Introducerea educației sexuale în școli, moft sau necesitate? Președinta Consiliului Elevilor comentează discursul candidaților la alegerile prezidențiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci dintre candidații care au intrat în cursa prezidențială au explicat în confruntarea de luni seara cum ar gestiona spinoasa problemă a educației sexuale în școli ca și materie obligatorie. Elena Lasconi, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Cristian Diaconescu și George Simion au avut discursuri pe care le-am comentat împreună cu cei mai mari susținători ai acestui demers: elevii. Biana Ivan, președinta Consiliului Național al Elevilor, a demontat aproape toate ideile lansate de candidați. 

copil sarcina mama minora
România, campioană la numărul de mame minore. Sursa foto: arhivă

Mircea Geoană își dorește echilibru. Bianca Ivan: „Discursul tipic al omului neasumat”

Mircea Geoană a declarat că avem nevoie de „un echilibru între educație sexuală, civică, religioasă. Trebuie rezolvată această problemă din societate”. Bianca Ivan consideră însă că educația sexuală ca și materie obligatorie în școli ar trebui să fie implementată încă din clasa întâi, iar răspunsul lui Mircea Geoană este unul evaziv. „Este suficientă educație religioasă în școli. Să spui că este nevoie de un echilibru în toate da, de acord, este nevoie. Dar noi vorbim acum strict despre educațiea sexuală. Însă această materie, pe care noi, elevii, o cerem obligatorie și de sine stătătoare este plasată, ca și importanță, alături de religie și educație civică. Practic, nu i se acordă importanța pe care noi ne-am dori-o. Acesta este discursul tipic al unui om care nu vrea să se expună foarte mult, este un subiect controversat și nu vrea să și-l asume”, consideră eleva. 

Pe principiul unde dai și unde crapă, Kelemen Hunor cere natalitate înainte de toate

Kelemen Hunor este de părere că „Educație sexuală”, sună bine, dar trebuie văzut conținutul acestei materii și stabilit exact din ce clasă s-ar putea introduce. Însă, pe cât de promițător a fost începutul discursului său, pe atât de deviat de la realitate a fost în continuare. „Să nu uităm că în 2023 în România s-au născut 156.000 de copii, un record negativ al natalității de când există România. Și în acest an avem o cifră și mai mică. În octombrie n-am depășit cifra de 100.000. Asta este problema cea mai mare. Natalitatea. Și aici trebuie să găsim modalități de a sprijini familiile care doresc să aibă copii. Curricula în acest moment trebuie reformată. Și da, trebuie să intre și educația sexuală în această reformă”.  Bianca Ivan a comentat spunând că „natalitatea scăzută nu are nicio legătură cu existența mamelor minore, capitol la care România este campioană. Este o problemă din start prost înțeleasă”. 

Elena Lasconi, singura care ar introduce educația sexuală ca materie obligatorie în școli

„Avem mame minore care aduc pe lume copii și ele sunt copii de 12-13 ani. Cred că de acolo ar trebui să pornim, De la ce vârstă ar trebui să facem această educație”, a declarat Elena Lasconi în cadrul confruntării televizate. „Da, consider necesar să existe astfel de ore de educație sexuală care să fie obligatorii. Sunt și lucruri de bun simț care se învață acolo. Eu știu foarte multe fete, femei, care merg adunate de spate pentru că nu au primit educația necesară nici acasă și nici în școală. Nu le-a învățat nimeni că nu este o rușine să le crească sânii. Sunt multe lucruri care  par mărunte, dar care te pot urmări ani de zile, dacă nu chiar toată viața”, a mai declarat candidata din partea USR. 

Reprezentanta elevilor consideră că Elena Lasconi este singura dintre cei cinci candidați care are un discurs corect, coerent și în asentimentul tinerilor. „Acesta este mesajul pe care mi l-aș fi dorit din partea tuturor candidaților”, a mărturisit ea. 

George Simion, despre mamele minore: „Sărăcia este cauza, nu lipsa de educație sexuală”

George Simion a spus că este împotriva reformelor prea dese, repetate în educație. „În cadrul biologiei, de exemplu, materie clasică, putem avea un capitol cu privire la metodele contraceptive, căci despre asta e vorba. Cauza, de fapt, este abandonul școlar. Cauza este sărăcia din mediul rural. În 2012 au început școala 200.000 de elevi și mai puțin de 100.000 au reușit să ia bacul. Iar mare parte din acești copii se pierd pe drum. Iar fetele care rămân însărcinate la 12-13 ani provin din medii defavorizate. Așa că hai să rezolvăm problema sărăciei. 33% dintre români, mai mult de 6 milioane, sunt în risc de sărăcie. Acolo aș ataca problema nu să inventăm materii controversate”.

Reprezentanta elevilor susține însă că această materie nu trebuie inventată din simplul motiv că există deja. „Este însă opțională, nu obligatorie. Iar noi asta cerem: nu să se inventeze discipline noi, ci să se ia mai în serios cele deja existente. Apoi, educația are nevoie de reforme continue. De schimbări, să fie în pas cu realitatea zilei de azi. Noi trebuie să evoluăm, să ne adaptăm. Nu să rămânem încremeniți în trecut. Iar dacă vorbim despre sărăcie, faptul că tinerii nu-și mai găsesc un job bine plătit pleacă tot din lipsa de educație în general, o educația care bate pasul pe loc. Este absurd să spui că nu este nevoie de o reformă constantă în educație”. Eleva consideră că plasarea educației sexuale în capitole răsfirate prin manualul de biologie nu reprezintă decât o viziune superficială asupra întregii situații. 

Cristian Diaconescu: „Orice educație este necesară”

„Orice educație, când este vorba de copii, este cât se poate de necesară și trebuie să fie tratată cu foarte mare seriozitate. Nu numai din punct de vedere legislativ, ci și din punct de vedere al educatorilor care educă. Aici trebuie să existe un sistem controlat și bine sistematizat. 100.000 de telefoane la 112 – asta se întâmplă în România în care noi vorbim astăzi”, a declarat și candidatul independent Cristian Diaconescu.

Președinta Consiliului Elevilor este de părere că empatia cântărește enorm în livrarea informației. „Subiectul nu trebuie discutat doar așa, ca să spunem că am mai bifat ceva pe o listă. Trebuie să pătrundem în profunzimea situației. Copiii sunt extrem de vulnerabili, nu primesc ajutor, susținere și informații de acasă, din familie și se bazează doar pe ce primesc din partea școlii. Iar școala ar trebui să vină în întâmpinarea acestor nevoi reale și apoi, poate, s-ar stopa și agresiunile sexuale, și violența, și fenomenul natalității în rândul minorilor”, mai consideră eleva.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite