Articol publicitar

Noua iniţiativă Digitaliada care îşi propune să pregătească elevii pentru Evaluarea Naţională la matematică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Digitaliada

„Mate cu Digitaliada” este o serie de materiale video destinate elevilor de gimnaziu în pragul Evaluării Naţionale, pentru recapitularea şi exersarea celor trei subiecte din cadrul examenului la matematică.

Primele şapte episoade sunt disponibile deja gratuit pe canalul de YouTube a Fundaţiei Orange, iar restul episoadelor vor fi lansate săptămânal, până la sfârşitul lunii mai. Aceste episoade vor acoperi toate subiectele din structura examenului de matematică, prin rezolvarea a peste 100 de exerciţii. Astfel, recapitularea noţiunilor cheie este realizată într-un mod practic, încurajând elevii să îşi pună în aplicare cunoştinţele, să înveţe din greşeli şi să înţeleagă mai bine structura subiectelor din examen şi a cerinţelor specifice.

Scenariul celor 10 episoade a fost realizat de profesoara de matematică Agenna Ionescu, coordonatoarea proiectului naţional Mathmoiselle, concursul de matematică în limbi moderne. Agenna este, de asemenea, ambasadoare în România al proiectului Global Math Week, membră a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, cu participare la diferite simpozioane şi conferinţe de matematică. Protagoniştii serialului, care îi îndrumă pe elevi în rezolvarea exerciţiilor şi le oferă sfaturi şi recomandări pentru examen, sunt profesorii de matematică: Clarisa Cavachi, de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti şi Adrian Manu, de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil”.

Proiectul a fost făcut cu gândul la elevii de nivel mediu, cărora matematica le poate ridica provocări, mai ales în pregătirea pentru Evaluarea Naţională. „Mate cu Digitaliada” abordează diferit pregătirea pentru examen – elevul nu este pur şi simplu spectator al lecţiilor, ci este încurajat să devină participant, să încerce propriile rezolvări ale exerciţiilor şi să se ghideze după sfaturile profesorilor, astfel încât învăţatul să fie cât mai pe placul său. Prin provocări, i se arată şi că nu trebuie sa îi fie frică să greşească, ci să înveţe din micile erori. De aceea, materialele video nu urmăresc predarea unor lecţii teoretice, ci împletesc conceptele cu practica şi captează atenţia elevului cu ajutorul informaţiilor, trucurilor şi glumelor, dar şi a mentorilor care folosesc un limbaj apropriat de elevi.

Cele 10 episoade ale serialului „Mate cu Digitaliada” sunt concepute astfel: primele 5 episoade acoperă subiectele de tip grilă care vor garanta elevului nota 7 dacă sunt rezolvate în mod corect, iar următoarele 5 episoade au în focus subiectul al 3-lea şi includ teme de sinteză, probleme cu ecuaţii şi probleme de geometrie mai complexe. Toate materialele au fost gândite în aşa fel încât exerciţiile să fie complementare cu partea teoretică, aşadar după ce mentorul explică rezolvarea problemelor, elevilor le sunt amintite şi noţiuni cheie utile, dar şi metode alternative de rezolvare. Astfel, materialele video pun accentul pe o gândire ordonată, o înţelegere mai bună a conceptelor din matematică, dar şi a modului în care acestea se regăsesc în viaţa cotidiană. 

În plus, filmuleţele conţin trimiteri către resurse şi Platforma Digitaliada, unde elevul poate găsi fişe de lucru pentru aprofundarea informaţiilor şi chiar aplicaţii gratuite în limba română pentru învăţare.

Serialul „Mate cu Digitaliada” nu este util doar pentru elevi, ci şi pentru părinţi şi profesori, fiind o resursă suplimentară, uşoară şi gratuită, pe care o pot parcurge împreună cu copiii sau pe care o pot recomanda la clasă pentru aprofundarea noţiunilor învăţate.

Cele şapte episoade pot fi urmărite pe canului de YouTube al Fundaţie Orange:

- Episodul unu: „Totul este număr”;

- Episodul doi: „Adevărat sau Fals?”;

- Episodul trei: „Algebra nu este decât o geometrie scrisă, iar geometria o algebră figurată”;

- Episodul patru: „De la proprietăţi, la paradoxuri ale figurilor geometrice”;

- Episodul cinci: „Natura vorbeşte în limba matematicii”;

- Episodul şase: „Ecuaţii şi sisteme de ecuaţii’’;

- Episodul şapte: „Matematica – de la abstract, la practic’’.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite