INFOGRAFIE Rezultate parţiale dezastruoase la Bac: 25% au promovat. Andronescu: "Avem măsuri concrete"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 85.000 de elevi au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă. FOTO: Mediafax
Peste 85.000 de elevi au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea de toamnă. FOTO: Mediafax

Rezultatele parţiale pe judeţe din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului din 2012 au fost publicate, duminică, pe site-ul Ministerului Educaţiei. Cele mai slabe rezultate au fost obţinute de candidaţii din Ialomiţa, iar cele mai bune de cei din Giurgiu. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea rezultatelor la examenele naţionale.

Rata de promovare la nivel naţional, la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din 2012, înainte de soluţionarea contestaţiilor, a fost de 24,27%, faţă de 16,8%, în 2011.

La sesiunea de toamnă a bacalaureatului din 2010, rata de promovare înainte de contestaţii era de 32,31%, iar în 2009 a fost de 72,61%.

Cei nemulţumiţi de note au depus duminică contestaţiile, în intervalul 16.00 - 20.00, rezultatele finale urmând să fie afişate în data de 5 septembrie.

În 2011, după soluţionarea contestaţiilor, promovabilitatea în Capitală a crescut la 19,36%, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul total de candidaţi care s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie 2012 este de 99.111. Dintre aceştia, s-au prezentat 85.117, ceea ce înseamnă că aproximativ 14 % au renunţat la examen.

Rezultatele parţiale de la Bacalaureatul de toamnă, ediţia 2012:



"Le atrag atentia celor care sunt acum elevi în clasa a XII-a şi părinţilor să ţină aproape de copiii lor şi să-i susţină în eforturile pe care trebuie să le facă pentru susţinerea acestui examen. Fiecare trebuie să fie responsabil pentru ceea ce face pentru viitoarea lui carieră", a declarat ministrul Educaţiei.

Anul acesta, în prima sesiune a examenului de Bacalaureat, au promovat 44,41% din candidaţi.
Datele centralizate până acum arată că cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în Ialomiţa (9,23%), iar cele mai bune în Giurgiu (50,28%).

Promovabilitatea la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului desfăşurată în Capitală a fost de 18,52%, aproape egală cu cea de anul trecut (17,82%), au precizat duminică, pentru Mediafax, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), după centralizarea rezultatelor.

În Capitală, la această sesiune a Bacalaureatului au participat peste 11.000 de candidaţi, 57 dintre aceştia fiind eliminaţi din examen pentru tentative de fraudă, au mai precizat sursele citate.

Rezultatele finale, pe fiecare judeţ, au fost publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, www.edu.ro.




Strategie nouă la Educaţie

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat duminică o strategie prin care speră să îmbunătăţească rezultatele la Bacalaureat. De asemenea, ministrul a adresat elevilor care vor susţină examenul de Bac în anii următori să nu amâne momentul şi să se prezinte în anul în care au terminat liceul.

infografie bacalaureat corectata

În ceea ce priveşte planul de măsuri concrete, Ecaterina Andronescu a detaliat: "La nivel naţional, ne propunem analiza programelor şcolare pentru a adecva subiectele programelor şcolare. Vom face o analiză a greşelilor tipice în examenul de Bacalaureat să vedem unde greşesc elevii. Aceste greşeli tipice vor fi analizate în consfătuirile pe discipline realizate de profesori".

Un alt obiectiv al ministrului Educaţiei este organizarea de simulări ale examenelor naţionale ale căror note să fie trecute în catalog, astfel încât elevii să ia cât mai în serios testarea. 

Sporirea ofertelor de şcolarizare la nivel postliceal, adresate celor care nu au promovat anul acesta, precum şi adaptarea meseriilor învăţate în şcolile cu profil tehnologic şi în şcolile profesionale la cerinţele pieţei muncii reprezintă alte măsuri pe care ministerul le are în vedere.

Bacalaureatul diferenţiat este un alt punct esenţial al strategiei. "Propunem pentru cei care nu fac facultate Bac-ul profesional, care se adaugă Bac-ului naţional. Opţiunea este a elevului şi a părintelui.  Cineva care susţine sesiunea diferenţiată se întoarce şi susţine examenele scrise care reprezintă de fapt diferenta ca să poată merge la o facultate. Vom continua să dezvoltăm TV Bac-ul, în parteneriat cu Televiziunea Română, pentru disciplinele de Bac", a mai explicat ministrul.

Regândirea relaţiei familiei cu şcoala, monitorizarea permanentă a elevilor şi urmărirea evoluţiei lor şcolare, precum şi monitorizarea şi formarea continuă a profesorilor sunt, de asemenea, puncte importante ale strategiei.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite