Liceu timişorean cu standard european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţionalele ore sunt înlocuite de module în care copiii se exprimă mai liber
Tradiţionalele ore sunt înlocuite de module în care copiii se exprimă mai liber

Liceul cu predare în limba maghiară „Bela Bartok“ din Timișoara poate fi luat ca model pentru învăţământul românesc. Anul şcolar 2010-2011 a adus schimbări majore în învăţământul maghiar din Timişoara, secţiile din şcolile 1 şi 26 fiind desfiinţate.

Liceul Teoretic „Bela Bartok" (cu clasele I-XII) este singura şcoală maghiară din Timişoara şi arată ca instituţiile de învăţământ din Occident. Profesorii scriu proiecte europene, atrag fonduri, modernizează, pun în aplicare metode noi de predare, cum rar se poate vedea în România.

În cazul şcolilor minoritare, distanţa era o problemă la care a trebuit găsită o soluţie. Şcoala avea un microbuz propriu însă numărul elevilor s-a mărit brusc în ultimul an după desfiinţarea claselor în limba maghiară de la alte două şcoli.

„Am căutat toate proiectele europene posibile şi am accesat un program făcut parcă special pentru noi", a declarat Judit Tar, directoarea Liceului „Bela Bartok".

În prezent, elevii sunt luaţi la şcoală şi apoi sunt lăsaţi acasă după ore, în deplină siguranţă, cu microbuzul şcolii şi încă două autobuze, spre mulţumirea părinţilor. „În maşini se află mereu şi un cadru didactic. Sunt şi elevi mici care nu pot fi lăsaţi singuri", explică Judit Tar.

Pas cu pas

La liceul maghiar din Timi­şoara, anul acesta au pornit două clase I: o clasă cu învăţământ tradiţional şi o clasă cu învăţământ step by step. De copii se ocupă aici două învăţătoare: una lucrează dimineaţa, cealaltă, după-amiaza.

Aceşti elevi îşi petrec la şcoală şi o parte din după-amiază, rezolvându-şi aici inclusiv temele de casă. „Aşa cum o spune şi numele, predarea se face pas cu pas. Sunt în jur de 20 de copii împărţiţi în grupe. Începem ziua cu o discuţie, le spunem copiilor ce vor învăţa până la sfârşitul zilei. Existe patru ateliere, de limbă maghiară, română, matematică, şi arte, fiecare ţinând 30-35 de minute", a spus învăţătoarea Agnes Bakos.

O masă caldă

De mai bine de zece ani, la Liceul „Bela Bartok" funcţionează şi programul after school. Părinţii care lucrează până târziu îşi pot lăsa copiii pe mâini bune.

„Copiii îşi fac temele aici, aprofundează ce au învăţat, au televizor şi alte posibilităţi de relaxare. Toate astea până la ora 16.00. Dacă părinţii doresc, copiii pot lua şi masa caldă, aceasta fiind singura cheltuială în plus pentru că programul after school nu costă, nici autobuzele", a spus directoarea Tar. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite