Ministerul Educaţiei: Contestaţia lui Victor Ponta la decizia de plagiat a fost respinsă. CNATDCU, aşteptată să dea votul final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta va afla cel târziu vineri dacă va rămâne sau nu fără titlul de doctor
Victor Ponta va afla cel târziu vineri dacă va rămâne sau nu fără titlul de doctor

Contestaţia lui Victor Ponta la decizia privind plagiatul lucrării sale de doctorat a fost respinsă de comisia de specialitate, care a menţinut verdictul şi recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept. Membrii Consiliului General al CNATCU au început să voteze pentru o decizie finală, urmând ca o decizie să fie anunţată cel târziu vineri.

„Comisia de contestaţii a respins contestaţia domnului Victor Ponta privind lucrarea sa de doctorat, menţinând astfel verdictul de plagiat, respectiv recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei..

Preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, a confirmat decizia comisiei de specialitate. „Contestaţia a fost respinsă la comisie, dar decizia în cazul contestaţiei lui Victor Ponta va fi dată miercuri. membrii Consiliului General al CNATCU au început să voteze pentru o decizie finală“, a declarat, pentru „Adevărul“, acad. Viorel Barbu.

Raportul Comisiei de contestaţii a fost trimis membrilor Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, întrucât decizia trebuie validată de aceştia. Cei 47 de membri ai Consiliului General al CNATDCU au început de luni să voteze pentru o decizie finală, votul putând fi dat şi electronic.

Dacă decizia de plagiat va fi menţinută şi după contestaţie, CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titlul obţinut în 2003.Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a recomandat la sfârşitul lunii iunie retragerea titlului de doctor al fostului premier, iar pe 30 iunie, Consiliului General al CNATDCU a avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul acesteia. 

Ponta a contestat decizia CNATDCU

Victor Ponta a avut la dispoziţie 10 zile (din momentul comunicării deciziei, respectiv de pe 7 iulie) pentru a contesta decizia CNATDCU prin care se propune retragerea titlului de doctor obţinut de acesta. Astfel, fostul premier a constat decizia pe 15 iulie, iar lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.

Fostul premier a scris, pe Facebook, că a contestat decizia de plagiat pentru că este una ”pur politică a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei. Ponta susţine că va câştiga în instanţă dacă „mai există în România stat de drept”.

„Bineînţeles ca am contestat decizia pur politică a noului Ministru al Educaţiei Mircea Dumitru - de fapt preţul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a plătit pentru a ocupa timp de câteva luni scaunul din Guvern (fostul ministru Curaj nu a acceptat să calce în picioare toate legile pentru a-şi păstra funcţia)! Eu sunt convins că într-o ţară terorizată de Propaganda şi Sistemul Securist, există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi să-mi dea dreptate (cum a făcut deja ICCJ prin sentinţa definitivă din 2014). (...) Dacă există stat de drept în România, voi câştiga (din nou) în instanţă, iar instructorii de pionieri vinovaţi de asemenea abuzuri trebuie să plătească pentru asta!”, a scris Ponta. 

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara, pe 8 iulie, că atunci când era rector al Universităţii Bucureşti, a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei care confirma că în CNATDCU s-a votat „cu mare majoritate” pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

„Eu am transmis CNATDCU solicitarea Universităţii Bucureşti de retragere a titlului de doctor. Adresa pe care am primit-o acum, de la MENCS, ne confirmă faptul că votul CNATDCU, care a fost luat cu o mare majoritate, este acela de a retrage titlul de doctor domnului Victor Viorel Ponta. Din punct de vedere procedural, domnia sa, domnul Ponta are acum la dispoziţie zece zile pentru a depune o contestaţie. Începând din 7 iulie are dreptul să facă contestaţie într-un interval de zece zile. Dacă va fi făcută această contestaţie, CNATDCU trebuie să o evalueze şi să dea un verdict final la această contestaţie. Cu aceste verdict, cu avizul Direcţiei Juridice a Ministerului, ministrul Educaţiei în funcţie, adică eu însumi, voi semna ordinul prin care se revocă acest titlu", spunea Mircea Dumitru.

Consiliul Naţional de Etică, forul care l-a scăpat pe Ponta de ştampila oficială de plagiator

Plagiatul lui Victor Ponta a ieşit la lumină în revista „Nature“ în iunie 2012, iar scandalul mediatic a durat luni întregi. Două comisii specializate şi-au dat verdictul în privinţa tezei de doctorat a premierului. Este vorba de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, care a arătat în solicitarea înaintată către Ministerul Educaţiei de retragere a titlului de doctor că fostul premier a plagiat mai multe pagini din teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“.

A doua comisie specializată a fost cea a Consiliului Naţional de Etică, însă componenţa acestui consiliu fusese schimbată brusc de către ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, când se dezbătea teza de doctorat suspectată de plagiat a lui Ioan Mang, care a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei în mai 2012, după ce au apărut în presă suspiciunile de plagiat. 

Noii membri ai Consiliului au concluzionat că teza de doctorat a premierului Victor Ponta nu ar fi fost plagiată. Situaţia a rămas fără un final clar până la alegerile prezidenţiale de anul trecut. 

Victor Ponta a vrut să renunţe la titlul de doctor

După ce a pierdut fotoliul de preşedinte al României, Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. În acest context, Ministerul Educaţiei a dat o ordonanţă de urgenţă care să permită oricărei persoane care vrea să renunţe la titlul de doctor să o poată face printr-o simplă solicitare la minister.

„Vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, scria Victor Ponta pe Facebook în decembrie 2014.

Îndrumătorul ştiinţific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003 era prim ministru al României.

„Mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini a lui Ponta constă în texte duplicate”

„Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă („whistle-blower” în original - n.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta constă în texte duplicate", se arată în articolul din Nature, primul care a vorbit despre plagiat în cazul lui Victor Ponta., potrivit hotnews.ro.

„Mai mult, lucrarea a fost republicată cu foarte mici modificări într-un volum în 2004, şi de asemenea formează baza unei cărţi din 2010, al cărei co-autor este o fosta studentă a lui Ponta, Daniela Coman. Părţi substanţiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte apărute în volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internationla, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) şi Vasile Creţu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri în română ale unor părţi dintr-o carte publicată în limba engleză de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The Internaţional Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. Internaţional Studies, 2002)", scria Nature.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite