Ministrul Educaţiei este membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, care se află în subordinea SRI, MAI şi MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Silviu Pal
FOTO: Silviu Pal

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, este membru din 2015 al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţională, instituţie fondată la iniţiativa fostului vicepremier şi ministru de Interne Gabriel Oprea. Curaj a explicat pentru „Adevărul" că invitaţia de a deveni membru al acestei instituţii a fost făcută în primăvara lui 2015 şi că nu a ascuns niciodată lucrul acesta.

În declaraţia de interese a ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, este trecută şi informaţia că este membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), instituţie fondată în 2012 de Gabriel Oprea, care se află sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI), arată euractiv.ro. Academia aceasta nu are un site oficial şi nici nu există o listă publică cu numele membrilor ei.

"Am fost invitat să devin membru în 2015. Este normal să particip într-o instituţie publică care promovează cercetarea, educaţia şi inovarea României prin competitivitate. Securitatea nu este asociată numai ideii de intelligence, ea înseamnă şi domenii de interes naţional precum educaţia", a declarat Curaj. În ceea ce priveşte activitatea acestei instituţii, Curaj a spus că "aduce recomandări importante pentru domeniile de interes public". 

Ce este Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale

Academia a fost înfiinţată în 2012, iar principalul iniţiator al legii care a dus la fondarea acesteia a fost Gabriel Oprea, el fiind primul dintre semnatari pe expunerea de motive ce însoţeşte proiectul iniţial, arată euractiv.ro.

În legea prin care s-a înfiinţat această instituţie, care a avut iniţial numele de Academia de Ştiinţe Militare, se arată că aceasta este o „instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”.

ASSN „reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională din domeniile cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”. 

Conform legii prin care a luat naştere ASSN, membrii titulari ai acestei academii beneficiază din bugetul de stat, de o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie, iar membrii corespondenţi de jumătate din aceşti bani. De asemenea, membrii titulari şi membrii corespondenţi sunt aleşi pe viaţă, potrivit statutului ASSN.

Totuşi, în declaraţia de interese a ministrului Adrian Curaj se arată că acesta nu a încasat niciun ban de pe urma calităţii de membru al ASSN.

Legătura cu SRI

În 2015, preşedintele Comisiei pentru Controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii, deputatul Georgian Pop, a propus modificarea legii prin subordonarea economică a ASSN directorului SRI.

"În 29 ianuarie 2015, la două zile după ce demisiona de la conducerea Serviciului Român de Informaţii, George Maior era ales preşedinte al ASSN.Teoretic, Maior este încă preşedinte al Academiei, el fiind doar suspendat din funcţie pe durata mandatului de ambasador în SUA. Conducerea interimară a ASSN i-a revenit unui alt fost ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, rectorul SNSPA care a fost titularul portofoliului din 2012 până în 2014", mai arată euractiv.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite