Părinții ademeniți să-i toarne pe profesorii care dau meditații nefiscalizate

0
Publicat:

Pentru că impozitarea meditatiilor nu a adus cine știe ce bani la buget, guvernul mai face o încercare și se adresează, de data aceasta, părinților: cei care îşi trimit copiii la pregătire ar putea beneficia de reduceri ale taxelor și impozitelor cu 10%. Cu o condiție, însă: aceștia trebuie să facă dovada bonului fiscal primit din partea meditatorului. Autoritățile încearcă astfel să reducă evaziunea fiscală în rândul profesorilor care își oferă serviciile contra cost. 

elevi in bănci
Ajutorul acordat părinților, „o fumigenă electorală”. Sursa foto: arhivă

Guvernul vrea să introducă deduceri fiscale pentru meditațiile plătite de părinți. În acest fel, Guvernul speră ca profesorii să-și fiscalizeze activitatea pe care o au cu elevii în afara orelor. Decizia va fi inclusă într-un amplu pachet de măsuri pe care Executivul îl pregătește pentru anul viitor, în încercarea de a tine deficitul bugetar sub control. Însă, spun reprezentanții părinților, totul nu este decât praf în ochi: deducerile sunt foarte mici și nu se vor simți în bugetul familiei. 

Reprezentantul părinților: „O decizie ridicolă!”

 „O reducere de 10% din impozitul înseamnă 180 - 200 de lei, maximum 300 de lei pe an. Ce faci cu banii ăștia? Adică este foarte, foarte putin", a declarat pentru „Adevărul” Cătălin Viorel Nan, președintele Federatiei Nationale a Părinților. „Eu cred că totul nu este decât o fumigenă electorală. Mi se pare o măsură mai mult anti profesori - cei care au PFA - decât pro părinți. Este o sumă infimă. E ridicol!”, a mai precizat părintele.

Cătălin Nan consideră că aceste bonuri care trebuie înregistrate de părinți nu ar fi decât o corvoadă în plus, de nici un ajutor. „Profesorul îți eliberează bon, dar ce faci cu el? Unde te duci? Probabil vom mai completa un formular. Sunt sigur că vor mai scoate unul. Că altfel, cum? Ne vom trezi, cel mai probabil, cu un alt e-bon fiscal, e-impozit..nu vedeți că ne tot digitalizăm. Și nu se spune concret cine beneficiază, în ce condiții, până la ce sume. Este așa o chestie de genul hai să spunem că ajutăm părinții. Dar ăsta nu este un ajutor”.

„Vrem să eliminăm industria meditațiilor”

Acesta este de părere că statul, decât să se complice în acest fel, mai bine ar face ceva pentru eliminarea definitivă a „învățământului paralel”. „Noi ne zbatem de ani de zile să reducem industria meditațiilor. Nu este benefică pentru sistemul de învățământ. Eu pot să înțeleg genul acesta de pregătire în cazul elevilor care participă la competiții naționale și internaționale. Care vor să facă performanță. Dar nu ca să fie ajutați să treacă clasa”. 

Asta susțin și experții în educație. „Un părinte nu-și va putea deduce cheltuielile decât având document fiscal valabil. Deci, se mută obligația de plată a acestor taxe și impozite către profesori. Cred că ori recunoaștem că avem un sistem de educație paralel, o educatie secundară pe care o fiscalizăm, ori ne întoarcem să facem mult mai profund lucrurile de bază", a declarat Daniela Vișoianu, expert în educație.

Marcel Ciolacu: „Se strânge o sumă frumușică”

„Treaba mea de prim-ministru nu este sa bag oameni la pușcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditații. Știm cu toții, în România de 50 de ani se fac meditații.Toată lumea își duce copiii la meditații. Și fiul meu a făcut meditatii. E normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea. În funcție de venit, pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci în calculator chitanța de la meditație, ți se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastra îl calculați lunar, dar el se calculează anual și atunci veți vedea că se strânge o sumă consistentă", a spus Marcel Ciolacu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite