1 la 5 sau de 1 la 6.

Una dintre cele mai vechi colaborări datează din 2010, între Universitatea din Washington şi Pfizer, printr-un laborator în St. Louis care au semnat un contract pe cinci ani, de 22.5 milioane de dolari. Oamenii de ştiinţă trebuiau să descopere noi utilizări pentru sute de compuşi ai medicamentelor, pentru care cercetarea a stagnat în timpul testelor clinice.

La acel moment, dr. Larry Shapiro, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul instituţiei de învăţământ şi-a exprimat speranţa că proiectul va duce la „multe descoperiri”. Dar experienţa Universităţii din Washington ilustrează unele dintre provocările industriei. La doi ani după, Pfizer a închis laboratorul din St. Louis pentru a se concentra asupra parteneriatelor cu alte şcoli.

Un purtător de cuvânt al Universităţii din Washington a dat explicaţii asupra deciziei producătorului de medicamente, catalogând-o drept o decizie comună care „s-a ridicat la nevoile reciproce şi punctele forte ale ambelor organizaţii.”

Compania Pfizer, cu sediul în New York, continuă să finanţeze cele cinci proiecte iniţiale cu Universitatea, dar are mari speranţe în special în ceea ce priveşte parteneriatul de cinci ani, în valoare de 85 de milioane de dolari, cu Universitatea din Carolina, prin dezvoltarea unui laborator la San Francisco.

Oamenii de ştiinţă de la Pfizer lucrează aici cot la cot cu omologii lor din universitate, într-un spaţiu de 20.000 de metri pătraţi al vastului campus Mission Bay.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite