Ministerul Educaţiei le cere socoteală universităţilor ai căror profesori au girat lucrările ştiinţifice ale „savanţilor” din puşcării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, unui deţinut i se reduce pedeapsa cu 30 de zile   FOTO: Mediafax/Silvia Ilie
Pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, unui deţinut i se reduce pedeapsa cu 30 de zile   FOTO: Mediafax/Silvia Ilie

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, le-a cerut universităţilor ai căror profesori au girat lucrările „savanţilor” din puşcării, să ancheteze individual fiecare caz în parte, iar o situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte să fie transmisă la Ministerul Educaţiei până pe 11 februarie.

„Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun”, a declarat ministrul Adrian Curaj.

Contactat de "Adevărul", secretarul de stat pe universitar Gigel Paraschiv a detaliat mai departe care este procedura. "Ministerul a trimis o scrisoare către Consiliul Naţional al Rectorilor în care am cerut universităţilor să analizeze modalitatea prin care cadrele didactice au girat acele «lucrări ştiinţifice». Din ce am înţeles, profesorii respectivi au girat lucrările în nume personal, nu în numele universităţii, dar este adevărat că făcând asta, ei au implicat şi imaginea universităţii unde predau. Comisiile de Etică ale universităţilor respective vor propune măsuri care vor fi discutate în senatele universităţilor, care vor lua măsuri. Ulterior, universităţilor vor informa Ministerul Educaţiei despre ce măsuri au luat pentru fiecare caz în parte", a explicat Paraschiv.

În total, profesori din 38 de universităţi de stat, respectiv 24 din mediul privat, au coordonat lucrări scrise de puşcăriaşi. Începând cu anul 2006, în cazul a 426 de titluri se poate distinge universitatea sau centrul de cercetare din care proveneau coordonatorii, dintre care 293 au fost susţinute de profesori universitari din cadrul unor universităţi de stat, respectiv 133 din universităţi private, potrivit unui studiu realizat de profesorul Marius Diaconescu, de la Universitatea din Bucureşti. Dintre universităţile de pe lista ruşinii, Universitatea din Craiova conduce detaşat cu 59 de lucrări girate, adică 13,85% din toate publicaţiile recenzate. Pe locul al doilea, cu 33 de lucrări coordonate (7,75%), se situează Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar pe locul trei, cu 31 de lucrări coordonate, se află Universitatea Hyperion din Bucureşti.

Rectorul Universităţii din Craiova, profesorul universitar Dan Claudiu Dănişor, a explicat pentru "Adevărul" că deja s-a autosesizat Comisia de Etică din cadrul universităţii, înainte să vină scrisoarea de la Ministerul Educaţiei. "Am făcut comisie de cercetare disciplinară şi în trei săptămâni cred că vom ajunge la un rezultat. Ceea ce au făcut respectivele cadre didactice este să dea o recomandare în nume personal care spune practic că tema din lucrare este de interes pentru cercetare şi că cel care o scrie are competenţa să realizeze această cercetare. Practic, noi vom evalua dacă cercetarea a fost făcută în mod riguros, iar sancţiunile pe care le poate aplica senatul universitar variază de la un avertisment până la desfacerea contractului de muncă, în funcţie de gravitatea situaţiei", a explicat rectorul Dănişor pentru "Adevărul".

La rândul său, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, ai căror profesori au girat 17 lucrări ale puşcăriaşilor, spune că marţi s-a autosesizat Comisia de Etică a Universităţii şi că în momentul de faţă se efectuează o anchetă internă. "Am luat act de această situaţie din presă. Trebuie să subliniez aici că profesorii implicaţi au făcut asta în nume propriu, nu în numele universităţii", a spus Costoiu.

Poziţia Universităţii din Bucureşti referitoare la cărţile ştiinţifice publicate în detenţie

La rândul său, Universitatea din Bucureşti a transmis o poziţie oficială în legătură cu acest caz, reprezentanţii acesteia spunând că sunt surprinşi de amploarea fenomenului cărţilor aşa-zis ştiinţifice, publicate în detenţie, fapt care a permis eliberarea înainte de termen a deţinuţilor. Un cadru didactic al universităţii al universităţii a dat recomandare pentru Gigi Becali. 

"Universitatea din Bucureşti a cerut public, încă din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinţe care afectează şi mediul academic. Nu este de acceptat argumentul că acele cadre didactice şi-au dat girul în nume personal. Ele şi l-au dat având funcţia didactică universitară cerută de lege. Universitatea din Bucureşti, prin Comisia de etică, va examina situaţiile în care este implicată prin cadrele sale didactice, pentru a vedea în ce condiţii a fost acordat girul şi dacă este vorba despre lucrări ştiinţifice", se arată într-un comunicat de presă al Universităţii. 

Cine sunt profesorii care au girat lucrările ştiinţifice ale puşcăriaşilor

Universitatea din Craiova

Prof. Univ. Dr. Ing. Marin Soare (4 lucrări)
Conf. Univ. dr. Buziernescu Răducu Emil
Conf. Univ. dr. Pîrvu Ramona
Prof. Univ. Dr. Nicolae Schigea
Conf. Univ. dr. Roxana Badircea (2 lucrări)
Prof. Univ. Dr. Marcel Dracea
Conf. Univ. dr. Dorel Berceanu
Prof. Univ. Dr. Gheorghe Pîrvu (3 lucrări)
Prof. Univ. Dr. Bratu Ştefan (2 lucrări)
Conf. Univ. Dr. Vasile Tomiţă Constantin (4 lucrări)
Conf. Univ. Dr. Iancu Anica (4 lucrări)
Pr. univ. dr. Iancu Tănăsescu (2 lucrări)
Pr. univ. dr. Elena Taina Avramescu (2 lucrări)
Conf. univ. dr. Puiu Carmen (2 lucrări)
Conf. univ. dr. Călina Gelu
Conf. univ. dr. Drăghici Pompil
Conf. univ. dr. Eugenia Udangiu
Pr. univ. dr. inginer Bădescu Mircea Victor Vasile
Conf. Univ. Dr. Eliodor Tanislav (3 lucrări)
Viorel Găina (2 lucrări)
Doru Stoica
Conf. Unv. Dr. Dusca Anca Ileana
Ion Stancu

Universitatea Politehnică din Bucureşti

Prof.Univ. Dr.Ing. Tiberiu Dobrescu (4 lucrări)
Prof.Univ. Dr.Ing. Petre Chipurici (5 lucrări)
Prof. Univ. Dr. Corneliu Cincu (3 lucrări)
Prof.Univ. Dr. Ing. Emil-Ioan Sluşanschi
Prof.Univ. Dr. Ing. Nicolae Băran (2 lucrări)
Conf. Univ.Dr. Beatrice Baliu
Prof. Univ Dr. Ing. Nicolae Toma
Marin Marian (2 lucrări)

Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti

Conf. Univ. Dr. Grigore Ion Poşircă
Conf. Univ. Dr. Ioana Nely Militaru
Prof. Univ. Dr. Cornelia Lefter
Conf. Univ. Dr. Brânduşa Bartolomei (2 lucrări)
Conf. Univ.Dr. Eliodor Tanislav (2 lucrări)

Universitatea din Bucureşti

Conf. Univ. Dr. Anca Monica Ardelean - Fac. de Administraţie şi Afaceri 
Conf. Univ. dr. Dan Pavel (recomandare pentru Gigi Becali)

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite