Mihai Maci: „Într-o lume normală, n-ar fi fost nevoie de CNATDCU”. De ce la noi este necesară această instituție

0
Publicat:

Învățământul superior nu va fi mai bun decât este în urma noului proiect de lege adoptat fără amendamente, consideră expertul în educație Mihai Maci.

Universitarul Mihai Maci critică noul proiect de lege a educației superioare Foto: Facebook
Universitarul Mihai Maci critică noul proiect de lege a educației superioare Foto: Facebook

Înlocuirea CNATDCU - Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor șli Certificatelor Universitare, instituție care se ocupă acum cu analiza plagiatelor - și disiparea răspunderii acordării titlurilor academice, precum și numărul practic nelimitat de mandate pe care le pot avea rectorii rămân subiecte fierbinți ale noului proiect de lege a educației superioare.

Mihai Maci, expert în educație, este de părere că noul proiect nu va rezolva problemele din domeniu, vechi și foarte bine cunoscute de toată lumea. ”Din punctul meu de vedere, mai mult încurcă lucrurile. La aproape fiecare capitol, proiectul este făcut de așa manieră încât să le lase tuturor impresia că în noile condiții pot să fie toți mulțumiți”, consideră expertul.

Și asta pentru că legea enunță un principiu după care vine cu tot felul de excepții. ”Ori, menirea legii ar trebui să fie aceea de a tranșa un anumit tip de situații. Noul proiect nu-și îndeplinește această menire. De pildă, în privința mandatelor rectorilor. Este o situație în care trebuie luată o anumită hotărâre: numărul trebuie limitat la două, indiferent dacă ele sunt parțiale sau integrale”, explică Mihai Maci. Noul proiect de lege precizează însă că este vorba de mandate integrale de cinci ani. ”Dacă spunem mandate integrale știți ce se întâmplă? În ultima zi de mandat, rectorul își dă demisia și în acest fel îi lipsește o zi din mandat. Ca atare, poate să mai candideze o dată și încă o dată, de 10 ori dacă dorește. Fiindcă el respectă legea: nu a avut mandat integral. De ce dai o lege dacă lași să plutească asemenea ambiguități?”, mai spune Mihai Maci.

Acesta găsește o explicație în faptul că, înainte de a fi ministru, Sorin Cîmpeanu a fost șeful Consiliului Național al Rectorilor: ”Domnul Cîmpeanu știe care-i sunt interesele pentru că acest consiliu este alcătuit din două categorii de rectori: cei ai marilor universități, pe de o parte – asociați în Consorțiul Universitaria – care au avut de fiecare dată o atitudine ponderată și pe de alta, rectorii universităților mici. Problema este că, la număr, rectorii universităților mici sunt mai mulți, dar aici sunt și cele mai multe probleme, mai ales legate de plagiate. Domnul Cîmpeanu cunoaște ambele variante și înțelege care este utilitatea celor mici, dar mulți, cu ajutorul cărora poți traduce în practică anumite consemne ale politicului într-o instituție așa-zis independentă. Bănuiesc că ministrul are o anumită datorie față de acești oameni”.

Potrivit expertului, într-o lume normală, o instituție precum CNATDCU n-ar fi fost necesară, dar la noi, a fost și mai este încă nevoie: ”Funcționează ca o instanță de apel a cărei menire este aceea de a garanta măcar la nivelul formal doctoratul. Sigur că în atributele instituției intra întreaga verificare a doctoratului, dar, întrucât se adunau toate doctoratele din țară, nu se putea face lucrul acesta. Dar formal, se putea verifica dacă există o anumită corectitudine în anumite cazuri. Și în această curte de apel s-au constatat niște lucruri flagrante pentru că și aceasta este o problemă la noi: plagiatele și alte lucruri de genul acesta nu se petrec la nivelul subtilității, ci la nivel ordinar. E ceva care sare-n ochi. N-avem nevoie de câțiva ani de judecată ca să ne dăm seama că au copiat unul de la altul. Și atunci, da, e nevoie de o instanță superioară în fața căreia să fie puse aceste probleme și care fie abilitată să ia măsuri măcar în aceste situații ordinare. Dacă nu facem asta, coborîm totul în deriziune. Ori tu ca ministrul spui în noul proiect că aceia care trebuie să rezolve aceste lucruri sunt cei care au dat titlurile. Să fim serioși! Care școală doctorală va recunoaște că, mă scuzați, din neatenție, am și 20 de plagiate? E de neconceput!”, subliniază Maci.

Cât privește reformarea CNATDCU și înființarea unei alte instituții cu altă denumire prevăzută în noua lege nu înseamnă altceva decât că vrem să demobilizăm actuala instituție dintr-o rațiune simplă. ”Actualul CNATDCU are ”un cartof cald” de rezolvat. Și știm cu toții care e. Acum, noi suspendăm problema supendînd instituția care rezolvă problema. Nu-i cinstit și o țară întreagă vede asta”, mai spune expertul făcând referire la analiza de plagiat a lucrării de doctorat a premierului, suspendată în acest moment.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite