EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 Luni se dă startul simulărilor pentru examenele din vară. Subiecte de pregătire pentru Capacitate 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni şi marţi,. elevii de clasa a VIII-a susţin simularea examenului de Capacitate    FOTO: Adevărul
Luni şi marţi,. elevii de clasa a VIII-a susţin simularea examenului de Capacitate    FOTO: Adevărul

Elevii din anii terminali intră, începând de luni, în febra examenelor. Mai exact, cei care termină anul acesta clasa a VIII-a vor da, luni şi marţi, simularea examenului de Capacitate (Evaluare Naţională), iar săptămâna viitoare vine rândul celor care sunt acum clasa a XI-a şi a XII-a să dea simularea pentru Bacalaureant.

Concret, luni la ora 8.30 toţi elevii claselor a VIII-a trebuie să fie prezenţi în clase, urmând ca la ora 9.00 să primească subiectele.

"Este subiect unic la nivel naţional, deci va fi distribuit întocmai ca la examen. Elevii au două ore la dispoziţie să rezolve testul, simularea finalizându-se la 11.00. În sălile în care avem camere de supraveghere, acestea vor fi folosite. În ceea ce priveşte activitatea didactică din şcoli, simularea nu o va afecta foarte mult. Fiecare şcoală îşi organizează programul din ziua respectivă în funcţie de situaţie", a explicat inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

De exemplu, la multe şcoli, mai ales din Capitală, s-a decis ca în aceste două zile în care se ţine simularea, copiii din clasele I-IV să stea acasă. Asta pentru că în mod normal cei de-a VIII-a învaţă după-amiaza, iar cei mici dimineaţa şi nu ar fi loc în clase pentru ca elevii care termină anul acesta gimnaziul să susţină simularea.

Noutăţile de anul acesta

La proba de limba Română, pe care o susţin luni elevii, sunt câteva noutăţi care au apărut anul acesta în programă, însă nu toate se regăsesc la simulare. Profesoara de Limba Română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, a explicat pentru "Adevărul" că principalele noutăţi sunt romanul, balada, doina şi genul dramatic, în timp ce noutatea la gramatică o reprezintă condiţionala, concesiva şi consecutiva. "Pentru simulare, elevii trebuie să pregătească textele studiate, adică doina, pastelul, fabula, schiţa, basmul şi nuvela. Nu vor avea de învăţat acum romanul, balada şi comedia fiindcă nu le-au studiat încă la clasă. De asemenea, la gramatică trebuie să ştie subiectiva, predicativa şi atributiva. Elevii mai trebuie să ştie foarte bine modurile de expunere şi genurile literare (liric, epic)", a exemplificat Stanca.

Regulile din sala de examen

Potrivit metodologiei de organizare, elevii care participă la simulare nu pot intra în sălile de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, însemnări sau rezumate care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu ghiozdane sau poşete. De asemenea, elevii nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile sau căşti audio. Rezultatele obţinute la simularea Evaluării Naţionale vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

Marţi are loc simularea la Matematică

Simularea Evaluării Naţionale va continua marţi cu proba de la Matematică. Pentru testarea de marţi, elevii de clasa a VIII-a trebuie să pregătească cinci capitole, potrivit listei de conţinuturi pentru simularea Evaluării Naţionale, publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Astfel, elevii au de învăţat din Capitolul Algebric, rapoarte de numere reale reprezentate prin litere, simplificare, operaţii cu rapoarte (adunare, scădere, înmulţire, împărţire, ridicare la putere cu exponent număr întreg).

De asemenea, trebuie să ştie Capitolul Funcţii, iar din Capitolul Ecuaţii, inecuaţii şi sisteme de ecuaţii, trebuie să ştie rezolvarea în RxR a sistemelor de ecuaţii şi probleme cu caracter aplicativ, care se rezolvă cu ajutorul sistemelor de ecuaţii. În continuare, din Capitolul Punctul, dreapta, planul, elevii trebuie să ştie calculul unor distanţe în interiorul corpurilor studiate. Nu în ultimul rând, elevii trebuie să ştie desfăşurări, aria laterală, aria totală şi volumul din Capitolul Corpuri Geometrice.

După proba de la matematică, miercuri, se va susţine proba de limbă maternă pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română. La vară, Evaluarea Naţională se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din anul şcolar trecut, probele urmând să fie susţinute în perioada 22-24 iunie.

Rezultatele simulării de anul trecut

Anul trecut, în jur de 49% dintre elevii de clasa VIII-a prezenţi la simularea Evaluării Naţionale au obţinut medii peste 5, respectiv 67% la sută la Limba română şi 30% la Matematică. Din totalul celor  peste 187.800 de elevi înscrişi, 177.900 (95%) au participat şi la proba de Limba română şi la cea de Matematică. Dintre aceştia, peste 86.800 (49%) au obţinut medii peste cinci.

Calendar Evaluarea Naţională 2015:

13 iunie 2015 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

15-17 iunie 2015 - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie 2015 - Limba şi literatura română - proba scrisă

23 iunie 2015 - Limba şi literatura maternă - proba scrisă

24 iunie 2015 - Matematică - proba scrisă

26 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00)

26 iunie 2015 - Depunerea contestaţiilor (între orele 16.00 - 20.00)

27 - 29 iunie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2015 - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Subiecte de pregătire pentru Evaluarea Naţională, publicate de Ministerul Educaţiei:

Evaluare Naţională Limba Romana 2015

Barem Limba Romana 2015

Evaluare Nationala Matematica 2015

Barem Matematica 2015

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite